Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 4. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

5 predlogov, če imate težave s skupno zakonsko molitvijo in raje molite v tišini

COUPLE PRAYING

Shutterstock

Marta Wolska - objavljeno 06/11/19

Ko nam skupna molitev v zakonu povzroča težave, se splača poiskati obliko molitve, ki bo primerna prav za nas. Dobro je najti svojo lastno pot – tako, ki bo odprla srca obeh

Skupna molitev je izredno pomembna za vsak zakon. To je vezivo, ki povezuje ženo in moža ter zagotavlja njuno duhovno enotnost. Poživlja zvezo, jo krepi in usmerja v pravo smer.

Dogaja pa se, da taka molitev ne pride zlahka. In to sploh ne izvira iz pomanjkanja volje ali duhovne stagnacije. Včasih je eden od partnerjev – zgodi se, da tudi oba – intorvertiran, kar obema preprečuje, da bi se skupaj v polnosti ponotranjila. Spet drugi pa raje molijo v tišini.


MODLĄCA SIĘ PARA

Preberite še:
Kako moliti v paru

Težko je opustiti svoje navade. Posebej na začetku zakonske poti, ko se šele spoznavamo, se je lahko težje odpreti za glasno, spontano molitev. Morda pa le nikoli nismo molili tako kot naša druga polovica?

Kaj lahko tedaj storimo, da se nam kljub vsemu ni treba odpovedati skupni molitvi?


BIBLE READING

Preberite še:
5 nasvetov za molitev v dvoje

Molitev za ženo oziroma moža

Na spletu boste našli precej molitev za moža oziroma ženo. Ena od njih se začenja z besedami “Gospod, priznati moram, da je moja ljubezen tako majhna …”, druga pa z “Gospod, svojega moža imam rada, ker me ljubi …”.

Splača se jih natisniti in jih moliti v vzajemni navzočnosti. Ko nam primanjkuje ustreznih besed ali jih težko izgovorimo naglas, si lahko pomagamo z molitvijo, zapisano na papirju. Branje s popolnim razumevanjem in prisotnostjo je lahko element lepe zakonske molitve.


MAŁŻEŃSTWO

Preberite še:
Vas zanima recept za povezanost v zakonu?

Rožni venec

Prijateljici sta mi pred kratkim predstavili dva različna pogleda svojih partnerjev na molitev rožnega venca. Mož prve trdi, da mu taka oblika molitve ne odgovarja povsem in da zaradi ponavljajoče se oblike preveč hitro izgubi pozornost. Za moža druge prijateljice pa je to najlepša molitev, saj, kot pravi, “nerad zahaja iz utrjenih shem, ki mu omogočajo boljšo kontrolo”.

Nekateri si ne morejo predstavljati molitve brez premikanja jagod rožnega venca, spet drugi se s tem ne strinjajo v celoti. Morda moramo za takšno molitev dozoreti? Pa vendar je ta vedno dobra ideja za zakonsko srečanje z Bogom. Lahko jo poživimo z odprtim pogovorom o namenih naše molitve.


MASS

Preberite še:
9 molitev, ki jih molimo pri sveti maši in so pravzaprav navedki iz Svetega pisma

MODLITWA MAŁŻEŃSKA
Shutterstock

Branje Božje besede

Branje Božje besede zagotovo še nikoli ni bilo tako preprosto – je splošno dostopna, z lahkoto lahko sledimo branjem, predpisanim za določen dan, najdemo lahko priročnike, kako brati Sveto pismo, številne napotke pa ponujajo biblicisti.

Sveto pismo bi morala biti najbolj brana, da ne rečem “obrabljena” knjiga v našem domu. Kupiti ga v lepi vezavi in postaviti na polico ni nikakršna umetnost. Vsakodnevno črpanje iz modrosti Božje besede pa je lahko lepa navada v družini in lahko predstavlja podlago zakonske molitve.


WOMAN PRAYING ON THE BED

Preberite še:
Molitev za dobrega moža

Poslušanje podkastov

Internet je pravi konglomerat različnih vsebin. Med njimi lahko najdemo tudi koristne strani, ki evangelizirajo. Najdemo lahko številne podkaste, namenjene poslušanju, vsakodnevne posnetke s komentarji Svetega pisma in bloge zanimivih oseb. Na voljo so nam tudi prodajne police s ploščami ali knjige s kontemplacijami.

Petje

Mogoče je včasih komu lažje kaj zapeti kot izreči? Besedila verskih pesmi nas včasih bolj ganejo kot besede prefinjene molitve. Če tako čutimo, zakaj ne bi molili s petjem? Konec koncev, kdor poje, dvakrat moli! Skupno poslušanje pesmi lahko pomaga tudi zadržanim zakoncem.


MARIA AUXILIADORA

Preberite še:
Pokrižamo se kar na hitro, molimo bolj malo, v cerkvi klepetamo … Kam to vodi?

Za tango sta potrebna dva

Na voljo so nam številne možnosti in splača se poiskati obliko molitve, ki ustreza prav našemu zakonu. Nič se ne splača početi na silo ali poizvedovati pri svojih znancih, kako molijo oni. Dobro je najti lastno pot, tako, ki bo odprla srca obeh. Tudi če bo začetek težak, bomo z vsakim dnem čutili, kako mogočna je skupna molitev.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevod in priredba: Jezikovno Mesto




Preberite še:
9 znanih osebnosti, ki so poromale na Camino v Santiago


ABBY AND DOUG JOHNSON

Preberite še:
Abby Johnson: “Ljubezen me je vodila s klinike za splav”


GRATEFUL MAN

Preberite še:
Resnični pred Bogom in pred seboj

Tags:
molitevzakon
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.