Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 14. junija |
Aleteia logo
Zanimivosti
separateurCreated with Sketch.

Kako je Katoliška cerkev pomagala vzpostaviti poštno službo

poste vaticane

Craig Murphy | Flickr CC by 2.0

Vittoria Traverso - objavljeno 07/11/19

Med drugim so bili prvi poštarji pravzaprav apostoli

V dobi nenehnega pošiljanja telefonskih sporočil in elektronske pošte zlahka pozabimo na pomembno vlogo, ki jo v našem življenju igra poštna služba. Toda brez izuma poštne službe tudi elektronske pošte ne bi poznali. In zaslugo za to lahko v veliki meri pripišemo Katoliški cerkvi.

Od kod izhaja beseda pošta?

Beseda pošta naj bi pravzaprav izhajala iz pisem, ki so jih apostoli pošiljali krščanskim skupnostim v zgodnjem obdobju krščanstva. Eno prvih rab besede pošta, ki naj bi označevala pošiljanje in prejemanje pisem, najdemo v zakoniku, ki ga je leta 779 podpisal Karel Veliki.


WILLIAM SHAKESPEARE

Preberite še:
Obstaja precej dokazov, da je bil Shakespeare katoličan

Toda katoličani so že pred tem sloveli po preprosti poštni službi. Nekateri poklicni sli, imenovani tekači, so tedne in tedne jahali na konjih, da bi prenesli sporočilo iz ene katoliške skupnosti v drugo.

Do srednjega veka so že vse večje opatije imele svojo poštno službo in so lahko pošiljale ročno napisana pisma prek ljudi, ki so željeni cilj dosegli na konju ali peš. Te zgodnje mreže so bile tako dobre, da so do začetka 16. stoletja nekateri veleposlaniki evropskih držav, ki so svojo domovino zastopali v večjih prestolnicah, prosili papeža, ali smejo uporabiti njegovo poštno službo za prejemanje svojih sporočil.

Leta 1499 je papež Aleksander VI. potrdil ustanovitev Narodne pošte v Španiji. Kmalu sta sledila Neapeljsko kraljestvo in Milanska vojvodina.


CATACOMBES CALLIXTE

Preberite še:
V “Malem Vatikanu” hranijo posmrtne ostanke 16 papežev in 60 mučencev

Prve znamke

Do leta 1852 je Vatikan že začel uporabljati znamke, ki so se nekaj let pred tem prvič pojavile v Angliji. Vsako pismo je bilo zdaj lahko poslano z dodano nalepko, ki je dokazovala, da so poravnani vsi stroški pošiljanja. Uvedba poštnih znamk je še izboljšala učinkovitost poštne službe in vatikanska poštna služba je po vsej Evropi zaslovela po svoji zanesljivosti in učinkovitosti.

Izdajo vatikanskih znamk je urejal predani kardinal, ki mu je bila dodeljena naloga, da določa poštne tarife. Za razliko od znamk večjih kraljevin Vatikan na svojih ni objavljal portretov papeža. Vatikanske znamke so bile prepoznavne po simbolu Svetega sedeža, papeški tiari in dveh prekrižanih ključih. Druga velika novost je prišla leta 1870 z uvedbo razglednic, dosti cenejše različice frankiranih pisem, ki so vsebovale različne ilustracije.


SAINT FRANCIS

Preberite še:
To tuniko je resnično nosil sv. Frančišek Asiški

Poste Vaticane

11. februarja 1929 sta Kraljevina Italija in Sveti sedež podpisala Lateranske sporazume, s katerimi je bila Vatikanski državi priznana samostojnost. Sledila je vrsta sprememb: Sveti sedež je dobil odškodnino za ozemlja, ki so bila leta 1870 priključena Italiji, zgrajena je bila nova cesta, ki je povezovala Vatikan s središčem Rima (Via della Conciliazione ali Ulica sprave), in ustanovljena je bila samostojna vatikanska poštna služba.

Od februarja 1929 dalje je vso papeško pošto urejala novoustanovljena Poste Vaticane s svojimi značilnimi rumenimi poštnimi nabiralniki. Na znamkah so se ob vatikanskih simbolih začele pojavljati podobe papeža.


MILANO

Preberite še:
7 zanimivosti o milanski stolnici

Danes vsa pisma in pakete, poslane v Vatikan in iz Vatikana, ureja skoraj stoletna Poste Vaticane.

Vatikanske znamke med zbiratelji veljajo za najbolj zaželjene zaradi svoje redkosti in vloge, ki so jo odigrale v zgodovini poštne službe. Ko boste naslednjič pritisnili ikono “pošlji”, se za izvirno zamisel zahvalite prvim apostolom.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.


DUŻA RODZINA

Preberite še:
Raziskava pravi: družina ima večji pomen, kot si mislimo


COUPLE

Preberite še:
Možje, tako lahko svoji ženi pokažete, da jo imate radi


TANJA MLAKAR

Preberite še:
“Kot babici mi je več dovoljeno, vem pa, da ne smem preveč posegati v vzgojo svojih vnučkov”

Tags:
zgodovina
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.