Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 26. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Modri nasveti 103-letne gospe o trajni ljubezni

FOLKSIXTY

folksixty.com

Blanca de Ugarte - objavljeno 08/11/19

Brez dlake na jeziku pove, kako so mnogi ljudje danes sebični in površinski

María Eugenia Suevos je stara 103 leta, toda njen glas posreduje moč, ki presega njeno starost. Suevosova je osrednji lik v prvem videoposnetku projekta Folksixty, vrsti avdiovizualnih produkcij španske medijske hiše Variopinto, katerih cilj je delitev zgodb, ki lahko navdihnejo ljudi, “da postanejo dejavni, se jih čustveno dotaknejo ali pa jih spodbudijo k premišljevanju”.


ERMELINDA ANDRADE

Preberite še:
Babica, ki pri 105 letih prvič obiskuje osnovno šolo

Resnična ljubezen

V videoposnetku, ki je dolg manj kot tri minute (posnet v španščini in z angleškimi podnapisi), nam Suevosova pomaga premišljevati o ljubezni. Govori o resnični, zdravi ljubezni, ki ni sebična in nas navdihuje, da bi si prizadevali pomagati drug drugemu biti vedno boljši, ljubezni, ki vključuje odrekanje in nas pripelje do tega, da druge sprejemamo natančno takšne, kakršni so.

Ljubezen po mnenju Suevosove pomeni, da “vztrajamo z osebo, s katero smo se poročili, s čudovitim človekom … vendar zgolj človekom, z velikimi pomanjkljivostmi, kakršne imamo sami. Nihče ni popoln.” Zato nam svetuje, naj “najprej priznamo napake [svojega zakonca] in si po najboljših močeh prizadevamo, da bi [mu ali ji] pomagali pri odpravi teh napak”. Ljubezen pomeni, da si želimo biti drug z drugim kljub svojim omejitvam.


WEB 3 COUPLE-ARGUMENT

Preberite še:
Ali ljubosumje in ljubezen hodita z roko v roki?

“Ljudje se ne znajo odreči”

Toda Suevosova pove, da ljudje dandanes “niso prav bistri”, kajti “ljudje so sebični. Zanimajo se le za svoje stvari in to je to.” Spregovori tudi o dejstvu, da v številnih odnosih primanjkuje resnične ljubezni, kajti “ljudje nimajo srca, ne znajo se ničemur odreči”.

Suevosova je prepričana, da imajo ljudje zmotno predstavo o tem, kaj ljubezen sploh je, in to jih vodi v nezadovoljstvo. “Kar ljudje pojmujejo kot ljubezen, ni ljubezen, je le želja, da grem s to žensko v posteljo. To ni ljubezen, to je spolnost. Spolnost pa ni trajna …”


COUPLE

Preberite še:
4 razlogi, zakaj je spolnost med krščanskimi pari boljša

Ljubiti drug drugega z vsemi omejitvami

Španka navede primer položaja, do katerega danes pride razmeroma pogosto, ko moški reče: “Zapuščam te zaradi druge ženske, ker sva se zaljubila.” “Glejte,” odgovarja vsem, ki so se znašli v takšnem položaju, “pozabite na to vzneseno ‘ljubezen’!” Na kratko: “Naj se ljubita z vsemi svojimi omejitvami.”


MIŁOŚĆ

Preberite še:
Kako v vsakdanjem življenju izbrati ljubezen in ne poželenja

Govori tudi o potrebi, da starši ljubijo svoje otroke – včasih s “strogo ljubeznijo”, ko jih je treba naučiti, kaj je prav in kaj narobe, tudi ko je to zelo težko – in o potrebi, da vsak človek pomaga drugemu in sprejme pomoč, tako neposredno kot z osebnim zgledom.

Papež Frančišek je že večkrat poudaril, kako pomembno je, da prisluhnemo modrostim ostarelih, katerih znanje, pridobljeno z izkušnjami, je zaklad za prihodnje rodove. Ta video nam daje priložnost, da prisluhnemo nasvetu ženske, ki je preživela več kot celo stoletje viharne zgodovine, ima osupljivo jasno misel in dovolj energije, da svoje izkušnje deli s svetom.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.


WEDDING

Preberite še:
To so trendi poročnih oblek za leto 2020


Man - Couple - Shopping - Bags - Bored

Preberite še:
Ali vaša žena želi, da vse počneta skupaj? Drznite si reči ne


poste vaticane

Preberite še:
Kako je Katoliška cerkev pomagala vzpostaviti poštno službo

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.