Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 19. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

“Priden” – beseda, ki sem jo vrgel iz besednjaka!

GRZECZNY CHŁOPIEC

Photographee.eu | Shutterstock

Mikołaj Foks - objavljeno 09/11/19

Ko slišim, kaj mnogim odraslim predstavlja beseda priden, bi raje videl, da so moji otroci do konca življenja poredni!

Kdo naj bi bil priden? Povejmo to jasno. Deklice morajo biti pridne. Dečki so lahko poredni. Celo slabo je, če so dečki preveč pridni. Medtem naj deklice v nobenem primeru ne bi bile poredne. Takšen je stereotip, ki je dobro zasidran med starši, učitelji in odraslimi.

To torej pomeni, da biti priden ali poreden ni nekaj objektivno pozitivnega ali negativnega, pač pa je odvisno predvsem od otrokovega spola. Prav zaradi tega ne maram te besede. Ker je včasih zelo nepravična, včasih pa ima v odnosu do različnih otrok različen pomen.


SAD,WOMAN,CHURCH

Preberite še:
Ker grem k maši, sem “pridna”?!

Priden, torej kakšen v resnici?

Kaj imate v mislih, ko za nekoga rečete, da je priden? S kakšnimi drugimi tremi besedami lahko poimenujete to, kar imate v mislih? Lahko naredite preprost eksperiment in prosite drugo osebo, da razmisli o treh besedah, ki zanjo pomenijo pridnost. Skoraj zagotovo bo naštela tri različne besede.

V praksi biti priden pomeni izpolnjevanje pričakovanj, ki jih imajo do otrok odrasli. Priden je nekdo, ki ne povzroča težav: ni hrupen, ne nagaja, ne razmetava, se ne izpostavlja nevarnostim. Nekdo, ki odraslim zagotavlja sveti mir – mir, ki pa ne vodi k ničemer konstruktivnem.


CLIMBING

Preberite še:
V Božje kraljestvo se pride z naporom

Poreden razvoj

Otrokov razvoj pomeni prestopanje lastnih meja, nešteto padcev in vedno znova vstajanje s tal. To se nanaša tako na učenje hoje pri majhnih otrocih kot tudi na malo in veliko motoriko pri starejših ali na učenje vzpostavljanja stikov med ljudmi katerekoli starosti.

Treba se je umazati, poškodovati in opeči, da se lahko učimo. Drugače ne gre. A to pomeni, da je za odrasle treba biti težaven, ker se drugače ne da razvijati. Potreba po tem “porednem razvoju” je univerzalna in se v enaki meri nanaša tako na deklice kot dečke.


DUST

Preberite še:
Kje je meja med ponižnostjo in pohlevnostjo

Pohlevnost, poslušnost in podrejenost

Večina staršev bi želela, da bi njihov otrok imel lastno mnenje in ga znal glasno izraziti. Problem se začne, ko je to mnenje drugačno od mnenja staršev. Takrat bi bilo bolje, če bi se otrok izkazal za poslušnega. A podrejeno otroštvo te ne pripravi na samostojno odraslost …

So situacije, ko je izbrati poslušnost dobra izbira. Temu bi se lahko reklo modro zaupanje, kar pomeni, da navodilom sledim prostovoljno, ne pa iz bojazni ali pa zato, ker ne znam izbrati drugače. Pridnost, razumljena kot priučena podrejenost, ni nekaj, kar bi želel prenesti na svoje otroke.


KOLEJKA DO KOŚCIOŁA

Preberite še:
Duhovnik v vrsti za spoved. Kakšna je realnost na drugi strani spovednice?

Obvladanje, mir, spoštovanje

Obstaja taka “pridnost”, ki jo imam za dobro. Obvladanje čustev. Zmernost pri presojanju. Spoštovanje do drugih in vljudnost do vsakogar ne glede na družbeni status.

Odstopiti sedež na avtobusu, reči dober dan in nasvidenje ter izražati hvaležnost. Otroci potrebujejo čas, da se priučijo takega vedenja, ki pa ga hkrati niti ne obvlada veliko odraslih.


TICKET WITHOUT A SEAT

Preberite še:
Video, ki pretrese: Da ne boste osramočeni, raje prvi odstopite sedež

Če ne priden, kakšen torej?

Dobre reči (npr. spoštovanje do drugih) so tako v pridnosti kot tudi v porednosti (npr. zanimanje za svet in pogum do eksperimentiranja). Zato veliko staršev, ki jih poznam, ne uporablja besede priden.

Kaj pravijo namesto tega? Zagotovo nič, kar bi lahko otroku nalepilo etiketo. Nič, kar bi mu narekovalo misliti, da je vedno takšen ali drugačen. In kadar nam kdo reče, da je bil Jan danes priden/poreden, lahko še dodatno povprašamo, ali se je danes obnašal kako drugače kot ponavadi: ali je bil miren, zbran ali pa zgovoren in nenavadno energičen.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevod in priredba: Jezikovno Mesto.


TANJA MLAKAR

Preberite še:
“Kot babici mi je več dovoljeno, vem pa, da ne smem preveč posegati v vzgojo svojih vnučkov”


WEDDING

Preberite še:
To so trendi poročnih oblek za leto 2020


MARLEEN VERBEEK

Preberite še:
Marleen, ki so ji amputirali nogo: “Nič ni narobe, če sem drugačna”

Tags:
osebna rastvzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.