Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 14. julija |
Aleteia logo
Blogi
separateurCreated with Sketch.

V odnosih je pomembna tudi kvantiteta, ne le kvaliteta

HAPPY, FAMILY, HOME

Liderina | Shutterstock

Tina Martinec Selan - objavljeno 11/11/19

Danes je čas valuta, zato je treba zelo premisliti, v kaj ga investiramo

Mislim, da je veliko skupaj preživetega časa v kateremkoli odnosu investicija, ki se na dolgi rok bogato povrne. Če nekomu ali nečemu posvetim svoj čas, je to znak, da mi to veliko pomeni. Čas je namreč dandanes valuta, zato je treba zelo premisliti, v kaj ga investiramo.


CHECKING TIME

Preberite še:
Mantra te dobe: “Nimam časa.” Ga res nimate?

Mama v kuhinji za otroke in z otroki

Ko pomislim na svoja otroška leta, se spomnim mame, ki je bila veliko v kuhinji. Zjutraj je pripravljala zajtrk in kuhala čaj, ko sem prišla iz šole domov, je kuhala kosilo. V kuhinji sva se vse sorte pogovorili, tam me je spraševala poštevanko, poslušala moje deklamacije pesmic, ki smo se jih morali naučiti v šoli, in tako dalje.

Zame je beseda mama neločljivo povezana z besedo kuhinja in tudi sama se počutim zares v svojem materinskem “elementu”, kadar se smukam po kuhinji, ko kaj dobrega pripravim za družinsko kosilo, ko pečem pecivo, ki ga vsi obožujejo … To prisotnost mene, mame, v kuhinji (če razumemo kuhinjo kot simbol topline, domačnosti in zavetja, ki ga nudi dom) sem želela tudi za svoje otroke.


RODZINNY POSIŁEK

Preberite še:
Zakaj sem svoje otroke nehala siliti, naj poskusijo to, kar jim pripravim za večerjo

MOM,SON,KITCHEN
Shutterstock

Želela sem, da bi bila tam zanje, da bi jim bila na razpolago; zjutraj, ko pridejo iz šole, popoldne in zvečer. Preprosto povedano, nisem jim želela dati le kvalitete, ampak tudi kvantiteto. Zato je bila odločitev za službo, ki mi omogoča družini prijazen urnik, še toliko bolj samoumevna. Sem namreč mnenja, da je za odnose potreben čas, veliko časa. Da je v odnosih pomembna tudi kvantiteta, ne le kvaliteta.

Ni pomembna le kvaliteta skupaj preživetega časa, temveč tudi količina!

Pogosto se sliši ali bere, da lahko starši vse dolge ure in nadure, ki jih preživijo v službi, zvečer nadoknadijo z eno res lepo uro, ko se družijo izključno z otroki. Nisem prepričana, da še tako popolna urica večernih pravljic lahko nadomesti vse dolge ure, ko te ni doma ob otrocih, ki te potrebujejo.


CHILDREN DRAWING

Preberite še:
12 stvari, ki jih lahko počnete z družino, še preden otroci odrastejo

Lahko da si tisto uro v res dobri “formi”, ker se res osredotočiš na otroka, si intenzivno z njim. A menim, da je pomembno, da si preprosto skupaj, in to veliko.

Kvantiteta je pomembna v vsakem odnosu, ne le v odnosih starši –otroci. Ne morem si zamisliti dobrega zakona, velike povezanosti med možem in ženo, ki ne preživita veliko časa skupaj. Za to je potrebno zavestno sprejemati take odločitve in okoliščine, ki ženi in možu omogočajo, da skupaj preživita čim več časa.


ANJA SUSIČ

Preberite še:
Anja Suska in njen zelo konkreten nasvet, kako si vzeti čas za bližnje

Si predstavljate, da bi tudi odnosom posvetili toliko časa kot službi?

Za nekatere stvari nam je povsem jasno, da jim moramo posvetiti veliko časa. Vsi razumemo, da je treba veliko študirati, če želiš diplomirati ali končati podiplomski študij. Razumemo tudi, da se v službi preživi osem ali več ur (marsikdaj je treba kakšno stvar dokončati še doma popoldne ali zvečer), torej nam je jasno, da je v naše poklicno življenje treba investirati ogromno količino ur, da dobimo dober rezultat.

Si predstavljamo, kako fantastični bi bili naši odnosi, če bi tudi ženi, možu, otrokom, prijateljem, staršem itd. lahko vsakodnevno posvetili osem ur? Razumeti moramo, da ima kvaliteta rezultatov v našem življenju, pa naj bodo to rezultati s področja partnerstva, družinskih odnosov, službe, hobijev ali športa, neposredno povezavo s kvantiteto, torej časom, ki ga določenemu področju posvetimo.


NINA ŠENK KOSEM

Preberite še:
“Trdo delo in prava mera samokritike sta nujna za kvaliteto in napredovanje”

Tudi Bog si želi, da sva čim več skupaj

Ne nazadnje je kvantiteta potrebna tudi za moj odnos z Bogom. Težko imam z Bogom tesen in ljubeč odnos, če se komaj kdaj spomnim nanj ali grem le dvakrat na leto k maši. Tudi Bog si želi, da v odnos z njim investiram svoj čas, da sva tudi po kvantiteti čim več “v navezi”. Le da ima Bog to moč in sposobnost, da mojo kvantiteto – čas, ki ga namenim molitvi in dialogu z Njim – še tisočkrat pomnoži in oplemeniti.


CARMEN SCURINI

Preberite še:
“Kljub dvema tumorjema vse bolj cenim svoje življenje!”


ANDREA BOCELLI

Preberite še:
Zvezdniki, ki so uspeh dosegli po 40. letu


LAST JUDGEMENT

Preberite še:
Posebna in poslednja sodba

Tags:
družina
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.