Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. aprila |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Sveta Ivana Molla – neuradna zavetnica samskih v tridesetih

GIANNA MOLLA

Public domain

Anna Malec - objavljeno 12/11/19

Ona je bila lepa 33-letnica, on pa 10 let starejši od nje. A razlika v starosti jima ni preprečila, da se ne bi zatreskala kot najstnika

Ivana je bila uspešna ženska. Po poklicu je bila zdravnica – kirurginja in pediatrinja, kariera ji je veliko pomenila. Vendar pa Ivane ni odlikoval le intelekt, saj je bila tudi zelo razgledana in elegantna, kot bi jo vzeli s pariških ulic, čeprav je bila Italijanka. Zanimala jo je moda, pregledovala je najbolj aktualne revije, vedno je bila brezhibno naličena in imela urejeno pričesko. Navsezadnje si vsaka ženska želi biti občudovana. Lepota namreč ni nečimrnost in Ivana se je tega dobro zavedala.


ACUTIS

Preberite še:
Mama častitljivega Carla Acutisa pravi, da je bil sin njen mali rešitelj

Mladost je preživljala v petdesetih, ko je malo žensk imelo vozniški izpit. Ivana je seveda bila ena izmed tistih srečnic in vozila je z veseljem. Igrala je klavir in rada slikala, vsak dan pa je nekaj časa namenila tudi molitvi.

Rada je smučala. Verjetno je delala tudi angelčke v snegu. Bila je namreč nekoliko prismuknjena.


DOMINIK SAVIO

Preberite še:
Tako mlad pa že svetnik!

Ivana in Peter – ljubezen na prvi pogled

Petra je prvič srečala leta 1951, povsem po naključju. Naslednja tri leta sta pozabila drug na drugega in v tem času živela vsak svoje življenje.

Peter je bil nekoliko starejši samski moški, inženir strojništva in vodja velike tovarne, ki je zaposlovala 3.000 ljudi. Ivano je znova srečal tri leta pozneje in popolnoma ga je prevzela … od takrat naprej sta bila nerazdružljiva. Poročila sta se leto pozneje. Ona je bila lepa 33-letnica in on 10 let starejši. A razlika v starosti jima ni preprečila, da se ne bi se zatreskala kot najstnika.

Ivana in Peter ali uradno Ivana Beretta Molla in njen mož Peter Molla sta bila oba delovna, zagreta za svoji karieri in hkrati vesela, zadovoljna ter pozorna do potreb drugih. Njun dom je bil vedno odprt, vsi so bili dobrodošli.


URŠKA VALJAVEC

Preberite še:
“Mnogi rečejo, kaj vse zmorejo ženske. Ampak kaj vse šele zmore mama!”

Skupaj sta skušala preživeti čim več časa. Rada sta hodila v gore, na smučanja, na koncerte in gledališke predstave. Mislim, da bi se brez težav znašla v modernem svetu. Čeprav sta bila poročena le sedem let, so bila ta leta za Petra čudovita in polna radosti.

Ljubezenska pisma

“Peter, moj najdražji! Kako naj se ti zahvalim za ta čudovit zaročni prstan? Dragi Peter, v znak hvaležnosti ti ponujam svoje srce. Vedno te bom ljubila tako močno, kot te ljubim v tem trenutku,” je zapisala svojemu novopečenemu zaročencu. To je bilo pismo bodoče svetnice za svojega ljubljenega.

Njena največja želja je bila, da bi bil Peter “srečen človek”. “Povej mi, kakšna naj bi bila in kaj lahko storim, da bi bil tudi ti takšen? Močno zaupam Jezusu in prepričana sem, da mi bo pomagal pri tem, da bom nevesta, ki te je vredna,” je zapisala v naslednjem pismu.


MOTHERHOOD

Preberite še:
5 navad mam, ki so se odločile, da bodo srečne

Peter se je prav tako izkazal za velikega romantika: “Večkrat kot vidim Ivano, bolj sem prepričan v to, da mi Bog ne bi mogel omogočiti spoznati koga boljšega,” je zapisal v svoj dnevnik.

Ivanina bolezen in pravi preizkus ljubezni

Rodili so se jima štirje otroci. Najmlajša deklica Gianna ni nikoli spoznala matere. Ivana je v drugem mesecu nosečnosti izvedela, da se je v njeni maternici pojavil fibroid (benigni tumor), ki ogroža življenje otroka. Zdravniki so predlagali splav. Takrat je bila stara 39 let, vendar se je odločila le za odstranitev tumorja.


WALKING

Preberite še:
Poročena sta bila 71 let, nato pa umrla v istem dnevu

Ker pa je bila zdravnica, je dobro vedela, da je operacija tvegana, hkrati pa poveča tveganje za njeno smrt ob porodu. Majcena Giannase se je rodila na veliko soboto. Njena mati je zbolela za sepso, zaradi katere je teden dni zatem umrla. Spokojnost, včasih celo težko razumljiva, je bila lastnost Ivane, ki so jo njeni ljubljeni dobro poznali.

Sveta žena

“Ivanka! Dovoli mi, da te še zadnjič pokličem po tvojem sladkem imenu, ne da bi te moral imenovati blagoslovljena, kot te moram sedaj,” je po smrti svoje žene zapisal Peter.

Tako je v uvodu italijanske izdaje knjige z osebno noto zapisal: “V tem trenutku klečim pred njo, žensko, zaročenko in materjo, čudovito in močno, ki bi se v svoji ljubezni do življenja in tega stvarstva iz zibelke lahko dvignila na vrh še večje ljubezni, kakršno nam je izkazal Jezus.”


AGNIESZKA PISULA

Preberite še:
Smrt zdravnice in matere štirih otrok, iz katere se je rodilo življenje

“Bila si moja ljubljena, ljubezen mojega srca, ljubezen moje duše … Bila si srečna in modra mati naših otrok. V vsakem dejanju in v vsaki misli si z molitvijo in evharistijo iskala Božjo voljo.”

Janez Pavel II. jo je 16. maja 2004 razglasil za svetnico Katoliške cerkve. Svetnica navadnega, vsakdanjega življenja, tako zelo podobna današnjim ženskam. Njena najmlajša hči Gianna je bila takrat z očetom na Trgu svetega Petra v Vatikanu. Peter je umrl aprila 2010, star 98 let.

Ker se je Ivana poročila pri tridesetih, jo danes za podporo radi prosijo samski, ki ne najdejo primernih kandidatov za poroko.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevod in priredba: Jezikovno Mesto.


HAPPY, FAMILY, HOME

Preberite še:
V odnosih je pomembna tudi kvantiteta, ne le kvaliteta


MIŁOŚĆ PO ZDRADZIE

Preberite še:
Kako po varanju začeti znova


ANDREA BOCELLI

Preberite še:
Zvezdniki, ki so uspeh dosegli po 40. letu

Tags:
bolezensvetniki
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.