Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 26. maja |
Aleteia logo
Zanimivosti
separateurCreated with Sketch.

To je najstarejši videoposnetek papeža

POPE LEO XIII

Public Domain

J-P Mauro - objavljeno 12/11/19

93-letnega papeža Leona XIII. so posneli pri molitvi zdravamarije

Papež Benedikt XVI. je bil prvi papež, ki je začel uporabljati družbene medije. Danes je papež Frančišek v tem že strokovnjak.

Posnetek iz leta 1896

Vatikan sicer nikoli ni slovel po pretirani tehnološki zavednosti, vseeno pa je papeštvo skozi 20. stoletje razvilo nove načine obveščanja, ki lahko papeževo sporočilo prenesejo tudi v ustni obliki. Ta tradicija je v resnici zaživela že v 19. stoletju.


POPE PIUS IX

Preberite še:
To je prvi papež, ki se je pustil fotografirati

Spodnji video je kopija izvirnega posnetka rimskega škofa iz leta 1896, ki prikazuje prihod papeža Leona XIII., ni pa jasno, ali gre za sveto mašo ali nagovor.

Veliko za dobrobit ljudi

Zvočni posnetek, ki ga slišimo od tridesete sekunde dalje, je iz leta 1903 in prikazuje papeževo recitiranje Ave Marije v latinščini. Istega leta je papež Leon XIII. umrl.

Kot papež je Leon XIII. deloval v letih od 1878 do 1903. V tem času je veliko naredil za ljudi. Ameriška zgodovinska stran The Vintage News navaja, da je papež reformiral nerazvito gospodarstvo, spodbujal trgovino in se zavzemal za pravice delavcev. Boril se je tudi proti korupciji, ropu in sodelovanju med plemstvom in mafijo.


POPE BENEDICT XVI

Preberite še:
7 papežev o svoji ljubezni do molitve rožnega venca

Tretje najdaljše papeževanje

V času svojega mandata je izdal 11 okrožnic o pobožnosti do Marije. Zaradi svoje ljubezni do rožnega venca je poznan tudi kot papež rožnega venca.

Njegovo 25-letno papeževanje je tretje najdaljše, takoj za Pijem IX. in apostolom Petrom, ki sta delovala 32 in 34 let. Umrl je v 93. letu starosti in postal najdlje živeči papež.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevod in priredba: Jezikovno Mesto.


ANDREA BOCELLI

Preberite še:
Zvezdniki, ki so uspeh dosegli po 40. letu


CARMEN SCURINI

Preberite še:
“Kljub dvema tumorjema vse bolj cenim svoje življenje!”


PRZYJACIELE

Preberite še:
“Soglasje ruši, nestrinjanje gradi.” Nesmisel ali resnica?

Tags:
papež
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.