Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 17. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Nihče ni popoln. Kako premagati perfekcionizem v zakonu?

MAŁŻEŃSTWO W DOMU

VK Studio | Shutterstock

Karolina Plichta - objavljeno 14/11/19

Je sploh mogoče biti popoln pri vsaki stvari?

Biti perfekcionist pomeni imeti željo biti idealen in narediti vse popolno. Problem je, da to ni mogoče, zato perfekcionisti tičijo v sferi razmišljanj, načrtov in pričakovanj, namesto da bi bili aktivni, popravljali napake in se iz njih učili. Kako pa se spopasti s perfekcionizmom v zakonu?


MARRIAGE

Preberite še:
Največji in edini izziv v zakonu

Cenite

Perfekcionistična naravnanost v odnosih pogosto izhaja iz tega, da se nam zveza ne zdi dovolj dobra. Svojo situacijo primerjamo z odnosi drugih, kar je v osnovi precej nekoristno, noben drug par namreč ne živi v enakih okoliščinah, pogojih in kontekstu, kot je naš.

Da bi se uspešno spopadli s perfekcionizmom v zakonu, morate začeti ceniti sebe in svojega partnerja. Na papir napišite vse, za kar ste lahko hvaležni, kaj je vredno ceniti. Nato se vprašajte, ali se sebi in zakoncu redno zahvaljujete za stvari, ki ste jih zapisali. Tako zgradimo podlago za hvaležnost.


TINA CVITKOVIČ PISK

Preberite še:
“Popolno lahko izpelje samo Bog. Nam pa lahko tudi kaj spodleti”

Delajte manj, a delajte!

Ko se odločimo, da bomo nekaj popravili, ko načrtujemo izboljšanje, najpogosteje želimo narediti vse od A do Ž. Domnevamo namreč, da se drugače tega sploh ne splača lotiti. Na podoben način, na primer, sprejmemo izziv, da bomo po novem letu vsak teden prebrali eno knjigo (kar znese 52 knjig na leto), dejansko pa tega nismo sposobni izpolniti. Zaobljubo opustimo in ostanemo brez vsega.

Kaj pa če bi se na začetku leta odločili, da bomo prebrali pet knjig? Morda se vam zdi, da je pet knjig v enem letu strašno malo, toda če nekdo med letom sploh ničesar ne prebere, na koncu pa mu uspe prebrati pet knjig, je razlika opazna. Prav tako je v odnosih. Pričakujete, da se ne bosta nikoli več prepirala. Vaše celotno prizadevanje je nato posvečeno nečemu, kar se zdi nemogoče. Za začetek bi torej lahko izbrala le eno problematično točko in jo poskusila razrešiti.


WEB 3 COUPLE-ARGUMENT

Preberite še:
Se z zakoncem vedno prepirata o istih stvareh? S to kratko molitvijo prekinite začarani krog

Računajte na neuspehe

Porazi so del razvoja in učenja. Pomembno je, da dobro premislite o tem, kaj bi šlo lahko narobe, kako bo do tega prišlo, kdo ima vpliv na to, ali bo nekaj uspelo ali ne, in podobno. Če si boste predstavljali, kaj gre lahko v vašem odnosu v času izboljševanja narobe, boste lahko delovali še bolj učinkovito.

Znova se spomnimo na prej omenjeno prepiranje. Če sta določila področja, ki pogosto pripeljejo do prepira, s pomočjo naslednjih vprašanj razmislita: Katere moje potrebe morajo biti zadovoljene, da se bom lahko izognil prepiru? Kaj bi se moralo zgoditi, da se ne bi bil sposoben izogniti prepiru? Kaj bom storil, če vseeno pride do prepira? Kaj natančno pomeni izogniti se prepiru?


WEB 3 COUPLE-ARGUMENT

Preberite še:
Kako pravilno začeti prepir? Priročnik za ženske

Ne odnehajte

Če želimo preteči maraton, moramo začeti trenirati. Najprej pretečemo krajše razdalje, nato daljše. Popolnoma jasno je, da je za to, da prebrodimo težke trenutke, potrebna samodisciplina. Ko začnemo izboljševati določen aspekt odnosa, se lahko zgodi, da ne bomo takoj uspešni, toda vseeno bo vsaka situacija nauk za prihodnost. Če si zadamo, da ne bomo odnehali, bomo imeli moč vztrajati v svojem boju s perfekcionizmom.

Nasveti se lahko zdijo banalni in preprosti. Če bo ta članek bral perfekcionist, se mu bodo take spremembe verjetno zdele malce premalo spektakularne in bo ostal v svojem svetu idealnega zakona. Medtem ko bo perfekcionist snoval vizijo popolnega zakona, pa se vi le lotite dela.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevod in priredba: Jezikovno Mesto.


BARBARA MESTNIK

Preberite še:
“Sem velika zagovornica principa, da moški in ženske ne moremo drug brez drugega”


TYLER MOON JESUS SAVES RUNNER

Preberite še:
Tekaču, ki je imel na dresu napis Jezus rešuje, je življenje rešil moški z imenom Jesus


STUDENT

Preberite še:
Vas mika študij na odličnih tujih univerzah? Tu je priložnost

Tags:
osebna rastzakon
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.