Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 26. februarja |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Po več letih je sin odpustil očetu. Nato jima je zmanjkalo skupnega časa

Aleteia - objavljeno 21/11/19

Ločitev staršev je v Louju vzbudila odpor do očeta. Z Božjo pomočjo mu je odpustil

Ločitev staršev je bila za Louja Browna velika rana, zato je vedno hotel biti nasprotje svojega očeta. Živel je s svojo mamo, bil je še najstnik, ko je zbolela. Takrat sta izgubila vse, tudi dom. Nekaj časa sta bila brezdomca. Spominja se, da je pri 14 letih moral delati večerno izmeno v restavraciji, da je lahko domov prinesel hrano za družino.

Tako me je bilo sram, da sem živel na tistem kraju, da nisem dovolil, da bi me pobral šolski avtobus. Zato sem zjutraj pešačil v šolo.


S. METKA KASTELIC

Preberite še:
“Šele ko občutimo pomanjkanje, takrat znamo dati stvari pravo vrednost”

Odpor do očeta se je krepil

Očetu je zameril, ker je odšel in si ustvaril novo, lepo življenje. Lou se je počutil zapuščenega. Oče ga je iskal, toda Lou je zavrnil vsak poskus navezovanja stikov. Ob začetku šolskega leta se je pripeljal iz Virginie do njegove srednje šole. Fotografiral ga je, Lou pa je ob tem razmišljal, zakaj je sploh tam.

Vedel sem, da je takrat hotel biti del mojega življenja, toda jaz tega nikoli nisem hotel. Čutil sem, da je bila moja naloga, da zaščitim mamo. Čutil sem, da če bi privolil in imel stik z očetom, bi on to na nek način uporabil proti moji mami.


Dad - Father - Son - Boy - Discussing

Preberite še:
V čem je moč vezi med očetom in sinom?

Odprto srce in moč odpuščanja

Šele ko se je Lou poročil in postal oče, je znova poiskal svojega očeta. Nekega dne, ko je bil oče v bližini njegovega doma, ga je povabil na obisk. “Čutil sem, da mi je v tistem trenutku nekaj prišepnilo: ‘Naj ostane. Odpri svoje srce, odpri svoja vrata, sprejmi ga kot svojega očeta.'” To je bilo prvič, da ga je povabil, naj ostane pri njih.

Pogovarjala sta se in prvič sta lahko govorila o odpuščanju. Odkar je Lou sam oče, razume, kako se je moral počutiti. Povedal mu je, da je razumel njegov namen, da mu ni zameril in upa, da si bosta v prihodnosti bližje.

Popolnoma sem odprl svoje srce in rekel: ‘Odpustim ti, rad te imam, razumem te.’ V tistem trenutku sem občutil mir. 
Preberite še:
10 neverjetnih zgodb o odpuščanju

Zadnji skupni trenutki

Tisto noč je Lou očetu pomagal do njegove spalnice. Bilo je prvič, da ga je poljubil za lahko noč in mu rekel, da ga ima rad. To je bila zadnja stvar, ki mu jo je lahko rekel, oče je namreč tisto noč umrl.

Čuti, da je bil trenutek, ki ga je preživel z očetom, preden je zapustil zemljo, nekaj posebnega. “Čutim, da nama je Bog dal možnost, da sva se povezala in si odpustila. Toliko časa sem preživel, da sem se mu upiral in ga nisem imel rad, ga nisem sprejemal in mu odpustil. Zapravil sem veliko let.”

Manj kot odpustiš, bolj se vklepaš in te lahko uniči od znotraj. V trenutku, ko nekomu odpustiš, začneš živeti popolnoma svobodno, brez omejitev, brez okovov, ki te priklepajo.

Vrnjene fotografije iz otroštva

V težkih časih, ko sta z mamo izgubila vse, so bile izgubljene tudi vse njegove otroške fotografije.  Pozneje je ugotovil, da jih je oče shranil ogromno, to so bile edine fotografije, ki jih je še imel. Ko mu jih je predal, mu je vrnil delček otroštva.

Lou je zelo hvaležen, da je dobil možnost biti oče, ker lahko drugače gleda na to, kaj storiti in česa ne. “Lahko sem oče, kakršnega sem si vedno želel. Oče, o kakršnem sem vedno sanjal, da bom. Počutim se bližje svojemu očetu kot kadarkoli prej v življenju. Čutim, kot bi še vedno sedel tukaj, kot bi vsak dan govoril z njim, ga vsak dan videl.”

Tags:
Epizoda Look upZgodba Look up
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.