Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 25. februarja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kakšen je dober zakonec?

LOVE ADVICE

Photo by Hannah Olinger on Unsplash

Cecilia Zinicola - objavljeno 22/11/19

Šest lastnosti, ki bi jih morali iskati v svojem partnerju

Ljubezen je čudovita stvar. Če ste poklicani v zakon, si je Bog za vas zamislil človeka, s katerim boste lahko rasli in cveteli; človeka, ki vam bo pomagal, da boste postali najboljša različica sebe, in vas spodbujal, da boste razvijali svoje talente. Da bi to osebo prepoznali, je potrebno obdobje dvorjenja in skupne hoje.
Preberite še:
Po desetih letih zakona: 5 stvari, ki jih morajo mladoporočenci vedeti

Potreben je čas spoznavanja in skupno preživljanje časa, da bosta lahko zgradila trdno vez in ugotovila, ali bosta odslej v življenju hodila po skupni poti in v skladu s srečo, ki jo za vaju želi Bog. Katere so nekatere značilnosti, ki jih morate iskati v človeku, ki bo morda vaš bodoči partner?

Je nekdo, ki vas pozna takšne, kakršni ste

Je nekdo, ki vas zelo dobro pozna. Nekdo, ki išče vaše srce in vas želi poznati kot osebo. Nekdo, ki vas ne ljubi zaradi tega, kar imate ali naredite, ampak zaradi vas samih. Sčasoma je človekova osebnost edino, kar ostane. Ko vas človek vidi takšne, kakršni ste, vam lahko pomaga, da se boste bolje spoznali, in tako iz vas izvabi le najboljše.

Takega človeka ne zanima le delček vas samih, ampak vas ljubi v celoti – z vrlinami in napakami. Želi se vam zavezati do konca življenja.


RELATIONSHIP PROBLEMS

Preberite še:
Je zakonska zveza namenjena zdravljenju osamljenosti?

Je nekdo, ki vam svojo ljubezen pokaže z dejanji

Ni dovolj imeti dobre namene. Če vas nekdo ljubi, vam mora to pokazati s konkretnimi dejanji. Dobro znamenje je, ko se vam zahvali za dobre stvari, ki jih naredite; ko je velikodušen ali pa ko vidite, da se razveseli vašega uspeha ali uspeha drugih ljudi.

Če je človek do vas spoštljiv in ljubezniv v drobnih stvareh, to pomeni, da meni, da si zaslužite, da z vami ravna lepo in si za to tudi prizadeva.

Je nekdo, ki si najbolj od vsega želi, da bi bili vi srečni

Naša sreča ni povsem odvisna od drugih ljudi, toda če druga oseba želi, da bi bili mi srečni, to pomeni, da se bo potrudila, da bo do tega tudi prišlo. Ljubezen ni sebična. Želi to, kar je dobro za drugega.

Nekdo, ki želi, da bi bili mi srečni, bo pripravljen biti naš prijatelj. Prijatelji želijo to, kar je dobro za drugega; se imajo lepo, kadar so skupaj; delajo stvari, ki jih bogatijo; se spodbujajo in si prizadevajo za zaupanje. Kadar delamo stvari skupaj kot prijatelji, se krepi vzajemno zaupanje in razumevanje, kar je bistveno za zdravo romantično razmerje.


MAŁŻEŃSTWO W DOMU

Preberite še:
Nihče ni popoln. Kako premagati perfekcionizem v zakonu?

COUPLE
Photo by Pablo Heimplatz on Unsplash

Je nekdo, ki vas telesno privlači

Telesni vidik ljubezni je pomemben. Ni dovolj, da se zanimata drug za drugega, da vama je mar za drugega ali da imata iste vrednote. Te stvari so pomembne, a niso dovolj za zakon. To seveda ne pomeni, da je vsaka oseba, ki se vam zdi privlačna, že prava za vas, prav tako ne smete pričakovati, da bo vaš partner supermodel.

Telesna privlačnost ni vse in ni najpomembnejša, nam pa pove, da gre za nekaj več kot le globoko naklonjenost, ki je značilna za platonska razmerja.

Je nekdo, ki ima takšne vrednote kot vi

Vrednote so temeljna prepričanja, ki vplivajo na naše odločitve – te pa v življenju ves čas sprejemamo. Določajo naše mnenje, ki ga imamo na primer glede vzgoje otrok. Vsakdo se ves čas odloča v skladu s svojimi vrednotami: dela, kar misli, da je prav.

Ko sprejmemo odločitev, ki se ne ujema z našimi temeljnimi vrednotami, se počutimo neprijetno in imamo občutek, da smo nepošteni do sebe. Pomembno je, da svoje vrednote delimo s svojim morebitnim partnerjem, saj je to podlaga za gradnjo trdnega odnosa.
Preberite še:
Težave v zakonu? Zatecite se po pomoč k sv. Rafaelu

Je nekdo, ki je odprt za Boga

Bog nam naklanja možnosti za ljubezen, toda odločitev, da ljubimo eno osebo in se ji zavežemo za celo življenje, je veliko dejanje osebne ljubezni. Zahteva odgovoren razmislek o praktičnih vidikih življenja – ugotoviti moramo, ali si bomo s to osebo lahko delili življenje ali ne.

Oseba, ki je v svojem življenju pripravljena narediti prostor za Boga, bo sama postala prostor dobrote in odpuščanja, vrelec ljubezni, zaradi katerega bo naš odnos rasel in bo poln vere. Če bomo v svoj odnos povabili Boga, bomo lahko delali izjemne stvari. Ljubeč Božji načrt nas vodi k sveti in srečni zakonski zvezi.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Urška Vintar. 


PAWEŁ CWYNAR

Preberite še:
Nekoč je bil gangster, zdaj ga v zaporih kličejo škof


MOTHER OF ALL ASIA

Preberite še:
Na Filipinih bo kmalu stal najvišji Marijin kip na svetu


WORK,JOB,CAREER

Preberite še:
Veseli delavci dajo od sebe 13 odstotkov več. Zakaj?

Tags:
zakonzakonca
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.