Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 24. februarja |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Kako je sv. Marjeta Škotska svojega samovoljnega moža pripeljala v Cerkev

Margaret of Scotland

William Hole | CC BY-SA 3.0

Philip Kosloski - objavljeno 25/11/19

Če ste poročeni z nekom, ki ni najbolj goreč v veri, si za zgled vzemite sv. Marjeto Škotsko

Ko se mlad par poroči, se pogosto zgodi, da je eden od zakoncev na področju vere bolj dejaven. To na začetku zakonske zveze morda ne predstavlja kakšne posebne težave, sčasoma pa se zaradi tega lahko razvije nepotreben spor, še posebej če eden od zakoncev redno obiskuje nedeljsko bogoslužje, drugi pa raje ostane doma. Prišlo bo do napetosti, ki lahko povzročijo škodljiva čustva do sozakonca.
Preberite še:
“Ta trapasta maša”

Sv. Marjeta Škotska tak položaj povsem razume

Njena kraljeva družina je morala zbežati iz domovine in vihar jih je zanesel na Škotsko, kjer so našli varno zatočišče pod zaščito kralja Malkolma III. Ta se je zaljubil v Marjeto in kmalu sta se poročila. Marjeta je bila iz pobožne družine in je bila globoko vdana svoji katoliški veri.

Sprva je Malkolm preprosto dovolil, da je Marjeta “počela svoje stvari” in ga ni pretirano zanimalo, da bi postal katoličan. Imel je veliko opravkov v svojem kraljestvu in mu ni bilo do “verskih stvari”.
Preberite še:
Si želite iti vsak dan k maši, pa preprosto ne morete?

Spreobrnjen

Toda blagodejen Marjetin vpliv je počasi začel mehčati Malkolmovo srce. Kot poroča življenjepis sv. Marjete, napisan kmalu po njeni smrti, ga je “z Božjo pomočjo spreobrnila, da je postal izredno občutljiv za krivice, usmiljen in velikodušen”.

Še več: “Od nje se je naučil, kako prebedeti noči v molitvi, saj ga je s spodbudami in zgledom učila, kako naj moli k Bogu iz globin svojega srca.”


RELATIONSHIP,MARRIAGE

Preberite še:
4 obredi, brez katerih v zakonu ne gre

Sv. Marjeta je Malkolmu prebirala Sveto pismo, saj sam ni znal brati. Postopoma so ga začele zanimati vse knjige z versko vsebino, ki jih je brala njegova žena.

Karkoli je zavračala, je zavračal tudi on; karkoli jo je razveseljevalo, je iz ljubezni do nje razveseljevalo tudi njega. In tako je, čeprav ni znal brati, pregledoval in preučeval knjige, ki jih je uporabljala bodisi pri molitvi ali pa med premišljevanjem; in kadarkoli je slišal, da ji je všeč kakšna določena knjiga, si jo je s posebnim zanimanjem ogledal tudi sam, jo poljubil in pogosto vzel v roke. Včasih je poslal po zlatarja, ki mu je naročil, naj knjigo okrasi z zlatom, in ko je bilo delo končano, je kralj knjigo sam odnesel kraljici kot ljubeč izraz svoje vdanosti.

Pomembno je pristno versko življenje

Malkolm sicer ni dosegel časti oltarja kot njegova žena sv. Marjeta, opustil pa je svoj star način življenja in si prizadeval, da bi bil pravičen kralj.

Zgodba sv. Marjete nas spominja, kako je včasih za vpliv na zakonca potrebno le to, da svojo vero živimo pristno. Ni treba, da silimo zakonca, naj postane katoličan ali da z nami obiskuje sveto mašo, ampak mu lepoto vere preprosto pokažimo s svojimi dejanji in besedami.

Če potrebujete malce nebeške pomoči, molite k sv. Marjeti Škotski in jo prosite, naj vas vodi, ko si prizadevate, da bi z zakoncem kot eno udejanjala svoje krščanstvo.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.


WOMAN MEDITATION

Preberite še:
Ne počnite ničesar. Opazujte in oblikujte svoje možgane!


LOVE ADVICE

Preberite še:
Kakšen je dober zakonec?


ANGRY DRIVER

Preberite še:
Na cesti je izsilil prednost, nato pa se je zgodilo nekaj nepredstavljivega. Boste preizkusili tudi vi?

Tags:
svetnikizakonca
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.