Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 14. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

To so zelo dobre alternative umetni oploditvi

NIEPŁODNOŚĆ II STOPNIA

Shutterstock

Tina Martinec Selan - objavljeno 26/11/19

Vsak šesti par se srečuje s težavami z zanositvijo

Številni pari se po enem letu rednih spolnih odnosov, ki niso pripeljali do zanositve, obrnejo na ginekologa, ta pa jih običajno napoti na postopek umetne oploditve (IVF).

Katere so naravne metode zdravljenja neplodnosti in težav z zanositvijo?


KOBIETA W CIĄŻY

Preberite še:
Molitev za ženske, ki ne morejo zanositi

V čem je problem postopka oploditve z biomedicinsko pomočjo?

Pri umetni oploditvi obstaja kar nekaj vidikov, ki so lahko problematični za žensko oziroma par, ki si želi zanositi. Predvsem je to postopek, ki na umeten način v ženskem telesu spodbuja stanje povečanega nastanka številnih jajčec, za kar mora ženska jemati zdravila, ki imajo številne neprijetne učinke.

Temu sledi odvzem (punkcija) jajčec in umetna oploditev v epruveti, nato pa ji oplojena jajčeca vstavijo v maternico. Nadaljnji problem je ta, da se pred samim postopkom IVF običajno ne opravi preiskav, ki bi opredelile, zakaj ima par sploh težave z zanositvijo, torej ne zdravi vzrokov, temveč le simptome. Ker pri IVF zaradi večje možnosti uspeha oplodijo večje število jajčec, je tu sporno tudi ravnanje z novospočetimi otroki. Tiste, ki jih ne vstavijo nazaj v maternico, namreč zavržejo.


TERAPEVTA BREZNIKAR RUPARČIČ

Preberite še:
Nemoč, žalost, nerazumljenost, sram. Tabu, ki to ne bi smel biti

PROBLEM Z NIEPŁODNOŚCIĄ
Shutterstock

FertilityCare sistem

FertilityCare se uspešno uveljavlja kot alternativa IVF ter predstavlja naraven način pomoči pri težavah z zanositvijo. Gre za celosten pristop, ki par poveže v natančnem spremljanju ženskega ovulacijskega cikla (opazovanje sluzi, merjenje temperature, ugotavljanje ravni hormonov ipd.) in najprej postavi diagnozo, zakaj sploh prihaja do težav z zanositvijo. Diagnoza opredeli, ali je problem hormonskega ali organskega izvora.

K postavljanju diagnoze tako spada pregled ravni hormonov pri ženski, pregled rodil s pomočjo ultrazvoka, spermiogram (en izmed vzrokov za zmanjšano plodnost para je lahko tudi moška neplodnost) in druge preiskave, ki lahko pokažejo, zakaj prihaja do težav.

Ker je FertilityCare sistem osredotočen na odpravljanje vzrokov za neplodnost, ima odlične rezultate, poleg tega pa paru omogoča, da še vedno sama nadzorujeta vse vidike zdravljenja ter ju medsebojno povezuje, ko morata natančno spremljati ženski ciklus ter se odločati v skladu z njim.


PROBLEMY Z POCZĘCIEM DZIECKA

Preberite še:
11 nasvetov za pare, ki se soočajo z neplodnostjo

NaPro metoda

NaPro metoda je pravzaprav metoda v okviru celostnega FertilityCare zdravljenja. Kot piše na spletni strani, je NaPro tehnologija (Natural Procreative Technology) znanost, ki spremlja in ohranja žensko reproduktivno in ginekološko zdravje. Kadar FertilityCare sistem najde v ženskem hormonskem ciklusu nepravilnosti, par usmeri k NaPro zdravniku, ki se osredotoči na to, da najde problem in ga skladno z ženskim naravnim ciklusom tudi odpravi.

Zdravnik predpiše preiskave in posege, če so ti potrebni, npr. če se ugotovi, da je težava v pregradi maternice, neprehodnosti jajcevodov in tako dalje. Ker pa se NaPro metoda osredotoči na izboljšanje delovanja ženskega ciklusa in/ali moške plodnosti, pozitivno vpliva na celostno zdravje posameznika oziroma para. S pomočjo NaPro metode par tako razume, zakaj prihaja do težav, kako jih lahko odpravi ter s tem poveča možnosti za zanositev ter zmanjša tveganje za spontani splav.


SAD COUPLE

Preberite še:
Želite zanositi? Pomaga lahko devetdnevnica k sv. Ani

Billingsova metoda

Je metoda naravnega uravnavanja spočetja s pomočjo natančnega opazovanja maternične sluzi. Ta se med menstrualnim ciklom zelo spreminja. Ko se ženska oziroma par nauči spremljati znake različnih faz cikla s pomočjo sluzi, se lahko znotraj tega s precejšnjo gotovostjo odloča za spolne odnose ali za vzdržnost, odvisno pač od tega, ali si želi zanositi ali ne. Billingsova metoda je tudi diagnostična metoda, ki daje vpogled v ženski ciklus in s tem v stanje ženskega ginekološkega in reproduktivnega zdravja.


SAD,COUPLE

Preberite še:
7 stvari, ki vam jih želijo sporočiti pari, ki se soočajo z neplodnostjo


POLONA MEŽNAR

Preberite še:
“Trudim se, da bi vsak dan rekla: ‘Uau!’, da bi se vsak dan navdušila ali začudila nad nečim”


JEN BRICKER

Preberite še:
Rodila se je brez nog, a živi na polno: “Bog ne želi popolnosti. Želi le, da damo vse od sebe”

Tags:
družinazakon
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.