Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 19. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Več kot polovica otrok ne spi dovolj

little girl sleeping

By VGstockstudio | Shutterstock

Mathilde de Robien - objavljeno 27/11/19

V Združenih državah Amerike samo 48 odstotkov otrok, ki že hodijo v šolo, tedensko spi devet ali več ur na noč. Takšni so rezultati raziskave, ki jo je konec oktobra objavilo ameriško pediatrično združenje in raziskuje spanje otrok, starih od šest do 17 let

Ameriška raziskava, v katero je bilo vključenih 50.000 otrok in so jo objavili oktobra letos, razkriva, da več kot polovica otrok ne spi dovolj. Avtor raziskave dr. Hoi See Tsao to pomanjkanje spanja obžaluje, saj otrokom preprečuje, da bi v polnosti razvili svoje potenciale.


SAINT MICHAEL

Preberite še:
Naj vas med spanjem varuje sv. Mihael

“Kot tisti, ki skrbimo za zdravje otrok, si želimo, da bi vsak otrok dosegel svoj polni potencial. Naše raziskave kažejo, da imajo otroci, ki spijo več, boljše možnosti za razvoj kot tisti, ki jim primanjkuje spanca,” je povedal. Dokazano je namreč, da več ko otroci spijo, več zanimanja in radovednosti kažejo za nove stvari, šolo, opravljanje domačih nalog in lažje ostanejo mirni v stresnih situacijah.


WOMAN IN BED

Preberite še:
Težave s spanjem? Priporočamo tole molitev

Francoski nacionalni inštitut za javno zdravje je zapisal naslednja priporočila za spanje otrok glede na njihovo starost:

Dojenčki od 4 do 12 mesecev bi morali spati od 12 do 16 ur.
Otroci od 1 do 2 let bi morali spati od 11 do 14 ur.
Otroci od 3 do 5 let bi morali spati  od 10 do 13 ur.
Otroci od 6 do 12 let bi morali spati od 9 do 12 ur.
Najstniki od 13 do 18 let bi morali spati od 8 do 10 ur.


WOMAN,EXERCISE,BED

Preberite še:
Spanje ali telovadba? Kaj izbrati, ko vam zmanjkuje časa?

Dobro spanje za dobro rast

Vprašate se lahko, ali mora vaš otrok hoditi spat prej kot običajno ali ne. Da bi otrok lažje zaspal, strokovnjaki svetujejo določen obred pred spanjem in odsvetujejo uporabo zaslonov v večernih urah, ker ti vzdražijo možgane. “Uporaba zaslona pred spanjem otroku preprečuje izločanje hormona melatonina, ki povzroča zaspanost,” je pojasnil pediater Eric Osika v članku za spletno stran Laurence Pernoud.

Če ima otrok težave s strahom ali tesnobo, psihoterapevtka Véronique Lemoine Cordier svetuje, naj starši vsak večer pred spanjem otroku ponovijo nekaj podobnega kot: “Tu si na varnem, mirno lahko zaspiš in tudi če nisem tik ob tebi, te imam rad/a in pazim nate. Zjutraj se zagotovo spet vidiva in vse bo v redu. Zdaj pa le zaspi, da boš dobro rasel.”


COCA COLA

Preberite še:
Je vaš otrok nemiren in ne more spati? Kaj pa pije?

 Odkrijte deset zelišč, ki pomagajo k boljšemu spancu:

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila francoska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Jasmina Rihar. 


VID PLANINC

Preberite še:
Zakaj moški romamo k Mariji?


DEMOTYWACJA

Preberite še:
Kaj nam lahko vzame notranjo svobodo?


Noah's ark

Preberite še:
Na tem ozemlju naj bi odkrili Noetovo barko

Tags:
otrocizdravje
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.