Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 19. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kaj moramo vedeti o črnem petku

BLACK FRIDAY

By Pressmaster | Shutterstock

Tina Martinec Selan - objavljeno 28/11/19

Z glavo v črni petek

Tako imenovani črni petek ali black friday sledi četrtkovemu prazniku z imenom thanksgiving, ki ga praznujejo Američani. Ker imajo ta petek prost, so trgovci zaznali povečanje prodaje vseh dobrin. Da bi še vzpodbudili trend nakupovanja, ponujajo dodatna znižanja, popuste in akcije. Moda črnega petka se je iz ZDA razširila tudi v evropski prostor in k nam.


PIENIĄDZE

Preberite še:
4 zanimivosti o denarju, ki bodo spremenile pogled na vsebino vaše denarnice

Kaj je dobra plat črnega petka?

Prav je, da na črni petek pogledamo z vseh vidikov in se odločamo po pameti. Dobra plat znižanj in popustov je zagotovo ta, da ob pametnih nakupih prihranimo nekaj denarja. Čeprav morda nismo naklonjeni trgovinam ali nakupovanju, lahko tudi mi nekaj potegnemo iz vsega skupaj.

Ker je letos črni petek tik pred začetkom decembra, lahko na ta dan morda opravimo kakšne Miklavževe nakupe ali kupimo nekaj daril za naše bližnje, ki bi jih tako ali tako morali nakupiti. Vsi vemo, da nas kupovanje daril vsaj malo udari po žepu – zakaj torej ne bi ob tem nekaj prihranili?


SHOPPING

Preberite še:
5 nasvetov za boljše nakupovanje na razprodajah

Kaj je pametno kupiti na črni petek?

Zagotovo stvari, ki jih potrebujemo ali imamo že dolgo ogledane, pa bo njihova znižana cena odlična priložnost za to, da se končno odločimo za nakup. Športna oprema, bela tehnika, večji kosi oblačil ali obutve (tudi za otroke) so stvari, za katere moramo odšteti kar nekaj denarja, zato vsak prihranjen evro šteje.

Najbolje je, da se odločimo za nakup tam, kjer smo si določen artikel že ogledali, saj poznamo tudi njegovo osnovno ceno, torej bo prihranek zaradi odstotka popusta povsem jasno določen. Prav tako se splača kupiti kakšno stvar, katere redna cena je našemu žepu previsoka, a zanjo vemo, da jo bomo uporabljali oziroma da nam bo dobro služila.


DRESS

Preberite še:
Bi pri nakupu oblačil in dodatkov radi podprli slovenske proizvajalce?

Na kaj moramo biti pozorni?

Človeška psiha deluje po principu množice. Če se boste na ta dan odpravili po trgovinah in videli veliko število ljudi, ki se bodo gnetli v posamezni trgovini, se lahko zgodi, da vas bo premamilo v nakup nečesa, česar v resnici ne potrebujete. Če nekaj kupujejo drugi, to še ne pomeni, da morate enako kupiti tudi sami. Vklopite razum in se odločajte v skladu s predhodnim razmislekom ter tem, kakšne so vaše potrebe in potrebe vaše družine.

Samo zato, ker je nekaj znižano, še ne pomeni, da je to tudi dobro

Ne glede na (nizko) ceno izdelka bodite pozorni na kakovost. Ali je stvar dobro narejena, iz dobrih materialov, ima garancijo (če govorimo o elektronskih napravah in gospodinjskih pripomočkih)? Ali je oblačilo kakovostno, so čevlji iz materialov, ki so primerni za zimo, in tako dalje?


SHOPPING

Preberite še:
Kaj morate vedeti, če se odpravljate na nočno nakupovanje

Prav tako se tudi prepričajte, da je cena, ki je ponujena na črni petek, dejansko nižja od osnovne cene. Nekateri trgovci namreč v želji po čim večjem zaslužku prvotno, torej osnovno ceno izdelka dvignejo, nato pa znižajo dvignjeno ceno, tako da v resnici nič ne prihranimo.

Najbolje se je tudi izogniti ponudbam v smislu “plačajte dva, dobite tri”, razen če resnično ne potrebujete večjih količin nečesa (dober primer so recimo nogavice ali spodnje perilo). Več stvari ne pomeni nujno več sreče, kopičenje pa nas odvrača od tistega, kar je resnično pomembno. Imejte v mislih tudi, da boste tisto, kar boste kupili oziroma naročili, morali doma tudi nekam pospraviti.


VID PLANINC

Preberite še:
Zakaj moški romamo k Mariji?


DEMOTYWACJA

Preberite še:
Kaj nam lahko vzame notranjo svobodo?


Noah's ark

Preberite še:
Na tem ozemlju naj bi odkrili Noetovo barko

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.