Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 29. aprila |
Aleteia logo
Novice
separateurCreated with Sketch.

Mladi Slovenec, ki bo svetoval Vatikanu

TILEN CEBULJ

OSEBNI ARHIV

Tereza Mohar - objavljeno 28/11/19

Na praznik Kristusa Kralja, 24. novembra 2019, je bil ustanovljen Mednarodni mladinski svetovalni organ. Vanj so imenovali 20 mladih z različnih območij sveta in različnih mednarodnih organizacij in skupnosti, med katerimi je tudi Slovenec Tilen Čebulj

Takole se predstavi: “Tilen je 21-letni študent, ki prihaja iz idilične vasice izpod Krvavca, iz župnije Cerklje na Gorenjskem. Trenutno študira razredni pouk, a nikoli ne zanika opcije, da bi v življenju pristal nekje čisto drugje. Ko se zadebatiraš s Tilnom, bo pogovor gotovo nanesel na neumne prigode, serije ali vzgojo, rad pa se razgovori tudi o umetnosti, filozofira in razglablja ob Bogu. Kava vse te pogovore naredi le še bolj posebne. Včasih si da v ušesa slušalke, da bi lažje slišal svoje misli. Idejno trenutno fantazira o postavitvi Instagram profila, ki bi se osredotočal na zanimive upodobitve mučencev.”


WEB 3 TAIZE

Preberite še:
Zakaj mlade bolj kot Pariz, Marseille ali Lyon privlači ta vasica sredi Francije?

Ste koordinator taizejskih tednov in molitev pri zavodu Katoliška mladina. Kaj počnete kot koordinator in kaj vam ta vloga pomeni?
Skoraj leto dni že sodelujem z zavodom Katoliška mladina. Prevzel sem področje Taizéja, torej enkrat mesečno organiziram taizejske molitve v Ljubljani in poletno romanje v Taizé. Priznati moram, da me je celotna stvar kar prevzela, me precej naučila, predvsem kako bolje videti mlade, kako se lotiti organizacije projekta in kako pri vsem tem v ospredje postaviti udeleženca.

Na letošnjem romanju sem spoznal res čudovite mlade in odkril, da niso pasivni, kot nam jih slika družba in kot na hitro lahko ocenimo sami. Upajo si postavljati globoka vprašanja, pripravljeni so odpreti srce in tudi sam sem od letošnjega Taizéja odnesel novo razumevanje mladih ter dobra nova prijateljstva.


PETRA ZUPAN

Preberite še:
Starši ji pravijo, da je oratorijski teden za njihove otroke najboljši

TILEN CEBULJ
LUCIJA JERAJ

Tudi na splošno mi je zavod prerasel v zelo pomemben kraj srečanja z drugimi koordinatorji in zaposlenimi, s prijatelji, ki se veselijo z uspehi drugih in razmišljajo o zagatah, ki se nam pojavljajo pri posameznih projektih.

Ste tudi animator in voditelj oratorija v Cerkljah. Kaj vam prinaša poslanstvo animatorstva?
Oratorij in animatorstvo sta me zgradila v to, kar sem. Spominjam se, da sem se že kot udeleženec oratorija veselil, da bom nekega dne animator in bom z vso dušo in telesom bansal A gremo na lov. In res mi je bilo že s prvim dnem mojega animatorstva omogočeno, da sem začel razvijati svoje talente, graditi svojo osebnost in duhovnost. Postal sem del skupnosti, v kateri se počutim domače, sem sprejet takšen, kot sem, in v kateri mi je dano, da ob spodbudah prijateljev rastem.


ORATORIJ

Preberite še:
Poletje na oratorijih – 24.000 otrok in 7.000 animatorjev

V zadnjih dveh letih, ko mi je bilo zaupano vodenje cerkljanskega oratorija, ki se ga je letos udeležilo 90 animatorjev in kar 270 otrok, pa se vse bolj učim, kako pomemben je že tisti najmanjši prispevek – koliko lahko že dva novčiča, ki so ju pripravljeni prispevati animatorji, spremenita celotno zadevo.

Delo z ljudmi prinaša vedno nove izzive in ni zmeraj lahko, a občutki ob koncu dneva, sploh pa ob koncu tedna, so neverjetni. Ko utrujen gledaš, kako so se npr. izkazali nekateri, od katerih nisi ogromno pričakoval, kako so povedli drugi, ko so videli, da ti zmanjkuje moči … in še nešteto slik mi pride pred oči. Edino, kar v tistem trenutku lahko storiš, je, da stopiš v cerkev in rečeš hvala.


ORATORIO

Preberite še:
V zakulisju oratorija: “Včasih si že tako utrujen, da se ti ne da več domov”

Preteklo nedeljo, na praznik Kristusa Kralja, je Dikasterij za laike, družino in življenje oznanil ustanovitev Mednarodnega mladinskega svetovalnega organa, kar je slišati kar malce zapleteno. Kaj sploh pomeni dikasterij in kaj je Mednarodni mladinski svetovalni organ?
Dikasterij je kot nekakšno ministrstvo – torej organ znotraj Svetega sedeža, ki pokriva določeno področje. Znotraj omenjenega dikasterija je Urad za mlade, kateremu je zaključni dokument lanske sinode, ki je v središče vzela mlade, naložil nalogo, da ustanovi organ, ki bo predstavljal mlade na mednarodni ravni. Sinoda pa je zborovanje škofov, izbranih duhovnikov in laikov, na katerem se posvetujejo o zadevah cerkve ali škofije.

Že na mladinskem forumu, ki sem se ga udeležil letos junija v Rimu, je bilo govora o tem organu, a takrat niti približno nisem slutil, da bi me lahko čakalo mesto v njem. Ustanavlja se ga, da se obdrži in utrdi mesto, kjer bi imeli mladi aktivno vlogo in bili soodgovorni za življenje Cerkve.


STANISLAV KOSTKA

Preberite še:
Mladi svetnik, po katerem nosi ime prva slovenska gimnazija

TILEN CEBULJ
ZALKA LESKOVAR

Skupina bo imela vlogo svetovanja in dajanja predlogov dikasteriju v zadevah, povezanih z mladinsko pastoralo, in drugih temah, so zapisali v poročilu za javnost. Kaj boste počeli kot svetovalec? O čem boste razpravljali?
Zaenkrat točnejših informacij še nimam. Urad za mlade bo gotovo osnoval nek osnoven program, kot pa je postalo jasno že z lansko sinodo, bomo mladi izrazili vse dvome in skrbi, ki bi jih z osnutkom morda imeli. O tem sploh ne dvomim, ker poznam kar nekaj članov, poznam njihov žar in predanost Kristusu in če bomo le ohranjali Jezusa v središču, potem bodo gotovo naše razprave obrodile sadove.

Kako je potekala izbira za svetovalca? Kako je prišlo do tega, da so izbrali ravno vas?
Enaka vprašanja mi je zastavila mami, ko sem ji povedal to novico. 🙂 Edino, kar sem ji znal odgovoriti, je, da srčno upam, da je imel zraven kaj Sveti Duh. Urad za mlade je razkril le, da so izbirali med mladimi, ki so bili vključeni v različnih fazah sinode mladih.


TEENAGERS

Preberite še:
Zakaj mladi odhajajo?

Trenutno se nahajate v Španiji. Nam lahko zaupate, kaj počnete tam?
Res je, kot Erasmus študent študiram na Univerzi Loyola v Sevilli. Vse bolj spoznavam, kako pametna odločitev je bila to, priložnost, da bolje spoznam sebe, španskega duha, lepote Andaluzije, nove ljudi … Začetki so mi bili zelo mučni, urejanje vse papirologije in usklajevanje tega in onega, iskanje stanovanja v tujini …

Ko pa so se enkrat stvari utekle, ko sem zares odprl oči, sem se zaljubil v mesto, v sproščeno špansko dušo, v umirjen življenjski tempo. Stvari, ki sem se jih tu naučil, in pogovori, ki so se nemalokrat zavlekli pozno v noč, me bodo spremljali še kar dolgo.

Kakšne načrte imate v prihodnje? Kaj si želite početi v življenju?
Če me je ta novica česa naučila, me je tega, da so skrivnostna pota Gospodova. Idealno bi torej bilo, da bi mi v prihodnje še bolj uspevalo poslušati Božji glas ter slišati, kam me On kliče in pošilja. Sam se res veselim izzivov, ki me čakajo v projektih, pri katerih sodelujem.


BABY HAND

Preberite še:
Policista staršem pomagala do porodnišnice in rešila življenje Maticu


klic dobrote 2019

Preberite še:
Klic dobrote 2019: Vsako človeško srce je poklicano k dobroti




Preberite še:
Skorajšnja brezdomka našla pot iz stiske do dostojnega življenja

Tags:
intervjumladi
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.