Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 21. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kaj storiti, če po 20 letih zakona do svojega moža ne čutim nič več?

Couple Problem

© By goodluz | Shutterstock

Verso una coppia felice - objavljeno 29/11/19

Zmedena glava? Naj prevlada razum ali čustva? Odgovarja Marco Scaramagni, pedagog in družinski svetovalec

Vprašanje žene:

Moj mož je zavarovalniški agent in ga skoraj ves dan ni doma.Vrača se pozno. On je utrujen, jaz pa nemotivirana.Najin odnos je vse bolj mlačen.Čeprav mu ne gre nič očitati, do njega ne čutim nič več. Srce pa mi poskoči ob mojem 15 let mlajšem sodelavcu, ki je po slabi ljubezenski izkušnji spet samski.Ko delava skupaj, čutim, da dobro sodelujeva, oba pa si precej zaupava.

Mislim, da iz te moke ne bo kruha, sem pa vseeno zmedena.Včasih se počutim, da sem mlada, spet drugič stara in celo nora.V družini smo globoko verni, zaradi česar me močno peče vest.Ne vem, kako naprej.Najraje bi vse vrgla stran in začela znova,toda če se oddaljim od svojega sodelavca, nisem več iskrena do sebe.V moji glavi vlada zmeda.Kaj naj storim, ko je moj zakon pod vprašajem?
Preberite še:
Od poroke prek varanja in hladnosti do trdnega zakona

Ko je partnerski odnos v nevarnosti, se moramo vprašati, ali je zmedena glava ali trebuh

V vaši glavi vlada velika zmeda, prav tako pa v trebuhu metuljčki kar mrgolijo. Pogosto slišim, da v zakonskem življenju vlada mir in dolgčas, medtem ko z ljubimcem čutijo zanos in strast. Zdi se, kot da morata na neki točki zakonca živeti v notranjem razcepu. Zato je treba bodisi zgraditi trdne temelje v zakonu in se odreči strasti, bodisi se prepustiti zanosu in pozabiti na skupno življenje do konca svojih dni.


LOVE ADVICE

Preberite še:
Kakšen je dober zakonec?

Etos je odgovornost do svojega partnerja

Kako se soočiti s krizo? Vittorio Cigoli pravi, da je družina kraj, kjer sobivata etos (oziroma moralna odgovornost do partnerja) in patos (ali neverjetna človeška sposobnost čutiti prednosti in slabosti globoke navezanosti).

Brez patosa postane ljubezen sterilna, prisiljena in dolgočasna. Brez etosa pa je kot otrok, ki občuti le trenutna čustva in impulze ter ne dovoli, da bi se odnos razvil v nekaj globljega, kar pa je nujno, če želimo uspešno prestati vse življenjske preizkušnje. Ohranjati enakomeren odnos med etosom in patosom ni lahko, ni pa niti nemogoče.
Preberite še:
Po desetih letih zakona: 5 stvari, ki jih morajo mladoporočenci vedeti

Treba je gojiti tudi patos ali strast

Kaj ste storili, da bi v svojem zakoncu znova zanetili iskrico? Zakaj se zdi, da je vse tako mučno? Ne verjemite utvaram, da boste vse rešili z zapeljivim spodnjim perilom. Gre le za banalne reči, prijetne za oči. Strast zanetimo v srcu, strast je živeti sleherni dan, kot bi bil zadnji, strast je želja, da se povežemo s čustvi, zaradi katerih smo se zaljubili v svojega soproga. Zakoncem svetujem, naj skupaj molijo.

Vsi lahko zaupajo v svoj nagon, v strastne objeme ob sončnem zahodu … Ni pa najbolj primerno, če živimo v zakonu, v katerem ni življenja.

Tisti, ki so bili še nedolgo nazaj mladi, so zamajali temelje starejših parov. In kakšen je rezultat? Katastrofalen! Pravi izziv je soočati se s srečnimi in žalostnimi trenutki (teh naj Bog da čim manj), osvojiti zakonca do konca dni in ga vsak dan na novo odkriti. Pravi “alternativci” smo mi. Le pogumno naprej!

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila italijanska izdaja AleteiePrevedel in priredil Rok Furlan.


LOU

Preberite še:
“Manj kot odpustiš, bolj se vklepaš in te lahko uniči od znotraj”


PORANEK Z DZIEĆMI

Preberite še:
Zakaj je prvih 30 minut v dnevu najpomembnejših


BLACK FRIDAY

Preberite še:
Kaj moramo vedeti o črnem petku

Tags:
zakon
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.