Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 18. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Odpuščam ti, a nimava skupne poti

ROZSTANIE

fizkes | Shutterstock

Cecilia Zinicola - objavljeno 03/12/19

Čeprav je težko, je ljubezen vedno pravi odgovor

Včasih se izkaže, da odnos ni to, kar smo si želeli. Naše predstave in sanje se porušijo. Takrat ni pomembno le, da znamo začeti znova, temveč da ohranimo vse svoje človeško dostojanstvo: izberemo pot miru in pustimo užaljenost ob strani.

V nekaterih situacijah se stvari uredijo in lahko nadaljujemo skupaj, v nekaterih pa se je bolj pametno posloviti in iti naprej po različnih poteh. Noben razhod ni lahek, a ljubezen nam lahko da smisel in dostojanstvo, da spustimo nekoga, ki smo ga imeli radi, ko nam srce in pamet govorita, da ne moremo ostati skupaj.


VIOLENCE

Preberite še:
Kaj vam lahko pomaga, ko je zveze konec?

Najti mesto tolažbe

Da bi lahko v srečanju s takim človekom ostali mirni, prijazni in sproščeni, se moramo pripraviti, saj ne želimo reči česa, kar bo žaljivo ali prizadelo drugega in bi pozneje obžalovali. Bolje se je približati s sočutnim srcem, a hkrati okrepljenim po vsem bolečem, kar se je zgodilo.

Dobro je solze in občutja jeze, razočaranja, ki so se nabrala, dati ven nekje na varnem ali jih zapisati na papir. Nato pa jih pustiti za seboj. To odločitev lahko simbolično naredimo tako, da zažgemo papir ali izročimo vse te besede. Nato pa naredimo korak naprej k zavestni odločitvi za ljubezen tako, da ovrednotimo vse, kar je na tem človeku dobrega.


COUPLE

Preberite še:
5 navad, ki pomenijo rumeno luč v času skupne hoje

Ko prekinemo odnos z nekom, to še ne pomeni, da mora ta oseba izginiti iz našega življenja, četudi nam je prizadejala veliko bolečine. Odpuščanje ni hipno dejanje, temveč v odločitvi, da želimo odpustiti. In zagotovo ima neverjetno zdravilno moč. Celo v primeru, ko se drugi ne opraviči, ne prosi za dopuščanje, na ta način zasejemo seme miru v naš odnos.

Ko izberemo, da se bomo poslovili z odpuščanjem, se na poseben način čutimo človeške. To dejanje potrjuje, da smo pustili ob strani vso užaljenost in prizadetost zaradi slabih dejanj in ostaja nam samo, kar je bilo dobrega.

Drugega postaviti na prvo mesto

Tako kot je vsak odnos svoj svet, tako je tudi vsak konec zveze in ne moremo zapisati pravega recepta za vse. Zagotovo pa je skupno vsem to, da še vedno velja enaka zakonitost: drugega postaviti na prvo mesto. Živeti z mislijo, ki je pozorna na to, kar je za drugega bolje.

Če to osebo dobro poznamo, ker smo z njo preživeli določen čas, si lahko mislimo, s čim ji lahko pomagamo ali olajšamo srečanje, kdaj in kje se dogovorimo za pogovor ali za predajo osebnih stvari. S tem bomo odprli pot, da se tudi drugi lahko odloči za spravno slovo.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Katja Tušek.


KARMEN-JENIC

Preberite še:
“Danes je poplava marsičesa, zato ni slabo, če ima človek vedno pri sebi cedilo”
Preberite še:
Skorajšnja brezdomka našla pot iz stiske do dostojnega življenja


Christ the King

Preberite še:
Ali veste, kje stoji najvišji Jezusov kip?

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.