Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Je zmanjkalo kave? Priporočite se temu svetniku!

COFFEE

portumen | Shutterstock

Adriana Bello - objavljeno 06/12/19

Eden od rekov pravi: "Če nisem sveti Drogo, ne morem biti na dveh mestih hkrati." Dal vam bo energijo, da začnete vsak dan

Legenda pravi, da je menih, ki je pomotoma odkril kavo, živel v Abesiniji. Ko je eden od tamkajšnjih pastirjev opazoval, kako so se njegove koze napolnile z energijo majhnih rdečih plodov, ki so jih pojedle, jih je nabral in odpeljal v najbližji samostan. Mislil je namreč, da se bodo tam čudili njegovemu odkritju.

Toda menih, ki mu je svoje odkritje predstavil, je menil, da so to hudičeve stvari. Plodove je vrgel v ogenj in prostor se je napolnil z bogato aromo. Menih in njegovi spremljevalci so zbrali pražene plodove, jih dali v vodo in tekočina je bila prav toliko energijska, kot je bila okusna.
Preberite še:
Šestletni deček, ki vstane zgodaj, da bi brezdomcem delil kavo

Ni poznal kave, a je njen zavetnik

Toda “kavni zavetnik” s to zgodbo ni povezan. Ironično, tudi kave ni nikoli poskusil, ker se je pojavila dolgo let za njim. Ime mu je sveti Drogo in je bil član flamske plemiške družine.

Njegov oče je umrl tik pred rojstvom, mati pa med porodom. Ko je izvedel za to, je padel v grozno depresijo. Počutil se je krivega za materino smrt. Tolažbo je našel le tako, da se je predal Božjemu usmiljenju. Zapustil je udobje doma in s spokornimi romanji, ne da bi se pridružil kateremu od redov, pomagal pomoči potrebnim v vsakem kraju, ki ga je obiskal.


BARTENDER

Preberite še:
Potrebujete podporo pri multitaskingu? Obrnite se na sv. Droga

Končno se je preselil v Sebourg, ki leži na severovzhodu Francije, kjer se je posvetil pastorali, saj ga je navdihnila prispodoba o dobrem pastirju. Takoj si je pridobil ugled zaradi svoje ponižnosti in radodarnosti. Prav tako so vaščani pripovedovali, da je imel dar bilokacije, saj so ga ob istem času videli tako na njivah kot pri maši. Zaradi sposobnosti narediti več stvari hkrati, za kar se porabi veliko energije, velja za svetnika kave in hotelirjev. Obstaja celo priljubljena izrek, ki pravi: “Če nisem sveti Drogo, ne morem biti na dveh mestih hkrati.”

Če se nenehno počutite preobremenjeni s tem, da morate hkrati početi veliko stvari, se lahko izročite v priprošnjo k svetemu Drogu, ki velja tudi za zaščitnika pastirjev in tistih, ki trpijo zaradi kile in podobnih bolezni, saj je sam imel kilo, ki ga je mučila več kot 40 let. Njegovi posmrtni ostanki počivajo v Sebourgu.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedel in priredil Tomaž Kavčič.


young woman thinking

Preberite še:
“Kaj se mi dogaja? Mislim na osebo, ki ni moj zakonec”


PALCJE

Preberite še:
Vas Palčje, kjer ni palčkov, stoji pa cerkvica Svetega Miklavža
Preberite še:
Otroške molitvice: Ne v skušnjavo, ampak “ne pelji nas skoz’ štalo”

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.