Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 23. junija |
Aleteia logo
Blogi
separateurCreated with Sketch.

Otroško zaupanje v Miklavža

SAINT NICHOLAS

Shutterstock

Luka Mavrič - objavljeno 06/12/19

Po toliko letih mora biti Miklavžu pač jasno, kaj si otrok zares želi
Dragi sveti Miklavž! Zadnja leta si me zelo razočaral. Nekaj ti napišem, ti pa prineseš nekaj drugega. Dam ti še eno priložnost. Upam, da me boš zdaj presenetil …

SAINT NICHOLAS ICONS

Preberite še:
Kako je izgledal resnični obraz sv. Miklavža

Miklavžu mora biti jasno

Prav s temi besedami se začne pismo otroka Miklavžu, ki mi je prišlo pod roke. Res sem se nasmejal temu resnemu uvodnemu tonu, ki ne pušča nobenih izgovorov več. Če namreč Miklavž obstaja in če je res dober, potem mora slišati to prošnjo in si jo vzeti k srcu. Konec debate! Po toliko letih mu mora biti pač jasno, kaj si otrok zares želi, in tukaj ni več nobenega izmikanja.

Všeč mi je otrokova odločnost in vztrajnost, ki veje iz pisma. Kaže na otrokovo zaupanje v Miklavža. Spominja me na Jezusove besede, ki jih je namenil učencem: “Prosíte in vam bo dano! Iščite in boste našli! Trkajte in se vam bo odprlo!” (Mt 7,7). Ne nazadnje Jezus želi, da bi zavzeli prav tako držo v molitvi: “Zato vam pravim: Za vse, kar molite in prosite, verjemite, da ste že prejeli, in se vam bo zgodilo,” (Mr 11,24).


SAINT NICOLAS

Preberite še:
Zanimivosti o svetem Miklavžu, za katere verjetno še niste slišali

Otrok vzame obljubo zares

Če jaz na primer svojim obljubim, da bomo šli na sladoled, tega ne pozabijo, dokler ne izpolnim. Če rečem, da se bomo zvečer skupaj igrali, nobeno opravičilo ni sprejemljivo. Vztrajajo pri besedi, ki sem jim jo dal.

Mogoče bi kdo temu rekel razvajenost. Res je, da so otroci po naravi egocentrični in mislijo predvsem nase. Ni pa jim mogoče očitati, da jim manjka vztrajnosti. Ali ni imel Jezus v mislih prav to vrsto vztrajnosti, ko je spodbujal ljudi k zaupni molitvi, da Bog vedno usliši?

Koliko se mi zanesemo na Božje obljube?

Don Turbitt, ki je po svetu ustanovil že na desetine skupin mož sv. Jožefa, pravi, da v svojem življenju izkuša, da Bog usliši vsako prošnjo. Božji odgovor je vedno “da”! Njemu moramo prepustiti, kako bo odgovoril: ali usliši takoj, ali čez določen čas, ali pa ima v načrtu nekaj boljšega.

Sveti Miklavž tudi nam odraslim postavlja vprašanje, koliko se zanesemo na Božje obljube, ki nam jih daje. Če smo morda pozabili nanje, lahko odpremo Sveto pismo, in najdemo jih tako rekoč na vsaki strani, tudi v Stari zavezi, kot na primer tale: “Bog ni človek, da bi lagal, ne sin človekov, da bi se kesal. Ali morda reče in ne stori, govori in ne izpolni?” (4 Mz 23,19).

Za Miklavža si želim predvsem tega otroškega zaupanja v Boga, da usliši vsako prošnjo, če le ostanemo v njem in on v nas.

Prispevek je bil najprej objavljen v Naši družini, prilogi tednika Družina, letnik 68, številka 48.

Tags:
advent
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.