Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 17. aprila |
Aleteia logo
Zanimivosti
separateurCreated with Sketch.

Kaj je štola in zakaj si jo duhovnik nadene, čeprav se je ne vidi?

STOLE

TATJANA SPLICHAL

Henry Vargas Holguín - objavljeno 08/12/19

Sedem dragocenih simbolov liturgičnega oblačila, ki simbolizira duhovniško dostojanstvo

Ni čudno, da želi Cerkev posvečene osebe oblačiti z drugimi oblačili, značilnimi za obhajanje svetih dejanj. Duhovni elementi, ki so se razvili skozi čas, so izraz duhovniškega delovanja.

Današnja liturgična oblačila imajo svoj izvor v duhovniških in levitskih oblačilih iz Stare zaveze in v starih oblačilih rimskih plemičev.


SCAPULAR

Preberite še:
Škapulir je duhovnika rešil pred usodnim strelom

Duhovno orožje proti hudemu duhu

Namenjena so praznovanju skrivnosti vere, poosebljajo visok duhovni čut in imajo obredno funkcijo ter izrazit značaj. S svojo simboliko nas učijo, da nam zagotavljajo duhovno orožje v boju proti hudemu duhu.

Mednje spada tudi štola, čeprav na prvi pogled ni vidna. Štola je nekakšen pas, ki ga duhovnik ali škof obesi okoli vratu in si jo položi na prsi ter jo pritrdi s cingulum (belim trakom) okrog bele albe.


GAMMARELLI

Preberite še:
Spoznajte družino, ki že od leta 1786 izdeluje oblačila za papeža

Usklajenost s plaščem

Po liturgični reformi na drugem vatikanskem koncilu se je Cerkev vrnila k prvotni uporabi nošenja štole. To pomeni, da štolo duhovnik položi okrog vratu in jo pusti viseti na obeh straneh enako. Od visokega srednjega veka do drugega vatikanskega koncila so namreč štolo na prsih še prekrižali, da je formirala črko X.

Štola mora biti enake barve kot plašč in edini okras, ki jo od plašča loči, je križ na sredini, ki ga duhovnik vedno poljubi, preden si jo nadene.

Liturgična pravila predpisujejo njeno uporabo pri maši, zakramentih in zakramentalih ter kadarkoli je duhovnik v stiku z evharistijo.


JAKOB UKMAR

Preberite še:
Primorski duhovnik, ki je opravil kar 373.896 spovedi

Simbol pridigarjev

Njen izvor ni znan, najverjetneje pa izhaja iz molitvenega plašča Judov in še posebej iz orarija. To je tudi ime, po katerem je bila štola znana že v starih časih.

Beseda orarium je izraz, ki ga lahko izpeljemo iz orare (govoriti, pridigati) ‒ od tod tudi beseda oratorij ‒, zaradi česar je to liturgično oblačilo tudi simbol pridigarjev.

Biblija jo uvršča med oblačila časti. V 12. stoletju se je izraz orarium prenehalo uporabljati in tako danes uporabljamo izraz štola.


PALM SUNDAY

Preberite še:
Zakaj so mašni plašči vsak dan velikega tedna drugačne barve?

Štola gre pod mašni plašč, ker je štola prva stvar, ki jo prejmejo diakoni ali duhovniki pri posvetitvi. Plašč pa gre nad vsa mašna oblačila, ker simbolizira ljubezen (caritas), ki zajema vse. Z drugimi besedami, dobrodelnost je tisto, kar bi moralo biti najbolj vidno pri duhovniku, kar ga mora razlikovati od drugih bolj kot karkoli drugega.

Več o simbolizmu štole preberite v fotogaleriji:

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedel in priredil Tomaž Kavčič.


PALCJE

Preberite še:
Vas Palčje, kjer ni palčkov, stoji pa cerkvica Svetega Miklavža


young woman thinking

Preberite še:
“Kaj se mi dogaja? Mislim na osebo, ki ni moj zakonec”


POPE GREGORY I

Preberite še:
Kratka zgodovina nastanka gregorijanskega korala

Tags:
duhovnik
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.