Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 23. aprila |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Zakaj je tišina ključ do dušnega miru

MINDFULNESS

Photo by Natalia Figueredo on Unsplash

Philip Kosloski - objavljeno 11/12/19

Če se želite umiriti in najti Boga, poskusite z vajo iz tišine

Ali ste se že naveličali natrpanega življenjskega urnika? Vam skrbi težijo dušo? Ena izmed poti do trajnega dušnega miru je vaja iz tišine. Ta oblika molitve je tako stara kot psalmi, kjer je zapisano: “Odnehajte in spoznajte, da sem jaz Bog” (Ps 46,11). Prerok Elija pa Boga ni našel v potresu ali ognju, temveč v glasu rahlega šepeta (1 Kr 19,12).


Daughter supporting her terminally ill mother

Preberite še:
Skrivnost, kako prenašati bolezen (in življenje) z veseljem

Tišina je že več stoletij ključnega pomena, če želimo doseči mir in najti Boga, toda zadnje čase kar nekako pozabljamo na to osrednje duhovno vodilo. Dosti lažje se je prepustiti vrvežu življenja, kakor v dnevu najti trenutek, ko bi se preprosto umirili.

Premislite: kolikokrat na dan ste preprosto umirjeni, ko ne pogledujete na svoj telefon ali računalnik, ko preprosto ne počnete ničesar?

Ena izmed največjih skušnjav današnje dobe je, da čas, ki ga imamo na voljo, vsakih nekaj sekund zapolnjujemo s preverjanjem pametnih telefonov. Namesto da bi se umirili in pustili Bogu vstopiti v naše življenje, nenehno sami odvračamo svojo pozornost. To je stvar, o kateri moramo v svojem življenju temeljito premisliti in si prizadevati, da bi se znali bolj namerno ustaviti in umiriti ter prisluhniti.


young woman thinking

Preberite še:
Kako lahko poskrbite zase, ko ste preveč občutljivi

Postavite si izziv

Mati Terezija je tišino postavila na prvo mesto v svojem obveznosti polnem življenju: Boga moramo poiskati, vendar ga ne moremo najti v hrupu in nemiru. Bog je prijatelj tišine. Poglejte, kako narava – drevesa, cvetlice, trava – rastejo v globoki tišini; glejte, kako se zvezde, mesec in sonce gibljejo v tišini … Več prejmemo v tihi molitvi, več lahko darujemo, ko smo v življenju dejavni. Tišina se mora dotakniti naše duše.

Postavite si izziv, da boste vsak dan 10 do 15 minut preživeli v tišini. Odložite svoj telefon, prenosnik, tablico, pametno uro in televizijski daljinski upravljavec ter prisluhnite. Včasih je to lažje storiti zunaj ali pa morda v cerkvi. Ne glede na to, kje se boste odločili izvajati vajo iz tišine, to storite namerno in si čas natančno odmerite.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja AleteiePrevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.


mother and daughter

Preberite še:
Znanstveno dokazano je, da so hvaležni ljudje tudi srečnejši


EMILIA CLARKE; GAME OF THRONES

Preberite še:
Emilia Clarke priznava: “Prizori spolnosti v Igri prestolov so me travmatizirali”




Preberite še:
Prišla sem domov, se zgrozila in začela besno sesati. Za vse sem sama!

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.