Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 25. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Skrivnostna zakonska skrinjica. Ali jo poznate?

MAŁŻEŃSTWO

pathdoc | Shutterstock

Katarzyna Matusz-Braniecka - objavljeno 15/12/19

"Če pričakuješ od svojega sozakonca, da bo svet dojemal tako kot ti, si lahko zelo razočaran," beremo v knjigi Walta in Barb Larimore z naslovom Njeni možgani, njegovi možgani – ali Bog sploh ve, kaj dela?

Kolikokrat naše prijateljice vzdihujejo: “Sploh me ne razume!” ali “Kako naj mu to razložim?” Moški se že v otroštvu učijo skrivati svoja čustva pred svetom. Če vaš mož svoja čustva skriva, to verjetno dela zaradi biološke pogojenosti. Njegove reakcije niso usmerjen proti vam. Na ta način se spoprime s čustvi in stresom, takšni odzivi pa varujejo tudi njegove odnose. Vam je zdaj odleglo?


young woman thinking

Preberite še:
“Kaj se mi dogaja? Mislim na osebo, ki ni moj zakonec”

Svet misli in čustev žensk je … zapleten

Pri ženskah je videti nekako takole: Delaš z računalnikom, odprtih imaš kar nekaj oken, urejaš več dokumentov, pregleduješ pošto, poslušaš priljubljeno radijsko postajo, pojavljajo se reklame, včasih se računalnik sesuje … Število operacij je lahko še veliko večje. Veliko misli in čustev se preliva skozi vsakega od nas.  In to je normalno. Množice misli, ki se nam podijo po glavi, ni mogoče prešteti. Zato se tako rade pogovarjamo. Ponavadi ne iščemo rešitev. Ko govorimo naglas, si zgolj ustvarjamo svoje mnenje.

Vaš mož si zapomni manj čustvenih izkušenj kot vi

Med pogovorom moški manj radi govorijo o čustvih in če gledamo na splošno, posredujejo manj informacij o čustvih kot ženske. “Povej, o čem razmišljaš, in misli, kar govoriš” je stavek, po katerem se ravna večina od nas.




Preberite še:
V katero sobo pa vi najraje zahajate, ko razmišljate o svojem zakoncu?

Avtor nas vzpodbuja, da bi se zavedale tega: ko moški ne govori, to ni nujno slabo znamenje. Ko molči, je običajno med vama vse v redu. Ko bo pripravljen, bo spregovoril. Tako da kar mirno, dajte mu čas.

Kaj ji pomeni njegova nežnost

Ko je mož z ženo nežen, ji pošilja sporočilo: “Mar mi je zate, zame si pomembna, tvoji problemi so mi pomembni, pomagal ti bom …” To ženskam daje občutek varnosti, sprejetosti in zaščite. Pri takem moškem smo lahko to, kar smo, in črpamo iz tega in damo vsak dan vse od sebe. Ustvarjamo dom, v katerega se bo rad vračal, skuhamo kosilo, ki ga ima rad, poskrbimo za moža na veliko različnih načinov.


Couple Problem

Preberite še:
Kaj storiti, če po 20 letih zakona do svojega moža ne čutim nič več?

Po čem hrepenijo naša srca?

“Večina ljudi se poroči z vero, da je zakon lepa skrinjica, polna vsega, po čemer hrepenimo: družbe, izpolnjenosti v spolnosti, bližine, prijateljstva. In da se ta skrinjica čudežno vsakič napolni s temi dobrotami.” Zakon se nam zdi ključ od skrinjice, iz katere lahko jemljemo po mili volji, pa je vseeno vedno polna.

Kako je v resnici?

V zakonsko zvezo, tako kot je v vsakem drugem projektu, moramo nekaj dati, da bi lahko prejeli. Nujno je celo, da vložite več, kot bi želeli prejeti. Potem ta skrinjica ne bo nikoli prazna. V vas in vašem sozakoncu je ljubezen, razumevanje in veliko drugih čustev. S tem polnite to zakonsko skrinjico. Na svoji poti boste potrebovali vzpodbudo, opogumljanje in pomoč, predvsem od Boga.


LOVE ADVICE

Preberite še:
Kakšen je dober zakonec?

“Naj ta skrinjica spominja moža, da bi ljubil, hranil in imel rad svojo ženo. Naj spominja ženo, da bi spoštovala in občudovala svojega moža. Naj vaju spominja, da lahko zakon z Božjo pomočjo in vajino požrtvovalnostjo izpolni Božjo zamisel,” skleneta avtorja.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevedel in priredil Miha Rus. 


DONATION

Preberite še:
Koliko dajati za dobrodelne namene? “Da malo zaboli”


SHOPPING

Preberite še:
Kdaj je zapravljanje razvada in kdaj zasvojenost?


FAMILY

Preberite še:
5 stvari, ki jih potrebujemo za uglašeno družinsko življenje

Tags:
zakon
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.