Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 28. marca |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Ženske odvisnice od alkohola za svojo zasvojenost plačajo najvišjo ceno

KOBIETA W ŁÓŻKU

ReaLiia | Shutterstock

Katarzyna Szkarpetowska - objavljeno 20/12/19

"Eni izmed junakinj moje knjige ni uspelo avtorizirati najinega pogovora, ker je bila zaradi svoje zasvojenosti z alkoholom na pragu bolnišnice že v tako slabem stanju, da so njeni notranji organi odpovedali. Alkohol jo je ubil," pripoveduje Poljakinja Monika Sławecka, avtorica knjige z naslovom Alkohol – ženski pekel

Monika Sławecka je scenaristka in filmska strokovnjakinja, ki živi v Varšavi. Je avtorica knjige Alkohol – ženski pekel.

Zakaj je alkoholizem žensk problem, o katerem se pravzaprav ne govori?
Ženske imamo v sebi močno zakoreninjeno vlogo negovalke, čredne vodnice, ki skrbi za toplo domače ognjišče, za varnost. Alkohol povzroči, da nad sabo izgubimo kontrolo. Ob njegovi čezmerni uporabi se sramujemo svojega obnašanja, spopadamo se z moralnim mačkom. Sramujemo se same sebe, hkrati pa nas je sram tudi za naše pijane prijateljice, matere, sosede, nadrejene. Vsak dan se na Poljskem proda tri milijone “małpk” – majhnih steklenic z barvastim alkoholom.


MATKA ELWIRA

Preberite še:
Zgodba matere Elvire: moj oče alkoholik je bil moja “sreča”

Kar je zanimivo, je to, da so si strokovnjaki za trženje “małpke” izmislili prav za ženske. Segamo po majhni količini alkohola, ki je poleg tega še barvast, podan na dostopen način, zaradi česar to dejanje opravičujemo, nanj nismo tako pozorni – to velja tako za ženske kot za moške.

Te statistike so zastrašujoče.
Trenutno se pije več kot kadarkoli poprej. Alkohol nas spremlja v veliko različnih situacijah. Je tihi morilec – “čudovito prikrit” in izdaja se za prijatelja. V resnici pa je sovražnik – za naše odnose, zdravje, življenje. Mislim, da je o tem vredno razmisliti, iz tega zornega kota izprašati vest. Kot kažejo ugotovitve, je po hišah ljudi, ki imajo težave s pitjem, veliko število predalov z alkoholom.


ALCOHOL

Preberite še:
Kaj se zgodi z mladostniki, ko uživajo alkohol?

Kako pijejo ženske?
Ženske se znajo odlično zakamuflirati. Kakor je javno pitje žensk stigmatizirano, zanj tudi ni nobenega razumevanja – do pijanega moškega smo bolj razumevajoči in popustljivi kot do pijane ženske, zato slednje pijejo doma, skrite. Ženske, ki so v zvezah, segajo po alkoholu, da bi si oddahnile po napornem dnevu, polnem raznih obveznosti. Pogosto morajo čez dan urediti toliko zadev, da čas zase najdejo šele zvečer, ob steklenici alkohola.

Osamljene ženske zapijajo dejstvo, da so same. Za ženske, ki so samske, je značilno, da se po službi vrnejo domov in segajo po različnih vrstah trivialnih ljubezenskih romanov, knjigah tipa 50 odtenkov sive. Branje seveda spremlja pijača z visoko vsebnostjo alkohola. Torej namesto da bi šle naproti lastnim hrepenenjem, sanjam, pričakovanjem, se zapirajo in poglabljajo v zgodbe, ki so najpogosteje proizvedene kot po tekočem traku, kar je prav tako zelo zaskrbljujoče.

21. stoletje ženskam ne prizanaša. Videti moramo biti kot manekenke, dobro zaslužiti, biti popolne žene in gospodinje.

V tem stremljenju k popolnemu življenju res nimamo časa zase. Želimo si torej hitrih užitkov, kot je pitje alkohola. Na žalost se ženske zasvojimo veliko hitreje kot moški. Naš organizem dlje časa shranjuje strupene lastnosti alkohola, pri moških je ta proces hitrejši in učinkovitejši. Alkohol pustoši tako v organizmu moškega kot ženske, vendar pri ženskah na bistveno višji stopnji.


ANTHONY HOPKINS

Preberite še:
Igralec Anthony Hopkins odkrito spregovoril o veri, alkoholizmu in uspehu

ALCOHOL
Photo by Kelsey Knight on Unsplash

Kdaj se ženske zavejo, da so izgubile nadzor nad pitjem in da so se znašle v krempljih zasvojenosti?
Ženske zelo dolgo zanikajo problem odvisnosti. Ne želijo si ga priznati pred samim sabo. Zdi se jim, da jim alkohol da veliko, da je čudovit antidepresiv. Medtem pa prav alkohol vodi v depresijo. Odvisne osebe, ki se odločijo za terapijo, tam izvejo, da se prav zares borijo z močno depresijo.

Zgodbe, ki ste jih zbrali v knjigi, so izjemno ganljive.
Res je. Vsaka izmed mojih sogovornic je v notranjosti lep človek. Prihajajo iz zelo različnih okolij, ampak obstaja nekaj, kar povezuje vse – občutljivost. To je razlog, da jih vse, kar se jim zgodi, zadane še toliko bolj. Mojim junakinjam so se v času alkoholne zastrupitve zgodile situacije, ki bodo v njihovi psihi ostale do konca življenja. Kajti oseba, ki se bori s kolektivnim posilstvom, ki je bila prisiljena k splavu, po vrhu vsega še dvojčkov, nosi v sebi zelo močno bolečino.


MAN,HOME,DRINKING,ALCOHOL

Preberite še:
Otrok alkoholika: Če bi samo priznala, prevzela odgovornost, bi ji lahko odpustila

Želela bi posvariti ženske pred uživanjem alkohola z naključnimi ljudmi, na naključnih mestih, npr. v klubu. Če že moramo uživati alkohol, naj bo to v skupini ljudi, s katerimi se počutimo varne. Ne dovolimo si, da bi se nam “strgalo”. Morda se bo to, kar imam za povedati, slišalo brutalno, ampak v očeh moških je čim bolj pijana ženska kot ranjena, nemočna žival, ki jo lahko napade.

Ženske odvisnice za svojo zasvojenost plačajo najvišjo ceno. To so pogosto situacije, kjer gre za življenje ali smrt. Ena izmed junakinj moje knjige ni uspela avtorizirati najinega pogovora, ker je bila zaradi svoje odvisnosti na pragu bolnišnice že v tako hudem stanju, da so njeni notranji organi odpovedali. Alkohol jo je ubil.




Preberite še:
Imenovati pomeni obvladati. Tudi pri alkoholu

V kakšni formi je občutek lastne vrednosti odvisnic od alkohola? Kako odvisnost vpliva na njihovo samospoštovanje?
Zasvojene osebe se spopadajo z zelo slabo samopodobo. Noben človek, ki je bolan, ni zadovoljen s sabo. Alkohol vpliva na možgane, in sicer na živčni sistem, kar le še krepi slabo razpoloženje in negativno mišljenje o sebi. Zasvojenost z alkoholom ni le bolezen telesa, ampak tudi srca in duše.

Ali ženske, ki se bojujejo z alkoholizmom, najdejo podporo pri svojih bližnjih?
To je žalostno, ampak najpogosteje ne. Oseba, ki je zasvojena, ima zelo redko priložnost, da se izpove o svojem problemu in se, čeprav le za trenutek, zateče v topel objem. Na deset zakonov, prizadetih z alkoholizmom moškega, se samo eden konča z ločitvijo, v primeru, kjer problem zadeva ženske, je sorazmerje obratno – devet zakonov se konča z ločitvijo in samo eden je sposoben preživeti krizo. Z alkoholom zasvojena oseba je zelo bolna oseba, ki jo je treba negovati, z njo biti potrpežljiv, razumevajoč. Le malo oseb ima moč spopasti se z izzivom, le malo se jih želi s tem izzivom sploh spoprijeti.


BORIS KRETIC

Preberite še:
Duhovnik, ki se je izkopal iz brezna alkohola

Ženskam, ki se name obrnejo, ko preberejo knjigo in imajo moč ter so odločene, da se bodo osvobodile zasvojenosti, pravim: “Borite se zase, ker če se same zase ne borite, se ne bo nihče drug. Pojdite na terapijo in obdajte se z zares dobrimi ljudmi.”

Eden izmed zelo dobrih zdravil za stanje nemoči je gotovo pogovor. Sploh se ne zavedamo, kako blagodejen, terapevtski vpliv imajo tople in iskrene besede. Izrecimo jih, kolikor jih lahko, ker so gorivo za delovanje, dvigajo stanje duha.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevod in priredba: Jezikovno Mesto.


MAKSIMILIJAN RASP

Preberite še:
Neutrudni duhovnik z Gorenjskega, ki je gradil cerkve in razvijal šolstvo


POPE FRANCIS LAUGHING

Preberite še:
Vse najboljše, papež Frančišek!


bible

Preberite še:
Molite ta psalm, da boste svoje srce pripravili na božič

Tags:
bolezenpreizkušnje
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.