Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 13. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Naj bo postavljanje jaslic tudi dogodek za otroke

JASLICE OTROCI

TATJANA SPLICHAL | DRUŽINA

Tina Martinec Selan - objavljeno 21/12/19

Bliža se božični večer, to pa je tudi dan, ko tradicionalno postavljamo družinske jaslice

Ker gre za trenutke, ki se jih otroci vedno veselijo, je lepo, če jih v postavljanje jaslic aktivno vključimo.

Nabiranje materiala

Za jaslice, kot jih postavljamo v Sloveniji, potrebujemo nekatere materiale iz narave. To so mah, smrekove vejice, morda tudi kakšni okrasni kamni, pesek, storži … Po vse to lahko gremo skupaj in iz tega naredimo zabaven izlet v gozd.

Otroci bodo z veseljem pomagali pri iskanju primernih materialov in jih tudi ponosno nosili. Tudi če se po mah odpravimo na lokalno tržnico, lahko otroke vzamemo s seboj.


NATIVITY SCENE

Preberite še:
Jaslice malo drugače: Marija spi, Jožef pa pestuje Jezusa. Kaj pravite na to?

Priprava prostora za jaslice

Ko smo doma določili mesto v skupnem prostoru, kjer bodo jaslice, sledi priprava. Morda moramo še posesati ali pobrisati prah na mizi ali omari, spraviti knjige in igrače, skratka pospraviti, da sveti družini pripravimo prostor. Naj tudi otroci pomagajo pri pospravljanju, saj je pomembno, da vidijo, da se je treba za lepe jaslice potruditi in da morajo tudi sami pri tem narediti nekaj reda.

Nato lahko otroke, če so že malce večji, povabimo, naj iz kleti ali podstrehe prinesejo škatle, v katerih imamo spravljene hlevček in figurice. Če bomo ob jaslicah postavili tudi božično drevo, prinesejo tudi okraske za smrečico: svetleče krogle, obeske, zvezdo za na vrh drevesa.
Preberite še:
Jaslice, ki so nastale s pomočjo motorne žage

Krašenje božične smreke je ponavadi nekaj, pri čemer kar tekmujejo, kdo bo obesil kateri obesek in kam.

Jaslice so lahko tudi ustvarjalne

Otroci naj razporedijo figurice na mah. Razporediti je treba ovčke in druge živali, pastirje in pastirice, okrasne kamenčke, vejice in tako dalje. Pri družinskih jaslicah je zelo lepo, če na plan spustimo tudi ustvarjalno plat. Primer: božično zvezdo repatico lahko otroci izdelajo sami tako, da jo izrežejo iz zlatega ovojnega darilnega papirja ali celo iz alu folije, ki smo jo nalepili na tršo lepenko.

Če bi radi v jaslice vključili tudi element vode (le redki lahko doma postavijo dejansko rečico ali jezerce iz prave vode kot v cerkvah), lahko otroci z modro in zeleno barvo poslikajo risalni papir, ki ga nato obrežemo v obliko jezerca ter ga umestimo med mah.
Preberite še:
Kakšne jaslice pa imajo v Španiji, Nemčiji, ZDA in drugod?

Včasih se v jaslicah poleg običajnih figur najde tudi kakšen “nepričakovan gost”, kot je recimo lego figurica ali majhna igračka. Nič za to, družinske jaslice lahko odsevajo otroško dušo in so tudi nekoliko hudomušne.

Dragoceni čas

V hlevček lahko postavimo tudi Marijo in Jožefa, Jezuščka pa običajno postavimo vanje šele na sveti večer. Tudi to storimo skupaj z otroki, ob tem pa lahko malemu Jezusu v molitvi skupaj izročimo tudi kakšno zahvalo ali prošnjo za našo družino, za vse, ki so med božičnimi prazniki žalostni, osamljeni ali bolni, mu skupaj kaj zapojemo …

Trenutke ob jaslicah si bodo otroci zapomnili za vse življenje ter jih bodo ponesli naprej v svoje družine, zato naj nam ne bo škoda tega dragocenega časa, ki nastopi le enkrat na leto.


CHRISTMAS

Preberite še:
Trije recepti za najboljše božične piškote


KOBIETA W ŁÓŻKU

Preberite še:
Ženske odvisnice od alkohola za svojo zasvojenost plačajo najvišjo ceno


SABINA KOŠMRL KAUČIČ

Preberite še:
Nikoli ne uganete, kaj sem rekla besni gospe, ki se je z avtom skoraj zaletela vame

Tags:
otroci
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.