Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 26. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Jaslice na Zaplazu, ki jih sedmo leto zapored postavljata prijatelja

NATIVITY SCENE

OSEBNI ARHIV

Urška Kolenc - objavljeno 22/12/19

Le še nekaj dni nas loči do božiča. Ne le doma, tudi postavljavci jaslic v cerkvah udejanjajo še zadnje zamišljene detajle, ki bodo obiskovalcem še bolj približale Jezusovo rojstvo

V cerkvi na Zaplazu se bodo tudi letos na približno 30 kvadratnih metrih in s 500 figurami razprostirale jaslice, ki jih sedmo leto zapored pripravljata in postavljata prijatelja Stane Zaletelj in Slavko Repovž. Pogovarjali smo se s Stanetom, ki je bil kot otrok za postavljanje jaslic zadolžen tudi doma.


NATIVITY SCENE

Preberite še:
Jaslice malo drugače: Marija spi, Jožef pa pestuje Jezusa. Kaj pravite na to?

Postavljanje jaslic s prijateljem Slavkom je tudi zgodba o vajinem dolgoletnem prijateljstvu. Kako je prišlo do ideje in prve realizacije ter kaj vaju poleg tega še povezuje?
Prej smo živeli v podnajemniški hiši. Ker imam za jaslice toliko figur, smo jih postavljali v kleti. Prve figurice sem dobil kot darilo za rojstni dan, kupila mi jih je žena, ko sva se poročila in preselila. Vsako leto smo jih dokupovali. Potem smo se preselili v blok, v manjše stanovanje, in je za tako velik projekt zmanjkalo prostora. Nazadnje je Slavko, ki prijateljuje z zdajšnjim župnikom na Zaplazu, dal idejo, da bi lahko jaslice postavila tam. Letos jih postavljava sedmič.

Poznava se osem let. Smo družinski prijatelji, hčerki hodita v isti razred, ženi sta sodelavki. Spoznala sva se prek najinih žena, ko so prišli k nam pogledat jaslice. Od takrat smo prijatelji, se družimo, skupaj hodimo na dopust in si med seboj pomagamo.

Najin vsakoletni projekt je tudi peš romanje na Brezje, čeprav sem letos malce zatajil in sem jih šel samo iskat. 🙂 Že kot študent sem romal dvakrat, ko se je rodila najstarejša hči, sem se zaobljubil, da bom šel peš na Brezje.
Preberite še:
Jaslice, ki so nastale s pomočjo motorne žage

V družinah se pri postavljanju jaslic pogosto zgodi, da se zaradi različnih predstav o tem, kako naj bi bile videti, pogosto skregamo. Kako to rešujeta vidva?
Ko sva začela, je bil Slavko bolj kot ne fizični delavec, sedaj pa mu prepuščam tudi druge zadeve. Sama ideja in kompozicija je moja, med postavljanjem pa si razdeliva področja, vsak ima svoj del. Drug drugega vmes seveda vprašava za mnenje in se dopolnjujeva. Če bi se skregala, bi projekt propadel.

Kljub vsakodnevnim obveznostim najdete čas za tako velik projekt. Zakaj vam to toliko pomeni?
Kot majhen – sem najmlajši v družini – so postavljanje jaslic vedno prepuščali meni. Že takrat sem si želel, da bi nekoč imel svoje jaslice, v katerih bi bila kmetija z različnimi živalmi. Kljub temu da je velika noč največji krščanski praznik, je bil zame božič zaradi teh jaslic nad tem. Lahko uporabiš različne tematike in prav vsak se najde v jaslicah. Verjetno zato tudi najbolj nagovorijo tako nas, ki jih postavljamo, kot tiste, ki si jih pridejo ogledat.
Preberite še:
Kako je legendarni Snoopy našel pot v jaslice?

NATIVITY-SCENE
OSEBNI ARHIV

Ponavadi jih postavljava v staro kmečko okolje, v postavitev vključiva mlin, žago, kmetijo, kozolec, čebelnjak, kopo … Ljudem je bolj domače, ker vse to poznajo. V jaslicah so tudi avtohtone divje živali, ki živijo pri nas: volk, ris, medved, veverica in podobno. Letošnja tematika jaslic pa je puščava. Pri tem sva porabila 375 kilogramov mivke.

Kdaj začnete s pripravami in koliko ur dela je vloženih v postavljanje jaslic?
Projekt jaslic poteka skozi celo leto in se nikoli ne konča. Prijatelji in sorodniki z izletov in potovanj, naj bo to poleti ali pozimi, vedno prinesejo kakšen spominek za jaslice. Tako figurice prihajajo z različnih koncev sveta. Poznajo njihovo velikost, potem pa je vse v proporcih.

Septembra začnemo razmišljati o tem, kaj bi bila glavna tema jaslic. Novembra začnemo s pripravami, če je treba narediti kakšno novo stavbo in podobno. Makete in vse stavbe naredim sam. Na prvo adventno soboto začnemo s postavljanjem. Ne prihajava s tistih koncev, zato je malce težje. Za postavljanje so rezervirane štiri sobote.
Preberite še:
Oglejte si čudovito božično voščilo slovenskih škofov

Še več utrinkov jaslic na Zaplazu si oglejte v fotogaleriji.

Kje dobita ideje, da jaslice vsako leto dopolnjujeta?
Ko so postavljene v kmečko okolje, želiva vključiti tudi stare običaje, ki jih otroci še ne poznajo. V jaslicah jih nazorno ponazoriva in tako približava tudi njim.

Kako so v izdelavo in postavljanje vpeti preostali člani družine?
Vsaka figura ima določen pomen. Na začetku je bila pri jaslicah edina ženska Marija, z rojstvom hčerke smo ji dodali ženo, ki nosi vrče in tako dalje. Ko sta se rodili hčerki, sem vsaki kupil figuro. Tudi Miklavžu smo jih naročali. Nekaj časa sta se z njimi igrali, potem smo jih dali nazaj v jaslice. Ko je umrl oče, sem kupil lojtrnik in to je spomin nanj. Nekatere sem kupil, ko sem dobil prvo plačo. Gre za figure, ki imajo posebno osebno vrednost in jih nikoli ne bi prodal.

Pri tem naju podpirata obe družini. Sploh ob sobotah naju ni veliko doma. Dekleta vedno odvijejo in ob pospravljanju zavijejo figurice. Na eno od nedelj v novembru skupaj organiziramo družinski izlet in gremo nabirat mah.


CHRISTMAS

Preberite še:
4 ključne besede za družinsko pričakovanje božiča

NATIVITY-SCENE
OSEBNI ARHIV

Kaj pa jaslice doma, bo za postavljanje sploh še ostalo kaj časa?
Seveda. Gre za posebne jaslice, ki sva jih z ženo kupila na izletu v Ogleju, ko je bila najstarejša hči stara eno leto. Kupila sva otroške jaslice, ki so vse od takrat naše hišne jaslice.

Kako najraje preživljate božič?
Na božični večer blagoslovimo dom, tako kot so ga nekoč, potem imamo večerjo, zmolimo častitljivi del rožnega venca in odidemo k otroški polnočnici. Praznik preživljamo v krogu družine. Za nas je to še dodatno poseben dan, ker ima na božični dan rojstni dan mlajša hčerka. Pri praznovanju se nam pridružijo tudi sorodniki.

Kaj bi ob praznikih zaželeli našim bralcem?
Naj jih preživijo v družinskem krogu in naj bodo obdani s čim več miru in ljubezni.


CHRISTMAS BABY

Preberite še:
8 imen za novorojenčka, ki odražajo lepoto božičnih praznikov


BUDAPEST

Preberite še:
Ali se je nekdaj slovenski jezik govorilo vse do Budimpešte?


PRZYJACIÓŁKI

Preberite še:
Nasveti za globok pogovor s prijateljem

Tags:
božič
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.