Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 29. marca |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Božični prazniki s sorodniki? Tukaj je nekaj nasvetov, da se izognemo konfliktom

Table de Noël

Aaron Amat - Shutterstock

Tina Martinec Selan - objavljeno 24/12/19

Prazniki so tisti čas v letu, ko se življenje nekoliko ustavi ali vsaj upočasni. Pojavi se ena ali več priložnosti, ko se srečamo z našimi družinami

Starši, stari starši, moževi ali ženini starši, tete, strici, bratranci in sestrične … Naj bo družina manjša ali večja, dobimo se skupaj, da bi se srečali, praznovali, družili. Morda se teh trenutkov veselite, morda pa vas jih je tudi nekoliko strah. Kako pristopiti k praznikom, da se bomo imeli skupaj lepo in da ne bo vse skupaj le en velik stres?


WINDOW CANDLE

Preberite še:
10 božičnih običajev iz Irske, ki jih lahko vključite v svoje praznovanje

Odločite se, da boste sprejeli vaše različnosti

Tudi znotraj iste družine se lahko zgodi, da so sorodniki med seboj zelo različni. Med prazniki se bomo srečali tudi s tistimi, ki so drugačni od nas, ki imajo drugačen življenjski slog ali nazor, ki drugače razmišljajo. Več kot je na kupu različnih ljudi, večja je možnost, da pride do nesoglasij ali do bolj ali manj “razgretih debat”.

Čeprav vsi ne delijo našega mnenja, je prav, da se zavedamo, da so vsa mnenja enako vredna in da imajo vsi pravico razmišljati ali čustvovati po svoje. Zelo verjetno je, da z vsemi sorodniki ne delite istega mišljenja, ko pogovor nanese na vzgojo in vzgojne prijeme, na preživljanje prostega časa, kaj šele na vero ali politiko. Izognite se najbolj žolčnim temam in skušajte iskati skupne točke; zagotovo je tudi teh kar nekaj in zelo se velja potruditi, da jih najdemo.


COACHING

Preberite še:
Vzemite svoje misli v svoje roke! Kako? Psihoterapevt odgovarja

MOTHER, DAUGHTER, QUARREL
Iakov Filimonov | Shutterstock

Bodite zvesti sebi in pustite drugim, da so zvesti sebi

Čeprav vaša mama, tašča ali sestrična razmišlja drugače od vas, še ne pomeni, da bi morali vi spremeniti svoje mišljenje ali kar naenkrat sprejeti njeno mnenje kot edino pravilno. Enako pa velja tudi obratno. Po vsej verjetnosti med praznično božično večerjo ali med novoletnim kosilom ne boste mogli spreobrniti vseh sorodnikov, niti ni to namen družinskega srečanja. Lahko se spomnimo Jezusovih besed grešni ženi, ko ji je rekel: “Tudi jaz te ne obsojam.” Ne obsojajmo drugih in njihove drugačnosti, ne obsojajmo pa tudi sebe, če imamo drugačno mnenje od drugih.

Namesto da bi se trudili “zmagati”, iščite razumevanje

V razgretih debatah med zelo različnimi ljudmi hitro pride do tega, da si vsak želi v pogovoru le “zmagati”, pokazati in dokazati svoj prav. To v sebi skriva past. Čim je namreč naš namen imeti prav, nas to privede do navidez logičnega sklepa, da se vsi drugi motijo. Težko stališče za praznično vzdušje, kajne? Poleg tega ima lahko vsak svojo perspektivo, ki izhaja iz njegovih lastnih sklepov in izkušenj, te pa so lahko povsem drugačne od naših. Skušajmo razumeti druge v tem, kar se jim dogaja, in ne mislimo, da je naš način edini pravilen.


WEB 3 COUPLE-ARGUMENT

Preberite še:
Kako pravilno začeti prepir? Priročnik za ženske

Sprejmite možnost, da se motite

Ko boste v dialogu dali možnost tudi za to, da je argument nekoga drugega boljši ali da ima tudi on prav, boste drugim sporočili nekaj pomembnega. Odprli boste prostor, da bodo tudi drugi storili enako. To je možnost za kompromis oziroma za srečanje nekje na sredini, ne povsem na strani enega niti ne povsem na strani drugega. Izkažite zanimanje za to, kaj imajo povedati drugi. Iskreno se vprašajte, ali ni morda tudi v njihovem gledišču kanček tehtnega.




Preberite še:
Treba se je prepirati!

Bodite hvaležni

Na koncu je dobro poudariti, da je v luči preproste hvaležnosti vse videti povsem drugače. Prazniki so naporni, a so tudi priložnost, da ozavestimo vse, s čimer smo obdarjeni; da se opomnimo, da stvari in odnosi niso samoumevni. Pomislimo na vse pokojne sorodnike, s katerimi ne moremo več praznovati ter jih pogrešamo ob družinski mizi. V luči minevanja so tudi družinska srečanja lahko priložnost za hvaležnost, da še eno leto lahko skupaj sedimo za mizo in praznujemo, tudi če ni vse popolno.


Dîner de Noël en famille

Preberite še:
Kako do praznične večerje brez stresa?




Preberite še:
Vatikan z razstavo jaslic slavi Jezusovo rojstvo


WINDOW CANDLE

Preberite še:
10 božičnih običajev iz Irske, ki jih lahko vključite v svoje praznovanje

Tags:
pogovorprazniki
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.