Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 14. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Trije koraki za boljši pogovor med prazničnimi obedi

Famille lors d'un dîner de Noël

Halfpoint - Shutterstock

Cecilia Pigg - objavljeno 27/12/19

Kako sprožiti pogovore, med katerimi bodo uživali vsi ... in mogoče se boste z njimi celo zbližali

Pogovori med prazničnimi obedi so lahko precej zapletena reč. Verjetno vas je znova strah, da bi vas tudi letos spraševali o enih in istih stvareh: S kom se videvaš?Kako je v službi?Kdaj boš … (vstavite še neizpolnjen cilj, o katerem vas najbolj sprašujejo)?

Mogoče pa vas je že groza ob misli, da boste morali spet govoriti samo o vremenu, hrani ali zdravju vaših sorodnikov. Med družinskimi srečanji se običajno želimo ogniti določenim pomembnim temam, kot recimo pogovoru o politiki ali veri, ali pa kočljivim vprašanjem, ki zadevajo samo nekatere sorodnike.


COMMUNICATE

Preberite še:
9 izjav, ki jih modri ljudje v svojih pogovorih ne uporabljajo

Obstaja pa način, kako v pomemben pogovor vključiti vse prisotne. Obstaja pot, med katero so sogovorniki dovolj ranljivi in omogoča, da se družina še bolj zbliža. Z malce načrtovanja in ščepcem Božje milosti lahko s temi tremi koraki med prazniki uživate v najboljših pogovorih.

Zapišite si nekaj vprašanj

Z njimi boste morda sogovornike spodbudili, da spregovorijo o pomembnih temah: dosežkih, pričakovanjih, željah, kaj imajo radi in česa ne … To lahko storite tako, da se osredotočite na dogodke in občutke preteklega leta ali cilje prihajajočega. Lahko postavite splošna vprašanja, kot denimo: Po čem si boš zapomnil letošnje leto? Česa se v prihajajočem letu najbolj veseliš? Morda pa lahko obsežna vprašanja razdrobite na več manjših in oprijemljivih, kot recimo: Katere knjige ali film si boš zapomnil v tem letu in zakaj?Katerega dogodka si se najbolj razveselil?Na kaj si najbolj ponosen?


WINDOW CANDLE

Preberite še:
10 božičnih običajev iz Irske, ki jih lahko vključite v svoje praznovanje

Izberite si zaveznike

Izberite si vsaj enega od gostiteljev in enega sorodnika ter ju prosite za pomoč. Če pa bi tudi drugi družinski člani radi spodbudili pogovor in jim je vaš načrt všeč, potem obstaja velika verjetnost, da bodo pogovori potekali zares uspešno.

Izvedite načrt na naslednjem družinskem srečanju

Izberite si pravi trenutek, mogoče takoj po obedu ali med sladico, ko so sorodniki že potešili lakoto in nimajo več polnih rok dela. Najprej postavite vprašanje in povabite določenega sorodnika, da odgovori prvi. Tako bodo tudi preostali z zanimanjem poslušali vajin pogovor.


PRZYJACIÓŁKI

Preberite še:
Nasveti za globok pogovor s prijateljem

Odgovorom prikimajte in ustno pritrdite njihovim odgovorom, kot recimo Kako lepo, da so ti povišali plačo in si posvojil mačko!Bojan, si slišal?  Pazite, da vprašate vse prisotne, tudi otroke in najstnike. Zagotovo se bo nekdo omejil na površinske odgovore, toda morate vztrajati, saj se bodo morda odprli pri naslednjem vprašanju.

Pričakujte tudi, da bodo sogovorniki določena vprašanja sprejeli bolje od drugih. Naj bo to lekcija za naslednje srečanje. S kančkom dobre volje boste od sorodnikov dobili premišljene odgovore, pa čeprav le za nekaj krogov vprašanj. Naj bodo prihajajoči prazniki polni pravih in globokih pogovorov!

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedel in priredil Rok Furlan.
Preberite še:
Otrok na invalidskem vozičku revnim vrstnikom podarja kolesa


TANTELY AND LOJZE GABERŠČEK

Preberite še:
“Vprašal me je, ali bi bila mati njegovih otrok”


JEZUS

Preberite še:
Želimo si Boga

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.