Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 14. julija |
Aleteia logo
Poglobljeno
separateurCreated with Sketch.

Mož, ki je leta 1945 odšel iz Slovenije in postal svetovno ugleden znanstvenik

STATUE OF LIBERTY

Lucas Franco | Unsplash

Aleš Žužek - objavljeno 30/12/19

Slovenec Rado L. Lenček (tudi Lencek), ki je od leta 1956 živel v ZDA, je bil eden od najbolj uglednih jezikoslovcev na svetu

Rado Ludovik Lenček, kot je bilo njegovo polno ime, je živel zelo popotniško življenje. Tako rekoč od rojstva. Rodil se je 3. oktobra 1921 v Mirni na Dolenjskem očetu Ludviku z Notranjske in materi Katarini, ki je bila Belokranjka iz Semiča.


ANTON STRLE

Preberite še:
Slovenec, o katerem je Benedikt XVI. dejal, da je povsem prežet z Bogom

Dolenjska, Bela Krajina in bela Ljubljana

A otroštva ni preživljal na Dolenjskem, ampak v Beli krajini. Osnovnošolske klopi je namreč drgnil v Metliki. Nadaljnje znanje je iskal onkraj Gorjancev, v Novem mestu, kjer je leta 1940 maturiral.

Po Novem mestu ga je pot peljala v Ljubljano, kjer je med letoma 1940 in 1944 študiral slovanske jezike pri Rajku Nahtigalu, Franu Ramovšu in Francetu Kidriču na Filozofski fakulteti v Ljubljani.

RADO LENCEK
JAVNA LAST

Po drugi svetovni vojni odide v Italijo in STO

A ni se ustalil v slovenski prestolnici. Na njegovo usodo je tako kot na usodo številnih drugih vplivalo dogajanje v drugi svetovni vojni in vzpon komunizma.


SIMON GREGORCIC

Preberite še:
Revni pesnik, ki ga je dolgov rešil najbogatejši Slovenec

Leta 1945 je odšel v Italijo, od tod pa na Svobodno tržaško ozemlje (STO). STO je bilo med letoma 1947‒1954 ozemlje pod nadzorom Združenih narodov, ki je bilo razdeljeno na območje, ki so ga nadzorovali zahodni zavezniki, in območje, ki ga je nadzorovala Titova Jugoslavija.

Poroka in družina

Lenček je živel v območju, kjer so imeli glavno besedo zahodni zavezniki. V teh letih si je ustvaril tudi družino. Leta 1946 se je poročil z Nino Antonio Lovrenčič, ki jo je spoznal na študiju v Ljubljani.

Kmalu sta se jima rodili hčerki – starejša Biba in mlajša Lena. Poleg tega je Lenček na univerzi v Padovi leta 1946 in 1947 poglabljal svoje jezikoslovno znanje.


ANDREJ MAJCEN

Preberite še:
Slovenec, ki je misijonaril v kitajščini

Na krovu letalonosilke v ZDA

Lenček je preživljal svojo družino kot profesor na slovenskih srednjih šolah v Gorici in Trstu, bil nekaj let tudi sodelavec na tržaškem radiju ter tudi urednik kulturnega biltena ameriške vladne agencije za informiranje, ki je delovala v Trstu.

A tudi Trst ni bilo mesto, kjer bi se Lenček dokončno ustalil. Zaradi politične in gospodarske negotovosti se je odločil za selitev v ZDA. Kot se spominja njegova hčerka Lena, so v ZDA pripotovali na krovu ameriške letalonosilke U.S.S. Independence.

Popotovanje po ZDA

Tudi v ZDA so se Lenčkovi pogosto selili. Najprej so bili v Chicagu, kjer je Lenček leta 1959 magistriral iz sodobnega jezikoslovja. Nato jih je pot vodila na sloviti Harvard, kjer je Lenček leta 1962 doktoriral iz slovanskih jezikov in književnosti. Njegova mentorja sta bila svetovno znana jezikoslovca Roman Jakobson in Horace G. Lunt.


PETER SKVARČA

Preberite še:
Slovenec, ki že več kot 50 let raziskuje ledenike Antarktike in Andov

Naslednja postaja Lenčkovih je bilo mesto Urbana v Illinoisu, kjer je Lenček med letoma 1962 in 1965 predaval na tamkajšnji univerzi. Naslednja stopnica v Lenčkovi karieri pa je bila Columbia University v New Yorku.

Ustalitev v New Yorku

V New Yorku se je Lenček dokončno ustalil. Na Columbia University, kjer je bila njegova žena Nina knjižničarka, je na koncu postal celo zaslužni profesor. Upokojil se je leta 1982. V svoji znanstveni karieri je objavljal članke v vodilnih ameriških slavističnih revijah.

Po njegovi zaslugi se je slovenistika v ZDA uveljavila kot samostojna znanstvena veda. Ustanovil je tudi Društvo za slovenske študije (Society for Slovene Studies) in bil njegov prvi predsednik.


BAJA CALIFORNIA

Preberite še:
To je bil prvi Slovenec v Ameriki

Leta 1989 se mu odprejo vrata domovine

Na koncu je začel dobivati tudi priznanja v svoji domovini. Leta 1989 je tako postal častni član Slavističnega društva Slovenije. Od leta 1991 do smrti je bil zunanji dopisni član Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU), leta 1995 pa je dobil častno priznanje Ambasadorja Republike Slovenije v znanosti. Umrl je 27. januarja 2005 v New Yorku.

Njegova starejša hčerka Biba, ki je slikarka, še vedno živi v New Yorku, njegova mlajša hčerka Lena, ki je prav tako jezikoslovka, pa je profesorica ruskega jezika in humanističnih študij na kolidžu Reed v ameriški zvezni državi Oregon. Ima hčerko Bianco Bosker, ki se v New Yorku ukvarja z novinarstvom in pisateljevanjem.


Van Gogh

Preberite še:
Navdih za van Goghova manj znana religiozna dela so bila nekatera velika umetniška dela


HANDSHAKE

Preberite še:
Zakaj je dobro biti vljuden


ROSA PICH AGUILERA

Preberite še:
15 poljubčkov za dober dan. Pogovor z mamo petnajstih otrok in … vdovo

Tags:
Slovenci
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.