Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 18. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Dokazano je, da srečnejši ljudje manj objavljajo na družbenih omrežjih

COPPIA IN BARCA

Shutterstock

Cecilia Zinicola - objavljeno 02/01/20

Statistični podatki kažejo, da osebe, ki so bolj zadovoljne v svojih odnosih, tega ne objavljajo na družbenih omrežjih

Obstajajo dobri razlogi za objavo komentarja ali fotografije na omrežjih. Pomemben dogodek, nekaj, kar želimo posebej praznovati, slika, ki nam prinaša veselje, ali preprosto lepa misel.

Študija, ki so jo izvedli strokovnjaki za družbena omrežja na Univerzi Northwestern v Illinoisu, ZDA, je pokazala, da tisti, ki največ objavljajo na družbenih omrežjih, nimajo vedno posebnega razloga za srečo.


PHONE TAKING PHOTO

Preberite še:
6 pasti na socialnih omrežjih, ki škodujejo vašemu zakonu

Včasih izrekamo ljubeče komentarje boljši polovici iz para, ki nima v najboljšega obdobja. Včasih se dogaja ravno nasprotno od napisanega in objavljajo ljudje, ki jim v odnosih ne gre najbolje. Raziskave nakazujejo tudi, da je prava podlaga za odnos ravno v tem, da srečen par ne želi toliko pozornosti virtualnega sveta.

Srečnejši ljudje uživajo v danem trenutku

Ko je par srečen, je normalno, da želi uživati v trenutku in ga doživeti čim bolj polno, da ga nič ne zmoti. Še vedno bosta imela fotografije za spomin in tudi ljubeče komentarje, a če dobro pomislimo: ni naravno, da si v najlepšem trenutku želita narediti selfi in ga objaviti. Ko je par srečen, se ne razkazuje.


HANDSHAKE

Preberite še:
Zakaj je dobro biti vljuden

Srečnejši ljudje ne potrebujejo potrditve drugih za svojo zvezo

Nekateri ljudje objavljajo, ker čutijo potrebo, da drugim ali celo sami sebi pokažejo, da je njihov odnos dober. Želijo slišati, kako je njihova zveza krasna, kako so srčni in imajo podporo v drugih skozi komentarje, ki jih hvalijo. Po drugi strani pa je to lahko koristno sredstvo, ko gre par skozi težke trenutke.

Srečnejši ljudje ohranjajo in cenijo svojo zasebnost

Pari bolje delujejo, ko ohranjajo svoje zasebne pogovore zunaj dosega interneta. Prepiranje pred očmi vseh, kot tudi deljenje dolgih pogovorov ali romantičnih sporočil na način, da vpletamo prijatelje ali družino, ni znamenje zdrave komunikacije. Zakaj se ne bi pogovorila na samem in v živo?


Surprised Young Man with

Preberite še:
Naglas si ne upam izreči, na Facebook pa lahko napišem?

Srečnejši ljudje so bolj stabilni v odnosih

Omenjena študija Univerze v Illinoisu kaže, da pogostost objav nakazuje neko negotovost. Objave na družbenih omrežjih pričajo o pomanjkanju gotovosti in samospoštovanja ter zaupanja v zvezo. Prek objav namreč uporabnik lahko išče gotovost in zaupanje.

Srečnejši ljudje svoje zveze ne uporabljajo kot sredstvo

Drugi razlog posameznikovega pretiranega objavljanja je, da zvezo uporablja za samopotrditev. Albright College v Pensilvaniji je v svoji študiji odkril, da nekatere osebe uporabljajo družbena omrežja, da vzbujajo pri drugih zavist ali preizkušajo njihove reakcije. Ko je nekdo srečen, ne pošilja sporočil s skritim namenom.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Katja Tušek.


ROSA PICH AGUILERA

Preberite še:
15 poljubčkov za dober dan. Pogovor z mamo petnajstih otrok in … vdovo


HANDSHAKE

Preberite še:
Zakaj je dobro biti vljuden


CHRISTMAS

Preberite še:
Božična pesem Shakespearovega daljnega bratranca, ki je postal svetnik

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.