Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 25. februarja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Ste sami sebi največji kritik? Preberite tole

RELATIONSHIP

Wavebreakmedia | Shutterstock

Iwona Jabłońska - objavljeno 02/01/20

Vse pogosteje srečujem ljudi, ki so do sebe zelo strogi. Sami sebi so največji notranji kritik, ki si ne dovoli niti najmanjšega spodrsljaja, niti ne dovoli, da bi se v polnosti veselili življenja

Če se že po uvodnem delu počutite, da vas članek nagovarja, ga nujno preberite do konca. Resnično veliko vlogo pri tem igra vsakodnevno grajenje odnosa s samim seboj. Kje začeti? Kako to storiti?


SIMON SINEK

Preberite še:
Milenijci – generacija, ki ne bo nikoli našla veselja?

Vsi veliki premiki se odvijejo postopoma in so rezultat majhnih korakov. Ko ste razdraženi ali žalostni, se ne smete smiliti samemu sebi. Psihologi pravijo, da ni dobrih ali slabih čustev, ampak da čustva preprosto so. Treba jih je sprejeti in se jih potruditi obrniti v svoj prid. Včasih nam je težko vzljubiti same sebe glede na našo strahopetnost, občutljivost, temperament ali pa preprosto zaradi naše preteklosti.

Ključno vprašanje

Če gre za našo preteklost, si je vedno vredno postaviti vprašanje, ali je to, kar se nam je zgodilo v otroštvu (ker najpogosteje prav tam tičijo razlogi za naše trenutne tegobe), odvisno od mene? Ali sem imel na to kakšen vpliv?


CAMP

Preberite še:
Iz rutine v veselje

Otroci namreč kot goba vpijajo določene vzorce obnašanja, zapadejo v sheme in zaradi nezrelosti še niso v stanju, da bi se branili pred travmami. Naj bo to psihično nasilje, zapustitev ali drugačne tegobe.

Torej, če nimamo vpliva na situacije, ki so se zgodile že davno tega, zakaj se tako radi vračamo k njim? V to obdobje se je vredno vrniti za trenutek, se z njim v mislih spraviti, se razveseliti in na koncu sprejeti preteklost ter se raje osredotočiti na to, kar je tukaj in zdaj, da se lahko pomaknemo naprej. Težko je narediti korak naprej, če se stalno vračamo v preteklost.


SZCZĘŚCIE

Preberite še:
To so lastnosti srečnih posameznikov. A na srečo ni pripravljen vsak

Preberite si tri kratke nasvete, kako to storiti:

Ste neponovljivi

Neverjetno je, kako pogosto o sebi mislimo slabše kot o drugih. Najslabše je, ko se začnemo primerjati z drugimi – nikdar nismo nepristranski. Resnično ne vemo, kaj se skriva v osebi, s katero se primerjamo, in prav gotovo ne vidimo cele slike. Včasih kdo, ki je tih in sramežljiv zavida komu, ki je bolj družaben in pogumen, ampak morda želi prav s tem prikriti svoje komplekse in slabo samopodobo. Zato je vredno verjeti v to, da ste neponovljivi in edini.

Bodite skladni s seboj

Včasih se zgodi, da se pretvarjamo, da je vse v redu. To ničemur ne koristi, to zgolj povzroča, da v nas naraščajo jeza in negativna čustva. Kar mislite, to povejte. Seveda na primeren način. Če niste skladni s seboj, je težko biti srečen. Ta razdvojenost vodi do pritoževanja, kar pa s sabo potegne mnogo negativnih posledic.


WORK,JOB,CAREER

Preberite še:
Veseli delavci dajo od sebe 13 odstotkov več. Zakaj?

Ljubite bližnjega kot ljubite sebe

Težko je ljubiti ali sprejemati bližnje ali druge osebe, ki nas obdajajo, če ne ljubimo in sprejemamo sebe. Članek ne ponuja nobenih že pripravljenih rešitev ali konkretnih situacij. Ne gre za to. Pomembno je zgolj, da razmislite o tem, če čutite, da do sebe niste dovolj nežni, razumevajoči in se ne sprejemate takšnih, kot ste.

Obstajajo različne poti, ki vodijo do samosprejemanja. Vredno jih je iskati in izbrati takšno, ki bo za vas najboljša.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevod in priredba: Jezikovno Mesto. 
Preberite še:
Katedrala v Albiju, trdnjava luči


New YEAR

Preberite še:
Mojzes in Aron navdihnila novoletno voščilo Boba Dylana


DRUŽINA RENKO

Preberite še:
“Nikoli nihče ne bi smel napovedati, kaj bo z otrokom, ker ne more”

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.