Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 22. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

4 nasveti za boljše spanje otrok (in staršev)

MATKA Z CÓRKĄ

Evgeny Atamanenko | Shutterstock

Cecilia Zinicola - objavljeno 03/01/20

To, da so otroci pravi čas v postelji, izboljša družinsko vzdušje

Vzpostavitev domačega reda je koristna in zdravilna. Tako imata zakonca ob koncu napornega dne nekaj časa zase, za branje ali za sprostitev in pripravo na kakovosten spanec ter dober začetek novega dne.


SAINT MICHAEL

Preberite še:
Naj vas med spanjem varuje sv. Mihael

Kaj lahko storimo, da bodo otroci prej zaspali?

Uvedimo rutine

Vzpostavitev rutin nam pomaga dati dnevu strukturo, kar prinese red in disciplino. To sta za otroke zelo dragoceni vrlini. Ob tem se naučijo, da je za vsako opravilo čas, ki mu je namenjen: igranje, pisanje domačih nalog, večerja, umivanje zob, odhod v posteljo, branje zgodbice, molitev in spanje. Dobre navade privedejo do lepšega sožitja v družini in nam omogočijo, da izpeljemo zadane cilje ob pravem času, s tem pa se znebimo razočaranja in stresa ob neuresničenih načrtih. Kljub začetnemu naporu in odporu jih bodo otroci sprejeli in ponotranjili kot del vsakdanjika in bodo zgodaj v postelji, vzdušje v družini pa bo boljše.


WOMAN IN BED

Preberite še:
Težave s spanjem? Priporočamo tole molitev

Razdelimo si opravila

Če nimamo načrta za domača opravila, se delo hitro kopiči in vse bolj nemogoče postaja vse postoriti in poskrbeti za otroke. Vse čakajoče obveznosti nas izčrpavajo, dobimo občutek nezadovoljstva in izgubimo potrpljenje. Vso to slabo voljo prenašamo na otroke, zaradi česar so v stresu in ne morejo zaspati.

Čiščenje doma, nakupovanje in pranje perila je treba načrtovati. Seznam opravil, ki se nenehno podaljšuje, nas bremeni, v resnici pa ni treba vsega storiti hkrati ali v enem dnevu. Veliko bolj zdravo je ostati prilagodljiv glede na situacijo. Dobro počutje staršev je najpomembnejše, kajti ko se dobro počutimo v svoji koži, vse lepše teče.


WOMAN,EXERCISE,BED

Preberite še:
Spanje ali telovadba? Kaj izbrati, ko vam zmanjkuje časa?

Spodbujajmo gibanje

Otroci se morajo utruditi. Če ne želimo, da so ob koncu dneva neubogljivi in razdražljivi, poskrbimo za aktivnosti, pri katerih bodo lahko sprostili svojo energijo. Otroci so polni življenja in energije in potrebujejo sprehod v naravi, igro s starši, priložnost, da prosto tečejo ali se vozijo s kolesom. S tem, ko ne omejujemo njihovega gibanja, ne prispevamo le h kakovostnem spanju otrok, temveč tudi staršev.

Ustvarjanje sproščenega vzdušja

Ko so otroci vznemirjeni, kričijo, skačejo in ne moremo jih obvladati na preprost način. Porabimo veliko od tiste malo energije, kar nam je je ostalo ob koncu dne, da jim znova razlagamo stvari brez učinka. Še posebej, če je bila v hiši zabava. Zato je treba eno uro pred odhodom v posteljo nujno vzpostaviti tišino, da jih lahko povabimo k počitku. Ugasnimo glasbo ali izberemo kakšno bolj umirjeno, prižgemo bolj blage luči, izogibamo se zaslonom. Tako se bodo veliko lažje in bolje pripravili na spanje.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Katja Tušek. 


KOMINEK

Preberite še:
Zakonsko ognjišče – kako v zvezi ohraniti iskrico?


POPES

Preberite še:
Dva papeža: film, ki si ga morate ogledati
Preberite še:
Vsi imamo pravzaprav podobno količino težav. Le da eni tarnajo, drugi pa …

Tags:
otrocivzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.