Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 1. marca |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Dva papeža: film, ki si ga morate ogledati

POPES

HO - AFP

Tina Martinec Selan - objavljeno 03/01/20

Kako poteka dialog in srečanje med dvema tako različnima osebnostma? Kako se soočata s svojimi različnimi pogledi na Cerkev, vernike, probleme in izzive sodobnega sveta?

Povsem svež, še iz pečice bi lahko rekli, je film Dva papeža (The two popes), ki na intimen način zariše portret papeža Benedikta XVI. (Anthony Hopkins) in papeža Frančiška (Jonathan Pryce).


CINEMA

Preberite še:
Katerih animiranih filmov se veselimo v letu 2020

Fikcija, ne dokumentarec

Film je napisan po scenariju Anthonyja McCartena, ki se je v preteklosti že zelo uspešno lotil filmskih biografij drugih fascinantnih osebnosti, kot so Winston Churchill, Stephen Hawking … Ker film prikazuje zasebne pogovore obeh papežev, ga seveda ne smemo jemati kot dokumentarec, saj nihče nima dostopa do intimnih stvari in pogovorov, ki se dogajajo v Vatikanu.

A avtor filma je vseeno želel prikazati verjeten potek srečanj in razvoj odnosa med tema velikima možema, ki sta si med seboj tako zelo različna.

Papež Benedikt XVI.

Leta 2013 je sam odstopil s sedeža papeža, kar je bil prvi odstop papeža od daljnega leta 1415, ko je odstopil papež XII. Odtlej ima Benedikt naziv “pope emeritus” ali “zaslužni papež” ter ostaja tesni sodelavec Vatikana. Po rodu Nemec, je znan po svoji zvestobi cerkveni tradiciji in njenim doktrinam.


KAPLJA NA VEDRU

Preberite še:
Ne zamudite filma o škofu Jožefu Smeju

Poznan in spoštovan kot velik teolog, se je zavzemal za to, da bi Cerkev znova dosegla tisto spoštovanje in tradicijo, kot jo je imela nekoč. Nekateri so mu očitali, da ni v stiku s problemi sodobnega sveta in da s svojim nastopom ni blizu malim in oddaljenim.

Papež Frančišek

Prav zato je tako zanimiva dinamika med njim in papežem Frančiškom, ki deluje precej drugače. Po rodu Argentinec je bil od nekdaj v stiku z najrevnejšimi sloji v svoji državi, prestal pa je tudi diktaturo v argentinski državi, ki mu je prizadejala kar nekaj ran.


Love and Mercy: Faustina

Preberite še:
Igralka o duhovni izkušnji med snemanjem filma o sveti Favstini

Od svojega nastopa dalje se zavzema za to, da bi se Cerkev približala ubogim, majhnim in odrinjenim, znan pa je po svojem motu, naj Cerkev zida mostove, ne zidov. Že v začetku je odklonil številne dragocenosti in papeške simbole, saj želi ostati preprost in tudi s svojo opravo sporočati ponižnost. Nekateri mu očitajo, da je s svojimi nazori preveč liberalen za Katoliško cerkev.

Zakaj si je vredno film ogledati?

Kako potekata dialog in srečanje med dvema tako različnima osebnostma? Kako se soočata s svojimi različnimi pogledi na Cerkev, vernike, probleme in izzive sodobnega sveta? Kako usklajujeta svojo različnost ter kako se približata drug drugemu – vse to prikazuje film Dva papeža, ki ponuja zanimiv vpogled v dogajanje za vatikanskimi zidovi.


Scène du film "Intouchables"

Preberite še:
Tu je izbor 10 filmov, ki nas lahko veliko naučijo

Nekatere stvari v filmu so popolnoma resnične, kot npr. spovednica, v kateri zdajšnji papež Frančišek v mladosti spozna svojo poklicanost v duhovniški poklic. Druge stvari, na primer njegovi stiki z oblastmi v času vojaške diktature, so precej neskladni z resnico, ali dialogi med dvema papežema, ki so fiktivni, a zelo prepričljivi in mojstrsko odigrani, tako da si ne moremo izbrati svojega “najljubšega” papeža.

Kot namreč spoznamo v filmu, sta tudi dve tako veliki osebnosti, kot sta papež Benedikt in papež Frančišek, v svojem bistvu tudi človeka iz mesa in kosti, s svojimi travmami, problemi in dilemami, svoje križe pa morata nositi na očeh vsega sveta. Mojstrska igralca Anthony Hopkins in Jonathan Pryce poskrbita za to, da na vlogo papežev ter na osebnosti, ki so nam vsem poznane, gledamo z drugačnimi in morda predvsem bolj razumevajočimi očmi.
Preberite še:
Katedrala v Albiju, trdnjava luči


New YEAR

Preberite še:
Mojzes in Aron navdihnila novoletno voščilo Boba Dylana


DRUŽINA RENKO

Preberite še:
“Nikoli nihče ne bi smel napovedati, kaj bo z otrokom, ker ne more”

Tags:
filmpapež
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.