Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 22. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

To naju je privedlo do molka, ki je uničil najin zakon

COUPLE

Wavebreakmedia - Shutterstock

Orfa Astorga - objavljeno 04/01/20

Anonimno pričevanje tega moža vas bo ganilo. "Bolečina ločitve mi omogoča, da molim za svojo bivšo ženo," je zapisal

Dva dni pred začetkom postopka najine ločitve, ki ga je začela moja žena, sem šel na sprehod. Želel sem razmišljati o svojem položaju, ki sem ga sprva videl kot “klofuto”.


ROZWÓD

Preberite še:
Kako se spopasti z ločitvijo

Ustavil sem se na kavi in ​​začel razmišljati, kaj se mi v resnici dogaja. Prepoznal sem, da sem utrujen in da v sebi nimam nobene moči. Slišal sem tihe, čeprav redko izrečene očitke moje žene: “Ne ceni me”, “Ne razume me”, “Prezira me”, “Je nepopravljiv” …

Moj odnos do žene

V svojem zakonu se nisem počutil slabo. Prepričan sem bil, da delam vse tako, kot moram. A moja žena me je veliko bolj ljubila in mi brezkompromisno odpuščala. Jaz pa sem jo zanemaril in ji nisem pokazal, kako zelo jo ljubim.

Nasprotno, vsak dan sem ji pokazal, kako me motijo njene pomanjkljivosti in omejitve, pred katerimi se nisem nameraval podrejati. Takrat si nisem mogel niti misliti, kaj se nama bo zgodilo!


young woman thinking

Preberite še:
“Kaj se mi dogaja? Mislim na osebo, ki ni moj zakonec”

Moja žena je seveda imela svoje pomanjkljivosti, nekatere resnične in druge, ki sta jih povečala moja domišljija in ponos. Ampak kljub tem pomanjkljivostim je moja žena imela “popolnost ljubezni”, ki je meni manjkala. Želela se je s časom še izboljšati, medtem ko je s ponižnostjo čakala, da bo ljubljena kljub svojim pomanjkljivostim, zato jih ni skrivala.

Če bi jo le razumel …

Koliko trpljenja bi jo lahko rešil, če bi jo razumel in cenil. Namesto tega sem jo imel za šibko in nevedno. Prepozno sem spoznal, da je v ljubezni ona močna in jaz šibak.

Začelo se je s tem, da je molčala ob mojih pritiskih in komentarjih. Začela se je zatekati v tišino, ki je rasla in rasla in je sama po sebi postala dovolj zgovorna, a jaz tega nisem spoznal. Tako sva oba molčala. Jaz zaradi ponosa, ona pa zaradi dostojanstva in v želji, da bi se jaz spremenil.
Preberite še:
V katero sobo pa vi najraje zahajate, ko razmišljate o svojem zakoncu?

Njena tišina je postala dokončna tišina, saj se je odločila, da bo odšla iz mojega življenja, ne da bi pustila za seboj odprta vrata. Nikoli nisem slišal njenih očitkov, njenih obupanih opozoril, njenih mrmrajočih molitev …

Kakšno bo moje življenje brez nje?

Ko je prišlo do ločitve, nisem niti za trenutek pomislil: “Končno imam pravico do tega, da sem srečen”, “Na novo bom postavil svoje življenje”, “Našel bom drugo osebo”, “Začel bom znova” …

Nasprotno, ko sem se videl na robu brezna osamljenosti, me je “napadlo” vprašanje: Kakšno bo moje življenje brez nje? Ljubil sem jo, a sem jo zaradi svoje zaslepljenosti in zagledanosti vase izgubil.


FAMILY

Preberite še:
Trije načini, kako lahko poročeni starši pomagajo samohranilcem

Obupano in z zavedanjem svojih napak sem poskušal znova in znova prekiniti njen molk, da bi spet dosegel dialog med nama in rešil tisto, za kar sem mislil, da je še vedno rešljivo. A mi to ni uspelo. V breznu svoje osamljenosti sem se zatekel k delu in alkoholu, medtem ko se je na moje življenje spuščala zavesa ob koncu žalostne predstave, v kateri sem bil glavni akter.

Neuspeh, ki me spremlja še danes

Leta so minila, premagal sem alkoholizem in se poročil z drugo žensko. Toda neuspeh moje prve poroke je moje življenje zaznamoval z mislijo, da sem bil jaz in samo jaz vzrok za razpad najinega zakona. Trpim bolečino tistega, ki je največjo bolečino povzročil ženski, ki me je brezpogojno ljubila.

Pred kratkim sva se z mojo drugo ženo močno prepirala. V drugačnih okoliščinah bi bila moja prva reakcija jeza, a ko sem jo videl molčati, sem jo takoj objel.


MAŁŻEŃSTWO

Preberite še:
Skrivnostna zakonska skrinjica. Ali jo poznate?

Vendar pa ne morem biti povsem srečen, ker moji nasmehi vsebujejo senco začasne kazni, katero ceno bom moral še plačati, če bom šel zares skozi očiščenje srca. Prav ta bolečina mi omogoča, da molim za svojo bivšo ženo. Zame je to in bo do konca mojih dni edini način plačila, ne da bi kdaj zares poplačal ljubezen, ki ji jo še vedno dolgujem.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedel in priredil Tomaž Kavčič. 


KOMINEK

Preberite še:
Zakonsko ognjišče – kako v zvezi ohraniti iskrico?


POPES

Preberite še:
Dva papeža: film, ki si ga morate ogledati
Preberite še:
Vsi imamo pravzaprav podobno količino težav. Le da eni tarnajo, drugi pa …

Tags:
ločitevzakon
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.