Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 2. marca |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Želite nekaj hitrih napotkov, kako v enem tednu izboljšati zakon?

CZUŁE ROZMOWY

Shutterstock

Cecilia Pigg - objavljeno 05/01/20

Sledite tema načeloma ter uživajte v hitrem in vidnem izboljšanju vašega zakona

Dokler nisem pred nekaj meseci v roke prijela knjige Marriage: Small Steps, Big Rewards (Zakon: majhni koraki do bogate nagrade) avtorja Raya Guarendija, sploh nisem vedela, da tudi sama potrebujem nasvet. Če bi me pred tem vprašali po mojem zakonu, sploh ne bi razmišljala in bi vam odgovorila, da je vse v redu.


MAŁŻEŃSTWO

Preberite še:
Skrivnostna zakonska skrinjica. Ali jo poznate?

Takrat je bilo med mano in mojim možem bolj napeto kot običajno, kar pa sem pripisovala življenjskim spremembam, zato sem tudi menila, da bo sčasoma vse minilo. Ko pa sem skušala vpeljati nekaj nasvetov iz knjige, sem spoznala, da bi najin odnos lahko bil še veliko boljši.

In to takoj, ne glede na vse norosti obdobja, v katerem sva trenutno. Zato preidimo k bistvu knjige in preprostim nasvetom, ki jih lahko vključite v svoj zakon. V svojem delu Guarendi razlaga, kako hitro lahko opazite izboljšanje že s tem, ko situacijo pogledate iz drugega zornega kota in če spremenite vsaj eno vašo navado.
Preberite še:
Kaj storiti, da se bo zakonec počutil bolj ljubljenega

Poglejte zakon iz drugega zornega kota

Če se osredotočate le na to, kako vam mož ne izkazuje dovolj ljubezni (ne pomaga pri hišnih opravilih ali neprestano nerga), ne boste prišli daleč. Partnerjevega obnašanja ne morete spremeniti, lahko pa spremenite sebe.

In čeprav vas mož res ne ljubi tako, kot bi si želeli, verjetno ga tudi vi ne ljubite, kot bi ga morali. Ker pa pol zakona sloni na vas, lahko sprememba vašega vedenja sproži spremembo v vajinem odnosu.

Ko boste moči usmerili vase (in ne boste želeli spremeniti svojega soproga), morate le storiti prvi korak. Avtor v vsakem poglavju ponudi preprost nasvet oziroma spremembe, kot recimo: “reci oprosti”, “ne govori mi tega”, “poslušaj me”, “vprašaj me nekaj” …


young woman thinking

Preberite še:
“Kaj se mi dogaja? Mislim na osebo, ki ni moj zakonec”

Gre za preproste vaje, ki jih lahko vključite v svoj zakon. Čeprav so precej jasne in nezapletene, jih je težko udejanjiti. Odločila sem se, da bom preizkusila prva dva koraka, in sicer da se bova iskreno (in brez izgovorov) opravičila, ko bova drug na drugega jezna, ter da med prepiri ne bova poudarjala resničnih napak ali neumestnih dejstev o partnerju. Načeli sem vpeljala, ko sem bila živčna. In res, opazila sem veliko spremembo, če sem na preprost način bila do svojega moža bolj spoštljiva in ljubezniva.

Ko majhne spremembe postanejo navada

Iz raziskave o psihologiji oblikovanja navad sem prevzela zelo koristno tabelo, ki mi vse od zastavljanja cilja in določanja preprostih aktivnosti pomaga oblikovati navado, pri čemer me tudi opominja, naj bom dosledna ter dejavnost ponavljam vedno ob istem času in na istem mestu. Čeprav je raziskava usmerjena na zdrave navade, jo lahko prenesete tudi na svoje zakonsko življenje.
Preberite še:
V katero sobo pa vi najraje zahajate, ko razmišljate o svojem zakoncu?

Izberite majhen korak, kot recimo “poslušaj me”, in določite, kdaj boste spremembo vpeljali (mogoče med najbolj stresnim delom večera, 15 minut pred večerjo, kot način, da sprostite napetosti). V študiji opisujejo, kako bo nova navada postala vse preprostejša, po desetih tednih pa vam bo že prišla pod kožo.

Če je vaš zakon poln takšnih ali drugačnih komunikacijskih šumov, je sedaj pravi čas, da z majhnimi koraki dosežete želeni cilj. Ključ do uspeha se skriva v vašem ravnanju in ne v zakoncu. Malce spremenite način, kako se odzovete ali odgovarjate v napetih okoliščinah, in opazujte, kako se bo izboljšal vaš zakon!

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja AleteiePrevedel in priredil Rok Furlan.


Van Gogh

Preberite še:
Navdih za van Goghova manj znana religiozna dela so bila nekatera velika umetniška dela


HANDSHAKE

Preberite še:
Zakaj je dobro biti vljuden


ROSA PICH AGUILERA

Preberite še:
15 poljubčkov za dober dan. Pogovor z mamo petnajstih otrok in … vdovo

Tags:
zakonzakonca
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.