Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 29. marca |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Želite postati boljši človek? Ti dve kreposti vam lahko pri tem pomagata

GIRL, LOOK,SKY

Konstantin Tronin | Shutterstock

Dolors Massot - objavljeno 05/01/20

Kako biti ponižen in kako se izuriti v ljubezni do sebe?

Tu sta dva konkretna načina, kako to doseči. Kreposti ne hodijo same, med seboj so povezane in to je zelo spodbudno. Ko se nekdo odloči, da se bo v neki lastnosti izboljšal in se za to bori, bo s tem izboljšal tudi vse drugo.


Sad - Woman - Complaining

Preberite še:
Počutim se nevreden Gospoda, kaj naj storim?

Prava ponižnost

Vsi vemo, kako težko je doseči pravo ponižnost. Vsak od nas ima svoje osebnostne lastnosti, ki se izražajo na veliko različnih načinov. Ko se natančno opazujemo, spoznamo, da smo v enem samem dnevu: bolj upoštevali svoje mnenje kot mnenja drugih; da smo dan organizirali tako, kot je za nas same najbolje; da nismo bili dovolj pozorni na to, kaj potrebujejo drugi …

Ponosnež je pozoren samo na svoje dosežke, na svoje mnenje in lastno nagrado. Biti ponižen pa pomeni vse to postaviti na drugo mesto. Vse to so izrazi napuha, čeprav še zdaleč nismo našteli vseh. Kako torej stopiti stopnico višje na področju ponižnosti? Kako ujeti ošabnost v past?


HAPPY, FAMILY, HOME

Preberite še:
V odnosih je pomembna tudi kvantiteta, ne le kvaliteta

Iskrenost in poslušnost

Obstajata dve kreposti, ki nam lahko pomagata biti ponižni, če ju prakticiramo. To sta iskrenost in poslušnost.

Vsakič, ko smo ponižni, postavimo svoj ego na njegovo mesto. To pomeni, da morda kdaj ne bomo izpadli v najboljši luči. Pomeni, da smo pripravljeni priznati svoje napake pred drugimi ter da se zavedamo svojih omejitev. Pomeni tudi, da ne potrebujemo detektorja laži, da bi ugotovili, kaj mislimo o čem, ter da priznamo, ko smo se zmotili. S tem smo že naredili prvi korak k spravi s seboj in z drugimi.

Ko se skušamo spraviti in opravičiti, to utrdi prijateljske vezi, ljubezen v paru ali zakonu. Iskrenost pomeni, da povemo celoto, ne le polovico resnice. To velja tako za hojo v paru, kot za prijateljstvo, zakon, poklicno življenje in odnos z Bogom.


hands together sunlight

Preberite še:
3 ključi za to, da bodo medsebojni odnosi dobro delovali

Iskrenost nas poživi in nam prinese notranji mir

Biti iskren je tako, kot bi v hišo, ki je bila že dolgo časa zaprta, vstopili z lučjo v roki in odkrili veliko pajčevin, prah in smeti, ki so se nabrale po kotih, ki je nismo želeli videti.

Iskrenost nas dela prosojne in tako nas drugi lahko spoznajo takšne, kakršni smo v resnici. Tako smo lažje ponižni, saj si ne nalagamo nepotrebne teže s stvarmi, ki jih ne povemo fantu, staršem ali sodelavcem. Dovolite svojim sodelavcem spoznati, kakšni ste v resnici. To bo okrepilo vaš odnos.


PRZYJACIÓŁKI

Preberite še:
Nasveti za globok pogovor s prijateljem

Če smo s prijatelji iskreni, če jim pokažemo, kako se počutimo, in jim damo priložnost, da nas spoznajo, bomo bolj resnični prijatelji. Včasih nas to, da ne povemo stvari, ki nas delajo ranljive, tudi drži v površinskih odnosih. Nasprotno pa nas iskrenost pripelje v globino pravega prijateljstva.

Poslušnost nas dela ponižne. Ponižnost nas dela velike.

V poslušnosti se na neki način podredimo drugi osebi. Ko odrastemo, poslušnost vključuje tudi pripravljenost storiti to, kar mi drugi naroča, ter hkrati prevzeti odgovornost za posledice. Ko smo poslušni, priznavamo avtoriteto osebe nad seboj in to nas dela ponižne.


FRIENDS DRINKING COFFEE

Preberite še:
5 nasvetov za dober prijateljski pogovor

Biti poslušen včasih pomeni, da pustimo svojo smer in sledimo poti, ki jo pokaže drugi. Pomeni zaupati. Vključuje vnovično delanje načrtov, dati prednost drugim, opustiti svoje načrte in se obrniti k drugemu cilju … Ko tako živimo, postajamo ponižni.

Ko vam je težko biti ponižni in ne veste, kje bi začeli, vadite iskrenost in poslušnost. Če ju boste krepili, tudi pri majhnih ciljih, bosta kot dve kolesi, ki vam bosta pomagali napredovati.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Katja Tušek. 


KOMINEK

Preberite še:
Zakonsko ognjišče – kako v zvezi ohraniti iskrico?


POPES

Preberite še:
Dva papeža: film, ki si ga morate ogledati




Preberite še:
Vsi imamo pravzaprav podobno količino težav. Le da eni tarnajo, drugi pa …

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.