Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 13. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Ženske po ločitvi: moje življenje je dar

ROZWÓD

Kaspars Grinvalds | Shutterstock

Katarzyna Matusz-Braniecka - objavljeno 06/01/20

Ali se je mogoče odpovedati največjim življenjskim sanjam in še vedno biti srečen? Mogoče je!

To je bila moja molitev, ko sem se razšla z možem: “O, da me vendar blagosloviš in povečaš moje ozemlje; naj bo tvoja roka z menoj, da me obvaruješ pred nesrečo, da me ne zadene bolečina!” (1 Kroniška 4,10)

To je bila najtežja izkušnja mojega življenja in če ne bi imela Boga, pomoči modrih ljudi, družine, prijateljev, ne vem, ali bi bila sposobna nadaljevati z življenjem.


FAMILY

Preberite še:
Trije načini, kako lahko poročeni starši pomagajo samohranilcem

Vsaka izmed nas, ki je prestala travmatično izkušnjo, pozna okus strahu, tesnobe, negotove prihodnosti, sramu ter psihične in fizične bolečine, ki sta s tem povezani. Neskončni potoki solza in izguba največjih življenjskih sanj – biti žena in mati. Neprestana vprašanja, ali sem naredila popolnoma vse, kar je bilo mogoče.

Dotaknila sem se samega dna

Nisem imela moči. Tedaj sem od svojega terapevta slišala besede: “Tu sem zate.” Ponudil mi je podporo. Vedela sem, da ga lahko kadarkoli pokličem. Počutila sem se sprejeto s svojo bolečino, nemočjo, jokom, slabo voljo, jezo, z vso prtljago, ki jo je bilo treba urediti. Z njegovo pomočjo sem storila nadaljnje korake v svojem življenju.

Zastavljala sem si cilje. Pomagala sem si s simboli novega obdobja. Na začetku sem si kupila smaragdni prstan, ki naj bi simboliziral upanje, da bo vse v redu. Potem sem si kupila prstan z modrim kamnom, ki je predstavljal vero in čistost namena. Na koncu pa sem si kupila prstan z rdečim kamnom, ki me je opominjal, da ljubim in da sem ljubljena.
Preberite še:
Od poroke prek varanja in hladnosti do trdnega zakona

“Moje možnosti za uspeh so z vsakim poskusom večje”

Tako se glasi odlomek iz filma Čudoviti um. Se spomnite prizora, v katerem profesor vidi izmišljene postave in jih najprej dojema kot resnične, se z njimi pogovarja, potem pa se uči, kako jih ignorirati? Seveda je on trpel za shizofrenijo, jaz ne. On je poznal to, česar ni. Jaz pa sem se vračala k temu, kar je bilo.

Najprej sem večkrat premlevala besede, ki sem jih sama izrekla ali slišala. Spominjala sem se bolečine, ki jih je spremljala. Potem, sčasoma, sem se naučila, da bodo ti spomini ostali, ker so del moje zgodbe, a jim ni potrebno posvečati nobene pozornosti. To sem vadila. To deluje. Mineva že drugo leto od najinega razhoda in čas (o tem sem prepričana) celi rane.


ROZWÓD

Preberite še:
Kako se spopasti z ločitvijo

Podpirajte človeka, ki se sooča z izgubo

V ogromno oporo so mi bili prijatelji in družina. Njihovi klici in obiski so mi vlivali moč, da sem prebrodila najhujše čase. Mislim, da imajo v takem primeru najboljšo intuicijo otroci. Moja mala nečakinja je, ko sem ležala na kavču in jokala, vzela barvice in papir, sedla za mizo in začela risati. Nič ni bilo treba reči. Preprosto bila je. Njena prisotnost me je ganila in mi dala motivacijo, da sem se začela boriti zase.

Kaj sem se naučila?

Naučila sem se, da dobro zaznavam. Vem, kje so moje meje in kakšne so posledice, če jih prekoračim. Zato jih skušam upoštevati. Ne pograbim vsake, celo najbolj vabljive priložnosti, ker vem, da nimam moči za vse. Sprejemam, da potrebujem mir in očiščenje.


COUPLE

Preberite še:
Izognite se ločitvi tako, da prekinete ta vedenja …

Cenim svoje prijatelje in znance, ki mi stojijo ob strani, čeprav vedo, da nimam več toliko energije, kot sem jo imela nekoč. Moje življenje se je spremenilo, jaz sem se spremenila. Čutim svojo moč. Črpam jo iz vsakodnevne svete maše, skrbi za to, na kaj mislim, kako preživljam čas, s kom se srečujem, kaj jem.

Letos sem bila na romanju v Fatimi. Ko sem bila tam, sem se spraševala, kakšne sadove mi bo to prineslo. O tem, da bodo, nisem dvomila. In zadnjega dne sem se spomnila besed: moje življenje je dar. In vem, čeprav mi to sprva ni bilo jasno, da bom iz te situacije izšla kot zmagovalka. Zahvaljujoč Bogu in ljudem mi bo uspelo.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevod in priredba: Jezikovno Mesto. 


KOMINEK

Preberite še:
Zakonsko ognjišče – kako v zvezi ohraniti iskrico?


POPES

Preberite še:
Dva papeža: film, ki si ga morate ogledati
Preberite še:
Vsi imamo pravzaprav podobno količino težav. Le da eni tarnajo, drugi pa …

Tags:
ločitevzakon
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.