Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 15. junija |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Ozrite se v preteklo leto, da bo vaša prihodnost bolj jasna

WOMAN CHURCH

Vadim Ratnikov I Shutterstock

Philip Kosloski - objavljeno 07/01/20

Če želimo duhovno napredovati, je zelo koristno, da se ozremo v preteklost in premislimo, kaj je bilo v našem življenju doslej učinkovito in kaj ne

Novo leto nas pogosto navda z novim upanjem, ko si rečemo: “Naslednje leto bo boljše!” Zadnjih 12 mesecev morda ni minilo povsem v skladu z našimi pričakovanji in naši prvotni novoletni sklepi so morda zdržali le do sredine meseca januarja. Ne glede na okoliščine se veselimo prihodnosti in ohranimo žarek upanja, da se bodo naše trenutne razmere izboljšale.


WOMAN RELAXING

Preberite še:
Duhovna vaja, ki spodbuja pozitivnejši pogled na življenje

Medtem ko z veselim pričakovanjem, kaj vse se lahko zgodi v novem letu, trenutno morda ohranjamo dobro voljo, pa bo naši duši veliko bolj koristila globoka duhovna vaja, ki vsebuje pregled celotnega preteklega leta in od nas pričakuje hvaležnost za številne blagoslove (in preizkušnje), ki nam jih je namenil Bog.

Ta postopek človeku pomaga razumeti, kje trenutno je in kam ga morda vodi Božje delovanje. Z drugimi besedami, šele ob pogledu v preteklost lahko mirno zakorakamo v prihodnost.


MAN,SPIRITUAL,READING

Preberite še:
Ste vedeli, da lahko ignacijanske duhovne vaje spremenijo vaše možgane?

Eden izmed načinov premišljevanja o preteklem letu je letni eksamen. Ta vaja je preprosto podaljšek dnevnega eksamna, ki je osrednji del ignacijanske duhovnosti. Dnevni eksamen je vaja, pri kateri se dvakrat v dnevu ustavimo (opoldne in ob koncu dneva) ter preverimo Božjo dejavnost in prepoznamo kakršnekoli napake, ki smo jih v dnevu zagrešili.

Takšen pa bi bil lahko letni eksamen na podlagi Duhovnih vaj sv. Ignacija:

  • 1. korak

Potem, ko se popolnoma predamo v Božje roke, se Bogu najprej zahvalimo za vse blagoslove, ki smo jih bili deležni v preteklem letu. Pozorno se sprehodimo skozi vsak mesec in premišljujmo o blagoslovih, ki smo jih prejeli.


CO Z EMOCJAMI

Preberite še:
“Psiholog” sveti Ignacij Lojolski svetuje, kako ravnati s čustvi

  • 2. korak

Molimo za milost, da bi zmogli razumeti Božjo previdnost.

  • 3. korak

Nato pozorno preglejmo vsak mesec posebej in zabeležimo kakršnekoli občutke ali spremembe, ki se med opravljanjem te vaje zgodijo v našem srcu. Ne glede na to, kaj občutimo (dobre ali slabe občutke), prosimo Boga, naj nam pomaga razumeti, zakaj so se določene stvari morale zgoditi.

  • 4. korak

Četrti korak je prošnja po odpuščanju za vse morebitne napake, ki smo jih zagrešili, ob tem pa moramo v celoti zaupati Božji milosti.


GRASS IN THE BREEZE

Preberite še:
Tako zveni Božji glas, trdi sv. Ignacij Lojolski

  • 5. korak

Nazadnje poglejmo v prihodnost, v leto, ki je pred nami, in premislimo, kako lahko še bolje sodelujemo z ljubečim načrtom, ki ga je Bog pripravil za naše življenje.

Če želimo v novem letu duhovno napredovati, preteklosti ne smemo pozabiti, temveč se moramo iz nje česa naučiti in sprejeti vse, kar se je zgodilo, v luči Božje previdnosti. Na ta način bomo lažje napredovali in sodelovali z Bogom, saj bomo ugotovili, da je On tisti, ki ima vse pod nadzorom. In nazadnje, če si želimo zapomniti eno samo stvar, pomislimo na besede, ki jih je Bog izgovoril preroku Jeremiji:

“Vem za načrte, ki jih imam z vami, govori Gospod: načrte blaginje in ne nesreče, da vam dam prihodnost in upanje. Klicali me boste in prihajali molit k meni in vas bom uslišal. Iskali me boste in me boste našli. Ko me boste iskali z vsem srcem, se vam bom dal najti, govori Gospod.” (Jer 29, 11-14)

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja AleteiePrevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.
Preberite še:
Skrivnostna redovnica, ki je pisala glasbo v baroku


LOVING COUPLE

Preberite še:
Pretresljive besede vdove: Če bi vedela, da te danes zadnjič gledam …


Saint Catherine's Monastery

Preberite še:
Je skrivnostni krščanski rokopis, ki so ga našli na Sinaju, povezan s Slovenci?

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.