Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 26. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Je samskost čas za smiljenje samemu sebi ali priložnost za rast?

GIRL

Mitya Ku-(CC BY-ND 2.0)

Urška Kolenc - objavljeno 10/01/20

Če še niste našli življenjskega sopotnika, medtem ko so vsi vaši prijatelji "srečno poparčkani", se verjetno obremenjujete z mislijo, da je z vami nekaj močno narobe

Mnoge misel na samskost navdaja z grozo. Zdi se jim, da gre na ljubezenskem področju dobro vsem, razen njim. Če to obdobje traja dlje časa, posameznike obdajajo neprijetna občutja, da za nobeno osebo nasprotnega spola niso dovolj dobri.

Namesto predajanja črnim mislim obdobje samskosti izkoristite za delo na sebi in to, da boste v polnosti izkoristili življenje, ki je pred vami.


STUDENT GIRL

Preberite še:
Je samskost dokaz, da je z mano nekaj narobe?

Samskost kot obdobje

Čeprav se vam samskost zdi kot prekletstvo, nanj glejte kot na prehodno obdobje, v katerem ne boste preživeli celega življenja. Jason in Crystalina Evert, avtorja knjige Kako najti pravo ljubezen, priporočata, da nekaj časa zavestno ne iščete partnerja. Otresli se boste pritiska zmenkov, zato se boste lahko osredotočili na prijateljstva z osebami nasprotnega spola. To bo temelj za naprej, ko bo prišel vaš čas. Na življenje boste gledali s širšega zornega kota. S tem si ne boste pokvarili možnosti, da boste našli ljubezen, ampak jih boste izboljšali.


anja rajter

Preberite še:
Samska na praznik zaljubljencev? “Na silo ne bom z nekom”

MĘŻCZYZNA SAMOTNY
Lachlan Dempsey/Unsplash | CC0

Delajte na potrpežljivosti

Poleg poštenosti, sočutja in ponižnosti v tem času delajte na potrpežljivosti. Vse druge sestavine ljubezni razvijamo lažje, nepotrpežljivost pa je lahko pogosto vir slabih odločitev. Razlog se lahko skriva v strahu, da bomo zgrešili ljubezen, če se ne bomo oklenili tega, kar bo prišlo mimo. Velika verjetnost je, da boste dlje časa ostali sami, če boste dovolili, da bo strah pred osamljenostjo prevladal nad vašimi odločitvami.


ELEGANT YOUNG LADY

Preberite še:
Naveličani samskosti? Tu je seznam “ukrepov”

Kaj Bog želi za vas?

Gospod nam namenja čas samskosti, da bi mu služili. Vprašajte ga, kaj želi za vaše življenje. Poskušajte odgovoriti na naslednja vprašanja: Če me je Bog poslal na svet z razlogom, kakšen je? Kaj delam, da svet postaja boljši? Si prizadevam za to, po čemer hrepenim?

Bog vam je dal lastnosti, ki jih nima nihče drug. Vaša naloga je, da jih odkrijete in mu jih daste na voljo. Ko se zaposlimo z delom za Boga, se naučimo ozreti prek sebe in služimo tistim, ki imajo večje potrebe od nas.

Če bomo zadovoljni sami s seboj, bo naše vedenje samodejno pritegnilo druge, tudi morebitnega življenjskega sopotnika. Sreča mora biti pristna, ne pa maska, ki jo nosimo, da bi izpadli bolj privlačno.


FRIENDS

Preberite še:
4 stvari, ki jih nikoli ne smete reči samski prijateljici …

Poiščite smisel

Obdobje samskosti ne sme biti nedejavno čakanje, da boste spoznali nekoga, s katerim se boste ujeli in pozneje z njim zgradili prihodnost. Zakonca Evert pišeta, da ženska pravzaprav ni pripravljena na moškega, dokler ni zmožna srečno živeti brez njega.

Če boste vse dni posvetili le razmišljanju o življenjskem sopotniku, ki ga ni in ni, bo življenje oddrvelo mimo vas. Vaši dolgoročni cilji bodo zdrsnili v ozadje in sčasoma morda popolnoma izginili. Namesto tega odkrijte, kaj vas veseli, kakšni so vaši načrti, česa si resnično želite.


WOMAN LOOKING OUT THE WINDOW

Preberite še:
Ste samski? A niste sami, Bog je z vami!

Pomembno je, da se ne umaknete v osamljenost, temveč redno zahajate v družbo. Vpišite se k dejavnostim, ki vas veselijo in spodbujajo pri tem, da aktivno delate na sebi. Skrajšajte morebiten dolg seznam knjig, ki jih imate namen prebrati, privoščite si pogovore s prijateljicami, družite se z bližnjimi … Predvsem pa zaupajte, da bo prišel čas, ko boste tudi vi lahko zaživeli svoje poslanstvo kot žena oziroma mož.


MOJCA PURGER

Preberite še:
“Ob otrocih sem izkusila, kaj pomeni, da se sebi odrečeš za dobro nekoga drugega”


ROBBIE WILLIAMS

Preberite še:
Robbie Williams: Oboževalci mi pomagajo, da se spreminjam na bolje


MUSIC

Preberite še:
Ste slabe volje ali zaskrbljeni? Prisluhnite tem pesmim!

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.