Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 22. junija |
Aleteia logo
Blogi
separateurCreated with Sketch.

Ko telefon pri maši ni nekaj slabega

POLACY O UŻYWANIU TELEFONU W KOŚCIELE

Shutterstock

Lucija Čakš - objavljeno 12/01/20

Poleti sem bila na duhovnih vajah, na katerih duhovnik s seboj ni imel misala, le knjigi z berili in prošnjami, zato si je med maševanjem pomagal kar z mobilnim telefonom, na katerem je imel vsa besedila v e-obliki

No, duhovnik, ki med mašo bere s telefona, je bil vsekakor popolnoma nova izkušnja zame. Počutila sem se kot v kakšnem znanstveno-fantastičnem filmu. Mesec pozneje pa sem bila med mašo priča mladinskemu zboru, v katerem so pevci očitno brskali po telefonih – moje ogorčenje je bilo nepopisno, dokler mi ni kapnilo, da telefone uporabljajo namesto map z notami.


CHILD, SAD, SMARTPHONE

Preberite še:
Kaj se je zgodilo, ko so v šoli prepovedali uporabo pametnih telefonov

Ali telefon sploh sodi v cerkev?

Ljudje nismo vajeni telefona v liturgičnem kontekstu. Zdi se nam, da ne sodi v cerkev – gotovo je še vedno večini ob telefonu v cerkvi prva asociacija neželeno zvonjenje, po možnosti ravno med povzdigovanjem.

A tudi v Cerkvi so nove tehnologije vse bolj del vsakdanjika. Sedaj je mogoče vse odlomke Svetega pisma tudi v slovenščini brati prek aplikacije na telefonu. V drugih jezikih, zlasti angleškem, znajo telefoni še marsikaj drugega: pomagajo moliti rožni venec, nas temeljito pripravijo na spoved ali nam celo pomagajo na potovanjih najti najbližjo cerkev s katoliško mašo.


SMARTPHONES

Preberite še:
6 ključnih veščin iz obdobja pred pametnimi telefoni, ki jih vaš otrok mora usvojiti

Problem pametnih telefonov

Gotovo telefoni in tablice ne bodo nikdar izpodrinili tiskanih knjig, ne v cerkvi ne kje drugje. Pa vendar sem na podlagi opisanih preteklih doživljajev prepričana, da bodo sčasoma kot občasni pripomoček pri maši ali molitvi postali nekaj običajnega.

Problem telefonov je, da ko nekdo drsa po njem, v resnici ne veš, kaj dela. Pametni telefon lahko vodi do mnogih najrazličnejših vsebin, veliko izmed njih slabih. Toda zakaj bi vedno, ko koga vidimo s telefonom, predpostavljali najslabšo možnost?

Morda bo sčasoma vsakomur, ki bo videl dva mlada bogoslovca, kako s prsti drsata vsak po svojem telefonu, jasno, da molita brevir, namesto, da bi pomislil, kako sta odtujena. Marsikaj je pravzaprav v naših rokah. In glavah. Tako kot bomo sami najpogosteje uporabljali telefon, takšno rabo bomo najprej predpostavljali tudi za druge.

Prispevek je bil najprej objavljen v Naši družini, prilogi tednika Družina.
Preberite še:
“Karte in zvezde za 2020 slabo kažejo … Kaj bo z nami?”


GIRL

Preberite še:
Je samskost čas za smiljenje samemu sebi ali priložnost za rast?


PIĘKNA KOBIETA

Preberite še:
Očarljiva si! Se sploh zavedaš tega?

Tags:
sveta maša
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.