Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. aprila |
Aleteia logo
Zanimivosti
separateurCreated with Sketch.

Namesto budilke na radiu poslušajte Duhovno misel

PRZEBUDZENIE

Kinga Cichewicz/Unsplash | CC0

Andreja Hergula - objavljeno 12/01/20

Ste med tistimi, ki med tednom vstajate s petelini, tam nekje ob 5.50? Imamo predlog: med jutranjo kavico lahko prižgete Radio Prvi in prisluhnete Duhovni misli

Rubrika Duhovna misel od svojih začetkov (to je že od leta 1990) pa do danes podaja pozitivna sporočila prek spodbudnih besed ali kritičnih razmislekov, opozarja na pomembne praznike, godove in obletnice. Razmisleki skozi področja etike, morale, duhovnosti in drugih področij, npr. kulture, etnologije, antropologije, skušajo upoštevati človeka v njegovi celovitosti.


SVETOPISEMSKA DRUZBA

Preberite še:
Najbolj razširjena svetopisemska aplikacija na svetu zdaj na voljo tudi v slovenščini

Pri rubriki sodeluje cela paleta avtorjev. Po besedah nekdanjega urednika rubrike Petra Franka je od leta 2015 do danes svoje razmišljanje v eter podalo že več kot 130 različnih strokovnjakov, med njimi okrog 20 do 30 odstotkov katoliških sodelavcev (duhovnikov, redovnikov, redovnic, laikov).

Oddaja, ki nagovarja verne in neverne

Polovica prispevkov Duhovne misli nagovarja verne ljudi, predvsem kristjane, preostali prispevki pa bodo zanimivi za vse poslušalce, tudi ateiste ali pripadnike drugih verstev. Če vam termin oddaje ne ustreza, si lahko na njihovi spletni strani kadarkoli zavrtite avdio posnetke, na voljo pa so tudi zapisana besedila.


HEADPHONES

Preberite še:
Doma ali na poti. Čas vam lahko krajšajo tudi katoliški podkasti

Eden izmed ustvarjalcev Duhovne misli je tudi zaporniški duhovnik Robert Friškovec. Takole pravi: “Z duhovno mislijo želim nagovarjati potrebe, ki jih ima človek danes. Zato je smiselno, da predhodno slišim, kaj mi ljudje sporočajo s svojim življenjem, kakšne so njihove potrebe, doživljanja. Veliko je stisk, utrujenosti od tempa življenja, vprašanj o smiselnosti, praznini odnosov …

Za osnovo običajno vzamem neko zgodbo, pripoved ali basen in ob njej razvijem svoj del, ki poslušalke in poslušalce vabi v razmislek. Zavedam se, da ne bom jaz tisti, ki bo delal življenjske korake namesto kateregakoli posameznika, zato ne želim nizati rešitev, ampak pripeljati do točke premisleka, ko si posameznik lahko reče ‘Saj res, kaj pa jaz?'”

Bi bilo redno poslušanje duhovne misli morda lahko ideja za novo tradicijo v letu 2020?

Prispevek je bil najprej objavljen v Naši družini, prilogi tednika Družina.
Preberite še:
“Karte in zvezde za 2020 slabo kažejo … Kaj bo z nami?”


GIRL

Preberite še:
Je samskost čas za smiljenje samemu sebi ali priložnost za rast?


PIĘKNA KOBIETA

Preberite še:
Očarljiva si! Se sploh zavedaš tega?

Tags:
mediji
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.