Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. aprila |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Kupila je knjigo in v njej našla skrivnostno sporočilo … To je bil začetek vala dobrote!

girl sitting and reading book

By Dimedrol68 | Shutterstock

Anna Gębalska-Berekets - objavljeno 21/01/20

Ashley Jost je v knjigi po naključju našla majhno rožnato kartico in denar. Anonimno darilo je tako njo kot druge navdihnilo k pomoči in dobrim dejanjem, usmerjenim k sočloveku

Ashley Jost je nakupovala v veleblagovnici v mestu Columbia v Združenih državah Amerike. Takrat se je spomnila, da je skupaj s svojimi prijatelji sprejela bralni izziv, s katerim se je zavezala, da bo naslednjih 75 dni vsak dan prebrala vsaj 10 strani poljubno izbrane knjige. S tem namenom si je kupila novo knjigo. Odločila se je za delo Rachel Hollis: Girl, Stop Apologizing (Punca, zbrihtaj se). Ko se je vrnila domov, se je Ashley udobno namestila v fotelju in se namenila prepustiti branju. Naenkrat je njen pes začel lajati.


WOMAN, BOOK, PARK

Preberite še:
5 razlogov, zakaj bi morali začeti brati duhovno literaturo

Ashley je odložila knjigo in odšla k psu, da bi ga pomirila. Ko se je vrnila v sobo, je opazila, da na tleh leži denar. Pomislila je, da so bankovci najbrž padli iz knjige. Pregledala jo je še enkrat in poleg tega našla še rožnat kartonček, skrit med poglavji. Ko ga je prebrala, se je izkazalo, da je avtorica tega darila skrivnostno dekle po imenu Lisa.

Ganljivo sporočilo

Besede na papirju se dotaknejo srca:

Za osebo, ki bo kupila to knjigo – imam zares težek dan. Zato sem pomislila, da lahko komu drugemu polepšam dan s pomočjo malega presenečenja. Kupi si kavo, krof ali smešno masko. Poskrbi danes zase in ne pozabi, da so okoli tebe ljudje, ki te ljubijo. Si čudovita in močna oseba. Lep pozdrav, Lisa.”

Sporočilo je 27-letno Ashley ganilo: “Mislila sem, da potrebuješ koga zares posebnega, da bi pozornost in energijo prenesel na koga drugega, ko imamo slab dan, ampak kljub temu si želim komu drugemu polepšati dan,” je povedala na intervjuju za BBC.

Dekle je hotelo svojo zgodbo deliti z drugimi.
Preberite še:
Katoliški glasbenik, ki je olajšal branje slepim

Val dobrote

Zato je sliko Lisinega darila objavila na socialnih omrežjih. Na odziv pa ni bilo treba dolgo čakati. Usul se je val komentarjev. To je bil začetek dobrih dejanj in deljenja dobrote. Ashley je bila deležna ogromnega odziva ljudi, ki so jih pisali o svojih dobrih dejanjih in prijaznosti svojih znancev do neznanih oseb. Ashley je s tem želela tudi nekaj storiti.

Vsak dan v tednu je namenila pet dolarjev za pomoč povsem naključni osebi. Kupovala je kavo ali kaj za pod zob.


HANDSHAKE

Preberite še:
Zakaj je dobro biti vljuden

Tudi znanci so ji sledili. Njen oče ji je povedal, da je v trgovini plačal izdelke osebe, ki je stala za njim v vrsti. Ni si mogla privoščiti vseh stvari, ki jih je hotela kupiti. Ashley je, podobno kot Lisa, v naključno knjigo v lokalni univerzitetni knjižnici vstavila denar in rožnat kartonček. Odločila se je prenesti dejanje dobrote in prijaznosti na naslednjega človeka, ki bo čez čas segel po tej knjigi. Zapis na papirju je končala s podobnimi besedami kot skrivnostno dekle: “Ne pozabi, da si ljubljen, da si čudovit in močan.”

Identiteta Lise še vedno ostaja neznana, ampak Ashley Jost je prepričana, da je njeno dejanje dobrote ganilo veliko ljudi, njeno sporočilo na neopazni rožnati kartici pa je še vedno aktualno, kot sta aktualni in brezčasni tudi prijaznost in dobrota, ki sta usmerjeni k sočloveku.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevod in priredba: Jezikovno Mesto.


web 3 ana lukner roljic

Preberite še:
“Če nekoga nimaš brezpogojno rad, tega ne zdržiš”


WOMAN, BOOK, PARK

Preberite še:
5 razlogov, zakaj bi morali začeti brati duhovno literaturo


HAPPY TODDLER

Preberite še:
“Ostala sem sama z otrokom. Kako naj ga prav vzgajam?”

Tags:
dobrodelnost
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.