Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 15. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kako vzdržujemo čistočo v kuhinji?

COOKING

Lenetstan - Shutterstock

Mojca Koman - objavljeno 25/01/20

Koristni nasveti za lepo kuhinjo in zdravo hrano

Ne gre le za olupke čebule in prazne pločevinke fižola, ki jih moramo prej ali slej odnesti v smetnjak. Vsakodnevni spopad s kuhinjsko umazanijo zajema tudi čiščenje delovne površine, korita, štedilnika in jedilne mize. Končni rezultat čiščenja ne sme biti sterilna čistoča, to je povsem nerealno in ni potrebno.


CHILD WITH DIRTY HANDS

Preberite še:
Zakaj je otrokom dobro pustiti, da se igrajo in umažejo z zemljo?

Povsem razumljivo je, da kdaj zaradi utrujenosti pospravimo le najnujnejše. Cilj vsakodnevnega čiščenje naj bo predvsem zdrav in bolj varen vsakdan ter prijetna kuhinja, ki naj bo vir čudovitih doživetij.

Preberite si nekaj nasvetov, kako to doseči.

Vsako živilo naj ima svoje mesto

Ko z vrečkami otovorjeni vstopimo v domačo kuhinjo, je ključno, da nakupljena živila čim prej pospravimo na ustrezno mesto. Koristno je, če je pred tem naš skladiščni prostor očiščen in pospravljen. Vsaj enkrat na letni čas moramo temeljito pregledati zaloge, premaknemo vsako vrečko v omarici z živili ali v zamrzovalniku, preverimo stanje živila in rok trajanja.

Pri tem počistimo stene omaric, police pa očistimo z vlažno krpo – za še večjo čistočo na krpo kanemo nekaj kapljic kisa, ki učinkovito razkužuje na naraven način.


Big family - Kids - Mother

Preberite še:
Skrivnosti dobro organiziranih mam velikih družin

Živila, ki jih moramo porabiti prej, postavimo bližje, da so na dosegu roke, medtem ko živila z daljšim rokom trajanja pospravimo globlje v omarico. Živila naj bodo na vedno istih mestih – tako jih vsakdo najde, ko je potreba.

Red v hladilniku

Hladilnik moramo vsaj enkrat na letni čas temeljito počistiti in pomiti. To pomeni, da iz hladilnika vzamemo vso hrano in ga nato pomijemo z blagim detergentom. Odtalimo zamrzovalni del in očistimo tesnilo na vratih.

V hladilniku shranjujemo vsa živila zaprta v posodicah ali v ustrezni embalaži. Tako bolje izkoristimo dani prostor, živila pa se ohranijo veliko dlje. Če pa se nam kaj polije, to takoj počistimo.


FAMILY PIC-NIC

Preberite še:
Na kaj moramo biti pozorni, ko organiziramo piknik

RELATIONSHIP
Shutterstock

Ko pomijemo posodo, počistimo še kuhinjsko korito

Ni zgolj lepo, je tudi zdravju koristno, da kuhinjski pult in štedilnik pomijemo vsaj zvečer. Enako naredimo še s koritom, pomijemo tudi pod odcejalnikom in okoli pipe. V koritu si namreč umijemo roke po stiku s svežo ribo, v njem tudi oplaknemo liste solate in umijemo jabolko, preden ugriznemo vanj. Ali ni povsem razumljivo, da ga vsaj enkrat na dan temeljito pomijemo?

Odtok bo lep in dišeč, če vanj ne mečemo nesnage. Mrežica nad njim naj ujame večje delce, skrbni pa v odtok enkrat na teden vlijemo malo kisa ter po nekaj minutah vse oplaknemo z vročo vodo.


FAMILY ORGANIZING HOME

Preberite še:
Triki za bolj organiziran dom

Redno si umivajmo roke, saj so vir okužb

Od svoje najljubše gostilne pričakujemo, da so kuharji čisti in skrbijo, da je pripravljena hrana varna za uživanje. Kako to, da smo do sebe popustljivejši in “pozabimo”, da si moramo med kuhanjem (ne le pred kuho!) kdaj pa kdaj umiti roke?

Roke si moramo umiti vedno po vsakem stiku s svežim hitro pokvarljivim živilom, kot je sveže meso, sveže ribe in jajca, ter pred vsako pripravo jedi brez kuhanja (npr. solata). V ta namen imamo milnik s tekočim milom v bližini kuhinjskega korita, da nam je ves čas na voljo, v bližini pa čisto krpo, v katero si obrišemo roke.


WOMAN,DAYDREAMING

Preberite še:
Ste pod stresom? Poskusite susegad

Križanje čistih in nečistih poti se v domači kuhinji najhitreje zamaje pri kuhinjski deski. Kadar režemo zelenjavo in meso za enolončnico, meso vedno narežemo nazadnje ali ločeno na svoji deski, potem desko in nož odložimo v pomivalno korito ali še bolje takoj v pomivalni stroj, da ne pride do morebitnega stika s svežimi živili, ki jih ne bomo toplotno obdelali, ali s čisto posodo, priborom, obrazom. Potem si umijemo roke in varno kuhamo dalje imeniten in zdrav obrok za svojo družino.

Prispevek je bil najprej objavljen v Naši družini, prilogi tednika Družina.


emojis

Preberite še:
Trije koraki za odtajanje čustev


KARA DLA DZIECKA

Preberite še:
Kako grajati otroka, ne da bi ga s tem ranili?


MASSAGE

Preberite še:
3 razlogi, zakaj si je dobro privoščiti masažo. In to brez slabe vesti

Tags:
domdružinazdravje
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.