Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 23. julija |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

9 svetnikov, s katerimi boste (še bolj) vzljubili šport

saints.jpg

Public Domain

Meg Hunter-Kilmer - objavljeno 30/01/20

Športniki vseh starosti lahko navdih najdete tudi v teh svetnicah in svetnikih

Stoletja so katoliški športniki molili k svojemu zavetniku svetemu Sebastijanu, rimskemu vojaku, ki je podlegel puščicam, a so ga pozdravili, nadaljeval pa je kot pridigar in na koncu umrl mučeniške smrti.

Zaradi svojega statusa trmastega dvakrat mučenega svetnika bi bil pravi zavetnik jutranjih vadb in ultramaratoncev, čeprav ni nikakršnega dokaza, da se je sveti Sebastijan kdaj zares športno udejstvoval. Imamo pa katoličani še številne druge svetnike.


FAMILY

Preberite še:
9 ključnih svetnikov za izpolnjujoče leto 2020

Blažena Chiara Badano je bila smučarka in plavalka, predvsem pa tenisačica. Rada je prepevala in plesala, znana pa je bila po svojem širokem nasmehu, ki ga je ohranila tudi v času, ko so ji odkrili kostnega raka. Zaradi bolezni je morala prekiniti svojo teniško kariero in se odpovedati plesu ter se do konca svojega prekratkega življenja v bolnišnici boriti z zahrbtno boleznijo, med katero je k Jezusu molila, če si tega želi on, si tega želi tudi sama.

Blaženi Benedikt Daswa je bil južnoafriški učitelj, ravnatelj, mož, oče osmih otrok in nogometaš, ki se je spreobrnil v krščanstvo. Bil je tudi zagrizen zagovornik športa – prepričan je bil, da je šport dobra preventiva za mlade, da ne zabredejo v težave. Prav tako je svoje kolege učil, kako trenirati nogomet, odbojko in hokej.

Ko so soigralci iz njegove ekipe želeli z vražami premagati nasprotnike, se jim je Benedikt ostro uprl. Ustanovil je novo moštvo in bil njihov glavni trener. Zaradi nasprotovanja črni magiji so ga mučili do smrti.


COFFEE

Preberite še:
Je zmanjkalo kave? Priporočite se temu svetniku!

Častitljiva Teresita Quevedo je nosila kapetanski trak srednješolske košarkarske ekipe in bila odlična teniška igralka, ki pa kljub neizmerni nadarjenosti ni nikdar osvojila turnirja. V zrelejših letih je bila ena od favoritinj za zmago. Ker jo je skrbelo, da bi z zmago postala domišljava, je Marijo prosila, naj se zgodi Kristusova volja. Poraz je sprejela s takšnim veseljem, da je bila njena mama prepričana, da je hčer zmagala.

Papež Janez Pavel II. je večkrat govoril o tem, kako lahko šport spodbudi razvoj mladih duš, in dodal, da “šport pomaga ljubiti življenje, uči nas žrtvovanja, spoštovanja in odgovornosti ter popolnoma izoblikuje slehernega človeka”. Seveda njegove misli ne temeljijo zgolj na teoriji, saj je bil Janez Pavel II. navdušen smučar in papež, ki je ljubil naravo, pohodništvo in ribolov.

Telesna aktivnost mu je bila tako pomembna, da je v svoji poletni rezidenci dal zgraditi bazen. Ko so nekateri kardinali podvomili v tovrsten strošek, se je pošalil, da je bazen mnogo cenejši od še enega konklava.


ARTHUR ASHE

Preberite še:
Slavni preizkušani tenisač, ki ni spraševal Boga: “Zakaj jaz?”

PIER GIORGIO FRASSATI
Pier Giorgio Frassati | Facebook

Blaženi Pier Giorgio Frassati je ljubil alpinizem (na slikah večkrat visi z nevarnih sten), jahanje in smučanje. Pomagal je revnim, obiskoval gledališke predstave in se odtihotapil od doma, da bi se udeležil svete maše. Umrl je za posledicami otroške paralize, ki se je je nalezel od tistih, ki jim je rad pomagal.

Sveta Terezija Jezusova Andska je bila mlada Čilenka, ki je rada plavala in jahala na konju. Terezija je bila tenisačica in je igrala kroket, uživala je v petju in igranju kitare, prav tako pa je bila nadarjena plesalka. Čeprav je bila znana po vzkipljivosti in svojeglavosti, se je odzvala na klic in postala redovnica, v roku enega leta pa umrla za posledicami tifusa.


CHIARA BADANO

Preberite še:
Mladenka, ki je kljub popravnim izpitom v šoli postala blažena

Sveti Filip Evans je bil valižanski jezuit, ki se je po posvetitvi v Belgiji vrnil v rodni Wales, kjer je deloval kot tajni duhovnik. Zaradi tega so ga tudi zaprli, čas v zaporu pa si je krajšal z igranjem harfe in tenisa.

Ko mu je paznik med partijo tenisa sporočil, da bo usmrčen naslednji dan, nato pa ga pospremil nazaj v celico, mu je Filip Evans odvrnil: “Čemu takšna naglica? Naj vsaj zaključim partijo.” Paznik mu je ugodil, a se je naslednji dan svetnik vseeno srečal s smrtjo.


LUKE THE EVANGELIST

Preberite še:
Kratek vodnik o tem, kako prepoznati slavne svetnike po njihovih atributih

Čeprav ne vemo, ali je bil sveti Jean de Brebeuf športnik, je znan po tem, da je dal ime igri lacrosse, ekipnemu športu, pri katerem si igralci dveh ekip s palicami podajajo žogo in skušajo zadeti nasprotnikov gol. Lahko si kar predstavljamo, kako je ta močan duhovnik sodeloval v igri, da bi se med evangelizacijo zbližal s kanadskimi Huroni. Klicali so ga Echon (Močni), svojo telesno moč pa je izkazal s prenašanjem tovora in veslanjem v njihovih značilnih kanujih. Pogumnemu in trdoživemu svetniku so se čudili celo Irokezi, ki so svetega Jeana de Brebeufa mučili do smrti in mu tudi pojedli srce, da bi se naužili njegove moči.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedel in priredil Rok Furlan.


SICK LITTLE GIRL

Preberite še:
Moj otrok je zbolel … Ali vseeno sme ven?


THE TWO POPES

Preberite še:
Škof Barron kritično o filmu Dva papeža


EINES

Preberite še:
Nekoč odvisnik od alkohola in mamil, danes pa Alex pomaga drugim

Tags:
športsvetniki
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.