Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 14. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Se primerjate z drugimi? To vam zastruplja življenje

IMPATIENT

Shutterstock

Tina Martinec Selan - objavljeno 30/01/20

Je trava pri sosedu res vedno bolj zelena kot doma?

Vsi ljudje smo vsaj občasno nagnjeni k temu, da se primerjamo z drugimi. Primerjanje je včasih lahko koristno, pogosteje pa je zelo škodljivo, saj nas zastruplja in dela nezadovoljne s svojim življenjem.


PLAYING

Preberite še:
Kdaj se je dobro primerjati z drugimi in kdaj ne?

Primerjava s pozitivnim zgledom nas lahko spodbudi

Kdaj je primerjanje z drugimi koristno? Kadar ne gre toliko za to, da bi se z nekom primerjali, temveč za to, da si ga vzamemo za zgled. Primer: močno si želimo napredovanja na strokovnem področju in smo pripravljeni za to tudi trdo delati. Poznamo osebo, ki je že dosegla nek cilj, ki ga tudi sami zasledujemo. Ta oseba nam lahko predstavlja dober zgled, da se naš cilj da doseči, da smo tudi sami zmožni tega ter da se trud, ki ga vlagamo v svoj projekt, dejansko splača.


JANEZ RUS

Preberite še:
Kako postati vladar “fovšije”?

Škodljivo primerjanje

Žal je primerjanje pogosteje škodljivo za nas, ne pa koristno. Ko se namreč ozremo okrog sebe, lahko najdemo vse polno ljudi, ki so uspešnejši, boljši, lepši, bogatejši, pametnejši, zabavnejši, vitkejši … od nas. Primerjave so možne na vseh področjih. Lahko primerjamo svoj videz z videzom drugih, lahko z njimi primerjamo svoj zakon ali odnos, lahko primerjamo njihove otroke s svojimi, primerjamo tudi njihovo uspešnost, prepoznavnost, finančni status, kje kdo živi in tako dalje.

Zelo dobro in koristno je, če znamo svoj vzorec primerjanja z drugimi prepoznati in ga tudi kritično ovrednotiti. Če se bomo zavedali škodljivosti, ki jo za naše duševno in telesno zdravje predstavlja nenehno primerjanje in vrednotenje na podlagi drugih, potem se bomo lažje osredotočili na bolj pozitiven način razmišljanja o sebi.


KRZYK

Preberite še:
4 koristni predlogi, kako svojo kritiko izraziti z občutkom

Ni vse zlato, kar je objavljeno na Instagramu ali Facebooku

Priznajmo, socialna omrežja, kot sta Facebook in Instagram, so idealno gojišče za spodbujanje slabe samopodobe, saj se ob fotografijah in izjavah drugih hitro počutimo, kot da smo slabši ali bistveno na slabšem od njih. Zavedati se moramo, da ljudje v večini primerov na socialna omrežja objavljajo le tiste posnetke in izjave, ki jih prikazujejo v najboljši luči.

To pa še ne pomeni, da tudi oni nimajo kdaj slabega dne, da jim kdaj ne gre vse narobe ali da niso tudi oni kdaj nezadovoljni s sabo. Gre pač za skrbno zrežirane objave, ki pogosto nimajo pravega stika z realnostjo. Zaradi pritiskov okolice so ljudje pripravljeni za lepo sliko na Instagramu ali Facebooku storiti marsikaj.

Denimo uporabiti filtre za polepšanje fotografije, izrezati moteče elemente s fotografije (na primer kup nepospravljenih igrač na tleh) ali seveda izpostavljati le tisto, kar je lepo, ne da bi zraven priznali, da pri njih ni vse tako popolno. Nekateri gredo celo tako daleč, da se postavijo na smučišče za žareč “smučarski selfie”, ki bo vsem vzel dih, pri čemer sploh ne znajo smučati niti jih to ne veseli.


HEART

Preberite še:
Ste nevoščljivi drugim parom, ker na FB neprestano objavljajo “zaljubljene” fotke?

Vsak človek ima svojo pot

Primerjanje z drugimi je zares nesmiselno, saj se za ozadjem neke zgodbe drugega človeka vedno skrivajo tudi stvari, ki jih ne vidimo in ne poznamo. Lahko smo prepričani, da ima vsak človek svoje notranje boje, strahove in ovire, s katerimi se sooča. Le da te ponavadi niso vidne na Instagramu ali Facebooku. Zato moramo ljudi, ki so na socialnih omrežjih vedno dobrovoljni, nasmejani, srečni, izpolnjeni in tako rekoč popolni, jemati s ščepcem rezerve. Lahko smo prepričani, da prav tako kot mi tudi oni doživljajo svoje vzpone in padce.

Trava pri sosedu je vedno bolj zelena kot doma

Ko bomo naslednjič slabe volje, ker se nam bo zdelo, da gre čisto vsem bolje od nas – da imajo manj finančnih težav, da je njihov partner bolj ljubeč in prijazen, da so njihovi otroci bolj poslušni in kooperativni, da imajo lepšo postavo, boljši avto ali večje stanovanje – se kar takoj ustavimo.

Pomislimo raje na tiste, ki so v slabši poziciji od nas ali, še bolje, poglejmo, kako smo sami napredovali v zadnjih nekaj letih ali kako nas naša pot vodi do zastavljenih ciljev. Včasih je pot sicer ovinkasta, pride tudi kakšna nepričakovana ovira, a to je naše življenje, ki ga ne more živeti nihče drug in za katerega smo prav mi najboljši.


THE TWO POPES

Preberite še:
Škof Barron kritično o filmu Dva papeža


SICK LITTLE GIRL

Preberite še:
Moj otrok je zbolel … Ali vseeno sme ven?


KOBE & VANESSA BRYANT

Preberite še:
Vanessa, velika ljubezen Kobeja Bryanta

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.