Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 15. aprila |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Kako pomembna je telesna drža med molitvijo?

PRAY

fneun|Shutterstock

S. Małgorzata Borkowska OSB - objavljeno 31/01/20

V preteklosti je v krščanstvu obstajalo obdobje, ko so se kristjani med molitvijo obračali proti vzhodu

Telesna drža med molitvijo je do neke mere pomembna, ni pa najpomembnejša. Pomembna je takrat, ko je sploh mogoča. Predvsem pa ne sme ovirati molitve.

V zgodnjem krščanstvu je obstajalo obdobje, ko so se kristjani med molitvijo obračali proti vzhodu. Šlo je za sklicevanje na Kristusa kot na vzhajajoče sonce človeštva, neke vrste izpoved Božjega mesijanskega dostojanstva. To jim je veliko pomenilo.


ILLNESS

Preberite še:
Ne želite zboleti? Priporočite se sv. Angeli Merici

S pravimi nameni

O sveti Makrini, sestri sv. Bazilija Velikega iz 4. stoletja, je zapisano, da je, ko je bila že na smrt bolna, naročila, da ji posteljo obrnejo tako, da bodo njene oči obrnjene proti vzhodu, da bo lahko molila.

Posteljo lahko premaknemo, v šestem stoletju pa je potujoči trgovec v Palestini imel večjo težavo. Trgovec je slovitega puščavnika Barsanufija, ki je imel veliko duhovno avtoriteto, vprašal, kaj naj stori, ker bi rad molil na cesti, a je vedno, ko to stori, več ur obrnjen nazaj. Kako naj torej moli? Starec mu je zelo potrpežljivo razložil rešitev in ga podučil, da človek lahko moli v vse smeri. Veliko je odvisno od okoliščin, a to nas ne sme odvrniti od molitve.


PRAY

Preberite še:
Neprenehoma molite

Obstaja pa pravilo, da telesna drža človeka oblikuje njegovo duhovno držo. Če nam ne uspe zavzeti določene drže, naj nas ne skrbi, saj za to obstaja več načinov.

In kaj naj bi naredil človek, ki je bolan obležal? Navsezadnje mu možnost molitve ni odvzeta. Puščavski očetje so dejali, da je nekdo, ki se v bolezni zahvaljuje Bogu, enak tistemu, ki se poslužuje visoke molitve.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevod in priredba: Jezikovno Mesto.


THE TWO POPES

Preberite še:
Škof Barron kritično o filmu Dva papeža


EINES

Preberite še:
Nekoč odvisnik od alkohola in mamil, danes pa Alex pomaga drugim


SICK LITTLE GIRL

Preberite še:
Moj otrok je zbolel … Ali vseeno sme ven?

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.