Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 14. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

8 načinov, kako brez pridiganja pomagati otrokom rasti v veri

MOTHERHOOD

New Africa - Shutterstock

Cecilia Pigg - objavljeno 02/02/20

Pravijo, da so dejanja močnejša od besed. Z njimi v današnjih časih naše otroke učimo, kaj pomeni biti kristjan

Ste že kdaj imeli polno glavo stvari in vrednot, ki bi jih radi posredovali svojim otrokom? Sama komaj čakam, da bo moj malček ugotovil, kaj pomeni sočutje! Ali da bo začel brati, se naučil, kako se obnašati za mizo, kako pomembno je obuti nogavice, ko je zunaj mrzlo, in še marsikaj.


Pope Audience Wednesday

Preberite še:
“Naučite otroke, da se bodo znali pokrižati”

Čeprav se lahko dnevno pogovarjava le o malenkostih, sem že opazila, kako se uči po meni, in pozabila, kako pomembno je biti dober zgled otrokom. Vsekakor se je bolje mirno odzvati na določene okoliščine in nanje ne prenesti svoje živčnosti ali zagrenjenosti. Sin namreč hitro začuti moje razpoloženje in nanj tudi ustrezno odgovarja. Zakaj ga ne bi torej po svojem zgledu učila tudi o Kristusu in o tem, kaj pomeni biti kristjan? S temi triki lahko otrokom pokažemo, kaj krščanstvo sploh je.


PRAYING

Preberite še:
5 načinov, kako v družini z majhnimi otroki dati prednost družinski molitvi

Vzemite si nekaj miru zase in za molitev

Morda boste lahko molili šele, ko bodo otroci že trdno spali, zato vaše navade mogoče sploh ne bodo opazili. Z molitvijo boste vseeno postali boljši vzgojitelj in oseba, kar bodo nedvomno cenili tudi vaši malčki.

Molite spontano, na glas in pred vašimi otroki

Ko na cesti zaslišite sireno rešilnega vozila, prosite za osebo v njem. Ko se z otroki peljete iz šole, drug drugemu povejte, za kaj ste tisti dan hvaležni in se na glas zahvalite Bogu. Otroci bodo komaj čakali, da bodo prišli na vrsto. Ko je njihov prijatelj bolan, lahko molite takole: Jezus, prosimo te, danes blagoslovi __________. Naj bo pogovor z Bogom nekaj povsem običajnega.


MUM; TIRED; TABLE

Preberite še:
Mama je vreme družine

RELIGION
Africa studio - Shutterstock

O svojih in zakončevih starših govorite le najboljše

Pritožujte in prepirajte se, ko vas otroci ne morejo slišati. Naučite jih spoštovati sorodnike, posebej stare starše.

Skupaj pojdite k sveti maši

Otrokom pokažite, da je nedelja sveta. Če so še majhni, bodo morda med mašo postali nemirni, saj jim je težko sedeti in poslušati. Ne glede na vse, pojdite skupaj k sveti maši, da čim prej postane navada. Tako jim bo lažje hoditi k maši, tudi ko odrastejo.

PEOPLE PRAYING IN CHURCH
Catholic Diocese of Saginaw | CC BY ND 2.0

Ne govorite grdo o drugih starših

Med pogovorom s prijatelji ne širite govoric o drugih starših. Hitro lahko zapademo v opravljanje, s čimer pa ne izkazujemo spoštovanja do teh oseb. Prav tako z obrekovanjem kazimo svojo poštenost. Svojo ljubezen najbolje izkazujemo takrat, ko zavestno govorimo lepo o osebi, ki nam ni najbolj pri srcu.

Bodite prisotni

Bodite prisotni v vseh situacijah. Mamicam gre večopravilnost odlično od rok, toda moramo se tudi zavedati, da včasih pretiravamo. Posvetite dovolj časa opravilom, ki so zares pomembna, in ne usmerjajte pozornosti drugam. Če morate napolniti baterije, jih dajte. Ko pa napoči čas za družino in otroke, bodite karseda prisotni.

Lepo govorite o očetu svojih otrok. Tudi če ste mati samohranilka

Otroci bodo opazili, kako govorite o njihovem očetu, sploh v pogovoru z drugimi.

V življenju lahko že z malenkostmi sledimo Bogu. Naj vaš vsakdan temelji na naukih, ki jih želite predati svojim otrokom. Takoj ko boste z otroki odprli temo vere, boste na dobri poti.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedel in priredil Rok Furlan.
Preberite še:
Ko je sam z otrokoma, se včasih okolica čudi, kako ju obvladuje


COUPLE

Preberite še:
Ali se je vaš partner pripravljen poročiti? Preverite teh 13 točk


OFFICER ZIMMERMANN

Preberite še:
Namesto da bi zahteval kazen, je policist mamici v stiski kupil otroška avtosedeža

Tags:
otrocivzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.