Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 25. maja |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Kaj nas lahko o zvestobi naučita Allie in Noah iz Sparksove Beležnice

THE NOTEBOOK

New Line Cinema

Cecilia Zinicola - objavljeno 04/02/20

Ostati skupaj v vseh obdobjih življenja in kljub vsem nasprotovanjem. Kadar je ljubezen prava, je to mogoče

Nicholas Sparks je mojster ljubezenskih romanov. Njegove zgodbe so pogosto upodobljene v filmu. Po resnični zgodbi para, ki je skupaj preživel več kot 60 let, je ustvaril Allie in Noaha, glavna lika romana Beležnica, ki s svojo zgodbo vlivata upanje v pravo ljubezen.

Začelo se je kot poletna romanca, končalo pa kot ena najbolj romantičnih ljubezenskih zgodb, kar jih je. Allie in Noah nam nudita marsikatero učno uro o trajni ljubezni.


FOLKSIXTY

Preberite še:
Modri nasveti 103-letne gospe o trajni ljubezni

USTVARILA STA SI VELIKO LEPIH SPOMINOV

Ko je po treh tednih odšla, je s seboj vzela del njega in preostanek poletja.

Noah in Allie sta veliko skupnega časa preživela ob zabavi in razvedrilu in sta ustvarila popotnico skupnih lepih spominov, ki so ju držali skupaj, ko sta bila ločena drug od drugega. S prijatelji sta hodila v kino, skupaj sta šla na sprehod, hodila sta plavat, z vrvjo sta se spuščala nad jezero in skakala vanj, veslala sta s čolnom in hodila na plažo. Delala sta preproste reči, vendar sta se ob tem zelo zabavala.


COUPLE

Preberite še:
Kako spomini vplivajo na odnos in njegovo prihodnost?

THE NOTEBOOK
New Line Cinema

SPREJELA STA SVOJE RAZLIKE

V marsičem se nista strinjala, ves čas sta se prepirala in se izzivala. Kljub vsem razlikam jima je bilo skupno to, da sta bila nora drug na drugega.

Allie je izhajala iz premožne družine strogih staršev, imela je zagotovljeno univerzitetno kariero. Prav tako je imela določene privilegije, ki jih Noah ni imel, saj je bil njegov gmotni položaj zelo negotov; živel je z očetom in se preživljal z mizarstvom.

Kljub statusnim in osebnostnim razlikam ju je družilo čustvo, ki jima je omogočilo, da sta drug drugega spoznavala brez predsodkov. Sprejela sta se takšna, kakršna sta bila, in se medsebojno podpirala. Nobeden od njiju od drugega ni hotel, da bi se obnašal na določen način, ampak da bi bil resnično to, kar je.
Preberite še:
Kako v paru sprejemati razlike?

PREPIRALA STA SE IN SE NATO SPRAVILA

Da bi ostala s tabo? Zakaj? Poglej naju! Že zdaj se kregava.

Res je, ampak to pač delava. Kregava se! Poveš mi, kadar se obnašam kot baraba, jaz pa tebi, ko si zoprna (kar je 99 odstotkov časa)!

Allie in Noah sta doživljala veliko razočaranj in napetosti, vendar ju ni bilo strah, da bi si to povedala. Nazadnje so ju vsi spori zbližali, ker sta vedela, da se imata kljub vsemu rada. Ljubezen gre vselej skozi preizkušnjo in to zahteva nelahko delo, ki pa je mogoče, kadar je ljubezen prava.


WEB 3 COUPLE-ARGUMENT

Preberite še:
Kako pravilno začeti prepir? Priročnik za ženske

THE NOTEBOOK
New Line Cinema

POSTALA STA STROKOVNJAKA DRUG ZA DRUGEGA

Ona si je želela nekaj več, nekaj drugačnega. Strast in romanco, zaupen pogovor ob svečah, ali pa nekaj tako preprostega kot to, da ne bi bila na drugem mestu.

Noah je hotel izvedeti, kaj je Allie všeč, da bi ji to poklonil. Zgradil ji je hišo, o kakršni je vedno sanjala, belo hiško z modrimi oknicami in sobo, kjer bi lahko slikala. Noah je Allie hotel ljubiti tako, da se bo počutila zares ljubljeno.


MIŁOŚĆ

Preberite še:
Kako v vsakdanjem življenju izbrati ljubezen in ne poželenja

ŽELELA STA, DA BI BIL DRUGI SREČEN

Nisem se več grenil, saj sem vedel, da je to, kar je bilo med nama, resnično. Če se enkrat v prihodnosti najine poti znova križajo, se ti bom veselo nasmehnil.

Noah je Allie ljubil dovolj, da ji je dal prostor, da se je sama odločala o tem, kar je v življenju hotela, s kom se bo poročila in našla srečo. Ni bilo sebičnosti, na prvem mestu je bilo srce drugega in ne osebne želje, zaradi česar sta počasi zorela v ljubezni.

Ljubezenske zgodbe se ne rodijo v nekem zrelem obdobju. Vedno je najprej čas srečanja, čas skupne hoje, ko se vidi, ali ta lahko vodi do življenjskega načrta, temu pa sledi zakonsko življenje z vsemi obdobji, v katerih se zakonca prilagajata različnim življenjskim situacijam.


COUPLE

Preberite še:
To naju je privedlo do molka, ki je uničil najin zakon

THE NOTEBOOK
New Line Cinema

ODLOČILA STA SE DRUG DRUGEGA LJUBITI ZA VEDNO

Ne bo lahko, v resnici bo zelo težko. Na tem bova morala delati vsak dan, vendar si to želim, ker te ljubim. Želim te vsega, ti in jaz, skupaj za vedno, vse dni življenja.

Allie se je odločila poročiti se z Noahom in si ustvariti družino. Tudi ko sta ostarela in je Allie zbolela za Alzheimerjevo boleznijo, je Noah ostal zvest vsakodnevni zavezi, da ji pove zgodbo iz njunega življenja. Obred, ki ju je zbliževal.

Ko je Allie umrla, je bil Noah ob njej, in kot bi drug brez drugega ne znala živeti, ji je Noah sledil nedolgo za tem. Do zadnjega dne ju je družila svobodna odločitev, da se bosta vsak dan in za vedno ljubila.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Jasmina Rihar.


PETER SVETINA

Preberite še:
“Kdor bere z odprtim srcem, bo razumel”


COUPLE

Preberite še:
6 nasvetov nekega zdravnika, da bi bili srečni v zakonu


web 3 etiopija

Preberite še:
Kako lahko prav vi rešite otroke pred kriminalom, prostitucijo in revščino

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.