Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 2. marca |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

To se dogaja v vaših možganih, ko se igrate z otrokom

MATKA Z SYNEM

Shutterstock

Maria José Fuenteálamo - objavljeno 04/02/20

Igrajte se, igrajte in še igrajte s svojimi otroki. To je po mnenju znanstvenikov najboljši način, kako lahko spodbudite razvoj pri malčkih in hkrati aktivacijo svojih možganov

Znanstveniki se čudijo, kako se aktivirajo možgani odraslega med igro z otrokom. Še bolj presenetljivo pa je, kaj se dogaja v otrokovih možganih. Skrivalnice, igre z žogo in avtomobilčki, risanje, pesmice, karkoli že počnete – igra je pomembna!


TABLET

Preberite še:
Elektronske igrače: da ali ne?

Vemo, da igra pomaga pri razvoju, spodbuja ustvarjalnost, krepi igro vlog, pomaga pri soočanju s svetom … Poleg vsega naštetega pa igra z očkom in mamico ali drugo odraslo osebo ustvarja prav posebno vez med tistimi, ki se skupaj igrajo. Raziskava univerze Princeton je to potrdila.

Raziskava premaknila nevroznanost en korak naprej

Znano je, da je stik “koža na kožo” od prvih trenutkov po rojstvu pomemben, kot tudi objemi in poljubi vsak dan pomagajo, da se razvijajo z več varnosti in gotovosti.

Raziskava kaže, da se možgani staršev in otrok povežejo, ko se skupaj igrajo in med tem navežejo očesni stik. To pripomore k razvoju obeh, kajti v tem usklajevanju največkrat ni odrasli tisti, ki vodi dogajanje.


ZABAWA Z RÓWIEŚNIKAMI

Preberite še:
Igra “ničemur ne služi”, a je vendar nepogrešljiva

Odkrili pa so še novo korist

Igra ustvarja edinstveno in močno vez med malčkom in odraslim, komunikacijo, ki daleč presega igro samo. Hkrati koristi obema, saj so raziskovalci ameriške univerze Princeton dokazali, da je tako v možganih odraslega kot otroka, čeprav je še dojenček, večja prisotnost kisika in se nevronske povezave tvorijo pogosteje. To pomeni, da se vaši možgani prenavljajo in pomlajujejo, medtem ko se igrate z otrokom.

To je prva raziskava o tem, kako možgani staršev sočasno delujejo z otrokovimi. Ugotovitev, da se v možganih tako odraslega kot otroka nevroni odzivajo na podoben način, je pomembno odkritje.


CHESS

Preberite še:
Lekcije, ki se jih lahko naučite pri igranju šaha

Uskladitev nevronov med starši in otroki

Ste kdaj razmišljali, da med igro otrok ukazuje vašim možganom? Na inštitutu Princeton so potrdili, da se to dogaja ter da koristi obema.

“Predhodne raziskave so nam pokazale, da se možgani odraslih uskladijo, kadar gledajo film ali poslušajo zgodbe, malo pa smo vedeli o tem, kako se uskladitev nevronov odvija v prvih letih življenja,” razlaga Elise Piazz, raziskovalka na Inštitutu za nevroznanost Princeton (PNI). S sodelavci zatrjuje, da ima sočasno delovanje nevronov pomemben vpliv na socialni razvoj in učenje jezika.


PIANO

Preberite še:
Hči ne bi več igrala flavte, ampak klavir

Otrok “ukazuje”

“Posebej nas je presenetilo odkritje, da otrokovi možgani za nekaj trenutkov vodijo možgane odraslega, za kar se predpostavlja, da otroški možgani informacije ne prejemajo le pasivno, temveč lahko vodijo odraslega k naslednji stvari, na katero se bodo osredotočili: k igrači ali besedi,” razlaga Lew-William, sopredsednik Princetonovega oddelka za raziskovanje.


ZABAWA Z RÓWIEŚNIKAMI

Preberite še:
8 razlogov, zakaj boste dvakrat premislili, preden otroku kupite drugo igračo

“Medtem ko se povezujeta, odrasli in otrok oblikujeta kroženje povratne informacije,” dodaja Piazza. “To pomeni, da možgani odraslega lahko predvidijo, kdaj se bo otrok zasmejal, in da možgani otroka vnaprej vedo, kdaj bo odrasli spregovoril. Ob tem so oboji možgani sledili očesnemu stiku in bili pozorni na isto igračo.”

Pestra paleta možnosti

Ugotovitve te raziskave odpirajo pestro paleto možnosti za nadaljnje raziskovanje. Od tega, na primer, da jih uporabimo za učenje jezika pri otrocih z avtizmom, do zgodnjega učenja tujih jezikov. Ni potrebno čakati na velike univerzitetne laboratorije. Sedaj, ko vemo, kako koristno je igranje z otroki, počnimo to pogosteje.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Katja Tušek. 


MAŁŻEŃSTWO

Preberite še:
3 miti o zakonski terapiji, ki sem jih z veseljem razbila


ALONE

Preberite še:
Na sprehod se gre kvečjemu s psom. Toda sam?!


KRZYK

Preberite še:
9 nasvetov, s katerimi boste lažje brzdali svojo jezo

Tags:
otrocivzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.