Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 17. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Igračka Barbie po novem tudi na invalidskem vozičku

BARBIE

ZAJEM ZASLONA | INSTAGRAM

Tina Martinec Selan - objavljeno 05/02/20

Ko pomislimo na igračko Barbie, se večini med nami verjetno pred očmi prikaže vitka modrooka lutka z dolgimi, gostimi svetlimi lasmi

Barbie ali barbika, kot jo običajno imenujejo slovenski otroci, je z vidika telesnih proporcev povsem nerealistična igrača, saj resnična ženska s takšnimi merami telesa, kot je barbika, ne obstaja, niti ne bi mogla obstajati. Ko so namreč mere igračke Barbie prenesli na telo odrasle ženske, so ugotovili, da taka ženska sploh ne bi mogla hoditi, saj ima pretanke gležnje in premajhna stopala.


TABLET

Preberite še:
Elektronske igrače: da ali ne?

Njen pas je tako ozek, da bi morala živeti samo s polovico jeter in le nekaj decimetri črevesja, njen vrat pa je tako dolg in ozek, da je verjetnost, da bi našli žensko s takim vratom, kar ena proti 4,3 milijarde.

Ali tudi Barbie prispeva k slabi samopodobi deklet?

Zato so se že več let pojavljale raziskave, ki so opozarjale na problematiko punčk Barbie kot igračk, po kateri se zgledujejo milijoni deklic po vsem svetu, ki se z njimi igrajo. Mediji nas že tako ali tako zasipavajo z nerealističnimi podobami retuširanih manekenk in nam podzavestno vsiljujejo miselnost, da ne ustrezamo lepotnim merilom z naslovnic ter oglasnih panojev.

Da se vse to začne že v najbolj ranem otroštvu z barbikami, je verjetno le še dodatna pika na i slabi samopodobi deklet, najstnic in mladih žensk po vsem svetu.


OFFICE

Preberite še:
Nasveti za dobro ureditev otroške sobe

Treba je poudariti, da barbike niso glavni ali edini krivec za slabo mnenje, ki ga imajo nekatera mlada dekleta o sebi. Zagotovo pa ni prav razveseljivo, da deklice že zelo zgodaj ugotovijo, da se njihova telesa razlikujejo od teles njihovih barbik. In če jim je Barbie edini ali glavni lepotni vzor, lahko to vodi v nezadovoljstvo z lastno podobo.

Barbike z različnimi telesnimi merami

Podjetje Mattel proizvaja punčke Barbie že od leta 1959. Leta 2016 so na trg poslali novost: barbike, ki so bile po svojih merah dosti bližje različnim tipom postav resničnih žensk. Tako so se klasični Barbie pridružile tudi oblinasta Barbie (curvy), zelo visoka Barbie (tall) ter majhna, drobna Barbie (petite).

Odzivi na novejše barbike, ki naj bi bile bližje realnim deklicam in ženskam, so bili mešani. Nekateri opozarjajo, da so mere barbik, četudi trdijo, da gre za oblinasto ali “curvy” Barbiko, še vedno daleč od realnih mer resničnih žensk.


ZABAWA Z RÓWIEŚNIKAMI

Preberite še:
8 razlogov, zakaj boste dvakrat premislili, preden otroku kupite drugo igračo

Barbike, ki nagovarjajo deklice s posebnimi potrebami

Letos je šel Mattel še dlje. V podjetju se zavedajo, da ne obstajajo samo dekleta in ženske z različnimi telesnimi merami, temveč tudi tiste s posebnimi potrebami. Zato so se želeli približati tudi tistim deklicam, ki imajo kakšno večjo telesno posebnost in se do tega trenutka niso mogle poistovetiti z nobeno igračo.

Liniji barbik se tako pridružujejo: Barbie z vitiligom (svetlejše lise na koži zaradi pomanjkanja pigmenta), Barbie na invalidskem vozičku, Barbie s protetično nogo ter plešasta Barbie za vse tiste punčke, ki so iz kakršnegakoli razloga izgubile svoje lase in je zato njihova samopodoba ogrožena.


ZABAWA Z DZIECKIEM

Preberite še:
Stvari, ki si jih otrok v otroštvu najbolj zapomni

Barbike tako po novem skušajo nagovoriti tudi deklice, ki imajo kakšno telesno posebnost, da se ne bi počutile stigmatizirane ali izključene. Če bodo nove barbike pomagale k boljši samopodobi punčkam, ki so trpele zaradi svojega drugačnega videza ali so jih zato vrstniki celo izločili iz družbe ter se iz njih norčevali, potem je to vsekakor pozitivna gesta, ki je vredna pohvale.

View this post on Instagram

A post shared by Barbie (@barbie)


COUPLE

Preberite še:
6 nasvetov nekega zdravnika, da bi bili srečni v zakonu


web 3 etiopija

Preberite še:
Kako lahko prav vi rešite otroke pred kriminalom, prostitucijo in revščino


PETER SVETINA

Preberite še:
“Kdor bere z odprtim srcem, bo razumel”

Tags:
otrocivzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.