Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 25. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Raziti se ali ostati skupaj? Kako sprejeti to odločitev v petih korakih

ROZSTANIE

fizkes | Shutterstock

Karolina Plichta - objavljeno 05/02/20

Ta članek se ne nanaša na zakonce, ki razmišljajo o ločitvi. Prav tako ni namenjen parom z otroki. To so nasveti za pare in zaročence v normalnem odnosu, ki ne poznajo nasilja, odvisnosti ali podobnih hudih težav, vseeno pa niso prepričani, če želijo ostati skupaj do konca življenja

Če ste se že kdaj poskušali s kom raziti, se zavedate, kako težko je sprejeti to odločitev. Zato vam predlagamo naslednje korake, ki vam bodo pri tem v pomoč.


HAPPY, FAMILY, HOME

Preberite še:
V odnosih je pomembna tudi kvantiteta, ne le kvaliteta

Poslušajte svoje srce

Nisva se razumela ali bila sva preveč različna sta lahko dobra argumenta, a po mojem mnenju nezadostna. Poznam veliko parov, ki se ne razumejo, a kljub temu ostajajo skupaj.

Obstaja ogromno odnosov, v katerih imata moški in ženska popolnoma različna značaja in popolnoma različne interese, a se jima to zdi prednost. Torej težko trdimo, da ta argument vzdrži.


NATAŠA LIČEN

Preberite še:
“Bog je najbolj pristen v odnosih, po drugi strani pa tam tudi najbolj zahteven”

Pomembno je to, kar vam pravi vaše srce. Zaradi kaosa vsakdana, prepirov in nesporazumov je včasih težko poslušati svoj notranji glas. Ta glas nam pogosto pravi preprosto nisem zadovoljna v zvezi, nočem biti z nekom, ki ne mara otrok ali nisem še pripravljena na resno razmerje, ker imam svoje težave, v katere nočem vključevati druge osebe.

V nadaljevanju članka boste ugotovili, zakaj je tako pomembno, da slišite, kar vam želi povedati vaše srce.

Izkoristite priložnost in se pogovorite

Ne vem, zakaj je bilo sprejeto, da mora biti odločitev o razhodu avtonomna. Seveda obstajajo situacije, ko morate iz nekega razloga hitro sprejeti takšno odločitev in s tem drugo osebo postaviti pred dejstvo. Obstaja pa tudi veliko situacij, ko drugi osebi dopustimo razmislek. Zato je potrebno, da poslušamo svoje srce: le tako lahko prepoznamo svoje strahove in dvome.


KOCHAJ MAŁŻONKA SWEGO

Preberite še:
Strah pred poroko? Svobodni postanemo šele v ljubezni do drugega

Natančno morate vedeti, kaj želite povedati, in dopustiti partnerju, da vas spremlja pri sprejemanju te odločitve. A previdno! Pri tem partnerja ne smemo strašiti, ga izsiljevati, ali govoriti o svojih strahovih z namenom, da bi od njega zahtevali, da se spremeni. To je namreč sporen predlog, ki ga partner morda ne bo sprejel.

Sprejmite svoje dvome

Že na začetku se lahko znebite prepričanja, da boste sprejeli odločitev, v katero boste stoodstotno prepričani. Verjemite mi – nihče ni stoodstotno prepričan v to, in če je, je le pod vplivom trenutka ali čustev. Ko ta odidejo, pridejo dvomi.

Verjetno se ne boste znebili vseh dvomov, vendar to ne sme ovirati vašega dejanja ali preizkušanja različnih možnosti. Lahko prosite za premor in vidite, kako delujete drug brez drugega. Lahko se obnašate, kot da sta se odločila, da se ne bosta razšla, in videli boste, kako se boste ob tem počutili. Na dvome poskušajte gledati kot na svoje zaveznike.


WSPÓLNE PASJE W MAŁŻEŃSTWIE

Preberite še:
6 knjig, ki jih morate prebrati pred poroko

Posvetujte se s strokovnjakom

Vendar ne pričakujte, da vam bo ta pomagal sprejeti odločitev. Priporočam delo z družinskim psihoterapevtom, saj je glavna točka njihove dejavnosti prav pogled na odnose.

Specialist naj bi vam pomagal razumeti, zakaj sploh imate dvome, ali ostati s partnerjem ali ga zapustiti, in zakaj takšni strahovi spremljajo ravno vas. Mogoče opažate ponavljajoče se vzorce, ki se pojavljajo v več odnosih? Ali pa so vaši argumenti le izgovor? Kaj se skriva za vašimi strahovi? Če imate dvome, zakaj se preprosto ne razidete?

Na srečanjih s strokovnjakom si lahko svojo dilemo ogledate z različnih zornih kotov, vprašanja, ki vam jih ta zastavlja, pa vam lahko pomagajo odkriti nove poglede.


COUPLE

Preberite še:
Ali se je vaš partner pripravljen poročiti? Preverite teh 13 točk

Kaj vam pomeni ljubezen?

Zadnji korak je zelo pomemben. Morda ste partnerju že rekli, da ga ljubite. Zdaj, ko se sprašujete, ali je vredno nadaljevati zvezo, se morate vprašati, kaj za vas pomeni ljubezen.

Tudi tu moramo poslušati svoje srce. Če ta glas na primer pravi, da z njim ne boste srečni, kako se lahko počutite srečne v odnosu? Se v ljubezni moramo počutiti srečne? Vsak ima svojo definicijo ljubezni in zelo pomembno je, da jo poznate in ovrednotite.

Kaj vam ljubezen dopušča? V kolikšni meri dopušča žrtvovanje? Kakšna je vloga čustev v ljubezni? Ljudje se pogosto razidejo, ker več ne čutijo “kemije”. Ali morava ostati skupaj? To je le nekaj vprašanj, ki si jih morate zastaviti v tem koraku.
Preberite še:
“Danes te ne prenesem”

Ko razmislite o teh korakih, je vredno pogledati na situacijo s ptičje perspektive: kdo sem bil pred zvezo in kdo bom, ko (če) se bo končala? Kakšno je bilo moje življenje videti brez te osebe, kako je videti z njo in kako bo videti brez nje? Kaj se zgodi, če se še ne odločim? Opustite pritisk, ta namreč nikoli ni dober sopotnik.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevod in priredba: Jezikovno Mesto.


COUPLE

Preberite še:
6 nasvetov nekega zdravnika, da bi bili srečni v zakonu


web 3 etiopija

Preberite še:
Kako lahko prav vi rešite otroke pred kriminalom, prostitucijo in revščino


PETER SVETINA

Preberite še:
“Kdor bere z odprtim srcem, bo razumel”

Tags:
odnosiosebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.